IONUŢ SIMION (PWC ROMÂNIA): Ordonanţa 114 a reuşit să "clarifice" multe dintre incertitudinile din România

I.M.
Macroeconomie / 27 februarie 2019

Ionuţ Simion

Ionuţ Simion

Ordonanţa 114 a reuşit să "clarifice" multe dintre incertitudinile din România referitoare la apariţia unor decalaje sau distorsiuni economice iar colegii din energie, telecom sau servicii bancare au primit un boost de energie de la această Ordonanţă, a declarat, astăzi, într-o conferinţă de specialitate, Ionuţ Simion, country managing partner, PwC România, conform Agerpres.

"Dacă aveam anumite semne de întrebare cu privire la apariţia unor decalaje sau distorsiuni economice, cum ar fi creşterea deficitului de cont curent pe seama creşterii importurilor mult mai accelerat decât cresc exporturile noastre, pe seama lipsei de investiţii în economie, atunci Ordonanţa 114 a reuşit să "clarifice" multe dintre aceste incertitudini. Sunt sigur că acei colegi din telecom, serviciile bancare şi, mai ales, din energie au primit un boost de energie de la această Ordonanţă, i-a făcut să fie mult mai activi, să aibă o relaţie mult mai strânsă cu sediile lor regionale şi globale. Anul trecut, în România s-a înregistrat o creştere a investiţiilor în economie de peste 25%, dar ceea ce nu s-a spus este felul în care s-a comparat şi atunci vorbim de cea mai mică din ultimele decenii din România, de doar 10 miliarde de lei raportat la un buget de investiţii de 40 de miliarde de lei", a explicat Simion.

Specialistul PwC România a precizat, totodată, că, la ora actuală, din punct de vedere statistic, România se situează într-un context economic extrem de favorabil prin prisma creşterii economice înregistrată în SUA, mai scrie Agerpres.

"Cred că a fi consultant sau a lucra în domeniul de fuziuni şi achiziţii este una dintre cele mai mari atracţii profesionale pe care mulţi şi le doresc, dar adevărul este că şi puţini reuşesc. În ultima vreme au existat destul de multe discuţii şi dezbateri cu privire la viitorul economic atât la nivel global, cât şi european, dar mai ales în România. Dacă este, însă, să ne uităm din punct de vedere statistic, la ora actuală ne situăm într-un context economic extrem de favorabil. Dacă această creştere economică din Statele Unite va continua şi în umătoarele 6 luni putem spune că avem cea mai îndelungată perioadă de expansiune economică a SUA din istorie. Această expansiune economică s-a răsfrânt în mod favorabil şi asupra pieţelor globale, asupra pieţelor europene şi implicit şi asupra României. Din anul 2014, anul despre care se vorbeşte ca fiind cel al ieşirii din criză, volumul tranzacţiilor a crescut în mod semnificativ. În 2017, valoarea tranzacţiilor pe piaţa de de fuziuni şi achiziţii a fost de 3.500 de miliarde de dolari, cea mai mare a treia valoare din istoria acestui domeniu. Dar cu toţii ştim că cine s-a fript cu ciorbă, suflă şi în iaurt... Respectiv, am avut o perioadă de creştere economică susţinută şi în anul 2008, după care a venit criza şi au apărut o serie întreagă de probleme în care piaţa de fuziuni şi achiziţii şi-a redus în mod semnificativ motoarele", a explicat Ionuţ Simion.

Acesta a adăugat că întrebarea care se pune este, mai degrabă, dacă o viitoare criză economică va fi de aceeaşi amploare cu cea din 2008.

"Aceste semne ale crizei nu au încetat a fi arătate cu degetul de către o serie de specialişti: unii spun că va exista creştere economică, alţii spun că, de fapt, criza economică bate la uşă... Sincer, nu ştiu asta, pentru că cei care vor paria pe creştere economică vor spune 'Da, v-am spus noi, am prorocit adevărul!', iar cei care vorbesc despre criză se bazează foarte mult pe statistică. Întrebarea este dacă o viitoare criză economică va fi de aceeaşi amploare cu cea de acum un deceniu. Tot ce pot să vă spun este că această incertitudine la nivel global a fost semnalată şi în studiul nostru pe care îl vom lansa oficial pe data de 26 martie 2019 şi în care directorii generali din lumea întreagă exprimă o doză de pesimism mai mare decât oricând cu privire la perspectivele de creştere a economiei globale. Acelaşi trend l-am văzut şi la nivelul directorilor generali din România care, însă, pun în acest model de creştere economică întrebări şi sunt mult mai bine pregătiţi faţă de acum zece ani, şi prevăd în criză şi oportunităţi", a afirmat consultantul.

PwC România organizează, miercuri, la Bucureşti, conferinţa cu tema "Pulsul tranzacţiilor în 2018. Perspective pentru 2019".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb