Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, că Executivul trebuie să-şi facă mai bine "temele" în ceea ce priveşte găzduirea Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA), informează Agerpres.
"Statele interesate trebuie să vină cu oferte foarte concrete şi aici cred că mai avem de lucru, Guvernul trebuie să-şi facă temele mai bine şi eu evaluez că până la sfârşitul anului vom avea primele concluzii pe relocarea agenţiilor. Aştept de la Guvern să-şi facă temele, să propună un sediu, să propună condiţii financiare, tot ce trebuie pentru a fi o ţară atractivă pentru agenţie", a spus Iohannis la Bruxelles, în contextul în care ţara noastră este interesată de Agenţia Europeană a Medicamentului.
Preşedintele Klaus Iohannis a participat sâmbătă la reuniunea specială a Consiliului European de la Bruxelles, unde s-a discutat despre Brexit.
Agenţia Europeană a Medicamentului a informat că 21 de state membre ale Uniunii Europene, inclusiv România, şi-au manifestat interesul pentru a găzdui această instituţie, care va trebui să îşi găsească un nou sediu după ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar, a transmis Reuters.
EMA supervizează siguranţa medicamentelor vândute în Uniunea Europeană, o piaţă de peste 500 de milioane de consumatori. Cu aproape 900 de angajaţi, un buget de 322 milioane de euro pe an şi totodată capabilă să strângă anual 36.000 de experţi la reuniunile sale, Agenţia este cea mai mare instituţie UE găzduită în prezent de Marea Britanie şi o ţintă atractivă pentru mai multe oraşe de pe continent.
EMA a dezvăluit că reprezentanţii guvernelor şi sau ai unor oraşe din următoarele ţări şi-au exprimat interesul pentru a găzdui agenţia: Austria, Belgia, Croaţia, Cipru, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Malta, Olanda, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania şi Suedia. EMA a precizat însă că deocamdată nu este clar dacă toţi cei care şi-au manifestat interesul vor depune şi o ofertă formală.
Noua locaţie a sediului EMA va fi stabilită de şefii de stat din UE cu ocazia reuniunii Consiliului European, ceea ce înseamnă că vor avea loc negocieri intense. O altă agenţie europeană importantă cu sediul la Londra este Autoritatea Bancară Europeană (EBA), cu 160 de angajaţi, care vor trebui să se mute şi ei după ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar.
Luna trecută, Guvernul României a anunţat că îşi va depune candidatura pentru găzduirea la Bucureşti a Agenţiei Europene a Medicamentului.