Investitorii străini au anunţat în ianuarie majorări de capital de 623 milioane de euro în România

F.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 23 martie 2010

Companiile străine au anunţat în luna ianuarie majorări de capital de 623 milioane de euro la subsidiarele din România, în creştere cu 24% faţă de perioada similară a anului trecut, dar cu 30% sub nivelul din luna anterioară, potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC). În luna decembrie 2009, majorările de capital anunţate de companiile străine au fost de 890 de milioane de euro, iar în luna ianuarie a anului trecut de 502 milioane de euro.

Cea mai mare subscriere de capital în prima lună a acestui an a fost de 57,4 milioane de euro şi a fost realizată de dezvoltatorul de spaţii logistice Prologis Joita România, cu acţionar majoritar înregistrat în Luxemburg. Pe locul doi se află Adevărul Holding, grup deţinut de omul de afaceri Dinu Patriciu, pentru care acţionarul majoritar, înregistrat în Elveţia, a anunţat o majorare de 51,7 milioane de euro, fiind urmat de societatea de leasing Fortis Lease România cu 22,5 milioane de euro şi de Expo Market Doraly cu 19 milioane de euro. În top cinci cele mai mari subscrieri de capital din ianuarie se mai regăseşte Lear Corporation România Argeş, unde proprietarul, înregistrat în Olanda, a anunţat majorarea capitalului cu 18,2 milioane de euro.

În ceea ce priveşte subscrierile de capital la firmele nou înfiinţate, acestea au fost de doar 1,8 milioane de euro, în 454 societăţi fondate.

Investiţia străină în capital a fost în luna ianuarie de 462 milioane de euro, fiind calculată de ONRC ca sumă dintre valoarea subscrierilor la înmatriculare şi la majorările de capital, din care se scad cesiunile şi capitalul firmelor radiate în perioada respectivă.

Suma este superioară valorii investiţiilor străine directe anunţată în urmă cu peste o săptămână de BNR, de 302 milioane de euro, având în vedere că banca centrală ia în calcul sumele vărsate efectiv de investitorii străini în luna ianurie. Conform legislaţiei, citate de Mediafax, acţiunile emise în schimbul aporturilor în numerar trebuie plătite, la data subscrierii, în proporţie de cel puţin 30% din valoarea lor nominală şi, integral, în termen de cel mult trei ani de la data publicării în Monitorul Oficial a hotărârii adunării generale.

Tot în trei ani trebuie plătite şi acţiunile emise în schimbul aporturilor în natură, iar când s-a prevăzut o primă de emisiune, aceasta trebuie integral plătită la data subscrierii.

Investiţiile străine directe din luna ianuarie reprezentând doar participaţii vărsate la capital au scăzut de circa 3,7 ori faţă de nivelul înregistrat în luna corespunzătoare din 2009, de 1,12 miliarde euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5156
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2830
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8940
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.6995

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb