ION LUNGU, PREŞEDINTE AFEER: "În domeniul energetic, reglementările rămân mereu în urma progreselor tehnologice"

R.R.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 16 noiembrie 2018

"În domeniul energetic, reglementările rămân mereu în urma progreselor tehnologice"

Zoltan Nagy-Bege, ANRE: "Viitorul fără energie regenerabilă este imposibil"

Sistemul energetic este în curs de reconfigurare, deoarece trecem de la un sistem clasic, caracterizat printr-o producţie centralizată bazată în special pe combustibilii fosili, către o nouă arhitectură în care aceste unităţi bazate pe combus-tibili fosili trebuie să convieţuiască cu o generare distribuită care are din ce în ce o amplitudine mai mare, iar acest lucru determină şi noi modele economice şi schimbări în relaţiile dintre participanţii la piaţă, a subliniat, ieri, Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), în cadrul conferinţei anuale organizată de către Asociaţie.

Domnia sa a mai spus: "Ne întrebăm care va fi impactul întregii liberalizări, al noului pachet legislativ al Uniunii Europene «Energie curată pentru toţi europenii». UE nu uită de obligaţia ca factura de energie să fie suportabilă, un aspect important, întrucât se constată că povara facturilor la energie începe să fie semnificativă chiar acolo unde nu era".

În opinia preşedintelui AFEER, reglementările rămân mereu în urma progreselor tehnologice, iar revoluţia tehnologică (4.0) ar trebui să fie urmată, cât mai curând posibil, de o revoluţie în sensul unei reglementări conexe, în ceea ce priveşte legislaţia primară, din domeniile energetic, fiscal etc.

Zoltan Nagy-Bege, ANRE: "În absenţa digitalizării, deziderate ca Smart City nu sunt posibile"

România trebuie să urmeze obiectivele stabilite de Europa, la nivel energetic, mai exact decarbonizarea, descentralizarea şi digitalizarea, a declarat, ieri, Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Domnia sa a explicat: "Decarbonizarea reprezintă un scop asumat de majoritatea ţărilor din lume, prin Tratatul de la Paris, şi au fost deja adoptate directive europene în acest sens, fiind stabilite nişte ţinte destul de îndrăzneţe pentru viitor. Pentru mine, costul energiilor regenerabile, respectiv interesul manifestat de investitori pentru acest domeniu, fac evident faptul că, indiferent de ţinta de decarbonatare pe care o stabilim, de procentele minime de energie regenerabilă din consum sau de tranziţia energetică, viitorul fără energie regenerabilă este imposibil. Descentralizarea vizează creşterea gradului de penetrare a tehnologiei regenerabile în sistemele energetice. Această tendinţă se generalizează în întreaga Europă şi va produce o schimbare radicală în piaţă, la care ceilalţi actori (distribuitorii de energie electrică şi furnizorii) trebuie să se adapteze, în caz contrar, îmi permit să asum că ei vor deveni inutili în piaţă. În ceea ce priveşte digitalizarea, pot considera că în absenţa sa nu văd posibile deziderate ca Smart City şi avem nevoie de înaltă tehnologie pe măsură ce ea se dezvoltă. Pentru mine este evident că vom avea decarbonizare totală şi, într-o mare măsură şi descentralizare, dar ele nu sunt posibile în absenţa tehnologiei".

Doru Vişan, Ministerul Energiei: "Structura mixului energetic este vitală pentru ţara noastră"

Structura mixului energetic este vitală pentru ţara noastră, iar orice dezechilibru adus pe oricare dintre componente ar cauza greutăţi pentru sistemul nostru energetic, a subliniat, ieri, Doru Vişan, secretar de stat în cadrul Minis-terului Energiei.

Domnia sa a explicat că mixul energetic poate fi modificat, atât timp cât securitatea energetică nu este afectată.

Secretarul de stat a afirmat: "Calea pe care o avem de urmat este reprezentată de furnizarea de energie sigură, durabilă, competitivă şi la preţuri accesibile pentru toţi cetăţenii. (...). România are un rol energetic însemnat în regiune, deoarece pe parcursul ultimelor ierni a fost un exportator net".

Conform domnului Vişan, dezvoltarea şi înlocuirea unei părţi din parcul de echipamente reprezintă prioritatea zero a ţării noastre în următoarea perioadă.

O componentă esenţială a sistemului energetic, care trebuie regândit, o vor reprezenta serviciile de sistem, întrucât trebuie să fim conectaţi la realităţile impuse de Comisia Europeană.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb