Isărescu nu vrea să amâne trecerea la euro dincolo de 2015

Izabela Sîrbu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 16 aprilie 2010

Isărescu nu vrea să amâne trecerea la euro dincolo de 2015

Guvernatorul: Problemele cu care se confruntă în prezent Grecia au pornit de la faptul că această ţară a intrat în Uniunea Monetară cu un curs supraapreciat

Cristian Popa: Cursul de schimb actual are un efect neutru asupra economiei

O eventuală întârziere de 1 - 2 ani a aderării ţării noastre la zona euro nu este aşa importantă, consideră Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a Româ­niei (BNR), care a punctat însă că nu trebuie să amânăm trecerea la moneda euro în 2015.

"Contează mai puţin o amânare de un an sau doi decât că trebuie să fim pregătiţi pentru a intra în zona euro. Noi insistăm pe 2014 - 2015, pentru că acest obiectiv poate şi trebuie să fie catalizator pentru politici economice coerente, fără de care nu vom putea adera la euro", a explicat Isărescu.

Şeful FMI, Dominique Strauss-Kahn, a declarat la finele lunii martie că România ar putea adopta moneda euro mai târziu decât şi-a programat, în anul 2015, dar trebuie să îşi consolideze politicile monetare şi financiare pentru a intra pe "drumul cel bun".

În opinia lui Isărescu, problemele cu care se confruntă în prezent Grecia au pornit de la faptul că această ţară a intrat în Uniunea Monetară cu un curs supraapreciat, chiar dacă la acel moment nu era considerat decât "un curs ambiţios".

"Dacă n-ai un curs de echilibru şi ai intrat în Uniunea Monetară, s-ar putea să ai probleme. Asta vrem să evităm. În plus, a considera Uniunea Monetară Europeană drept un simplu panaceu este periculos. Din multe puncte de vedere intrăm într-o cutie neagră, dacă nu suntem foarte bine pregătiţi", a spus Isărescu.

Guvernatorul BNR a insistat astfel pe necesitatea ca ţara noastră să calculeze un curs real efectiv şi să încerce să adere la zona euro cu o rată de schimb aflată în zona de echilibru.

Intrarea în ERM-2, mecanismul european al ratelor de schimb, este etapa premergătoare aderării la zona euro. Înainte de a intra în zona euro, o ţară trebuie să respecte criteriile economice incluse în Tratatul de la Maastricht, respectiv să se afle timp de doi ani în ERM-2, în cadrul căruia moneda naţională să fluctueze într-un interval de plus-minus 15% faţă de euro.

În prezent, cursul de schimb are un efect neutru asupra economiei, este de părere viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, care consideră că o variaţie într-un sens sau altul va necesita o analiză în raport cu evoluţia fundamentelor economice, pe baza căreia BNR ar putea decide să intervină.

De cealaltă parte, în ceea ce priveşte opiniile că o depreciere a cursului poate susţine economia, Mugur Isărescu s-a arătat de acord până la punctul în care cursul de schimb nu se vede în inflaţie.

"Inflaţia nu te ajută la o creştere economică sănătoasă. Pe termen lung, te trezeşti cu o corecţie care îţi anulează tot ce ai câştigat", a declarat guvernatorul, care consideră că alegerea de a nu lăsa cursul să se deprecieze mai mult anul trecut a avut atât fundamente obiective, dar era şi varianta cea mai facilă.

"Nu ne-a fost foarte greu să ne batem cu fluxurile externe, dar cu peste 20 de milioane de români sau câţi au economii în bănci ne era foarte dificil, dacă nu imposibil", a spus, mai în glumă, mai in serios, Isărescu.

El a explicat că o depreciere mai accentuată a cursului ar fi determinat populaţia să migreze agresiv către valută, iar toate economiile în lei din bănci depăşesc rezervele BNR.

Anul trecut, cursul de schimb s-a apreciat puternic, de la 3,98 lei/euro, valoare consemnată la finele lui 2008, la circa 4,22 lei/euro, în decembrie 2009.

citeste Leul, în uşoară depreciere

Guvernatorul BNR a insistat pe necesitatea ca ţara noastră să calculeze un curs real efectiv şi să încerce să adere la zona euro cu o rată de schimb aflată în zona de echilibru.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3163
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9016
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.8761

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb