Soliditatea sistemului bancar este strâns legată de reducerea inflaţiei, pentru că presupune stabilitate financiară, a declarat, ieri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, subliniind astfel că preţurile nu pot scădea peste noapte.
"Stabilitatea financiară ne-a preocupat cu mult înainte de a deveni o chestiune internaţională, pentru că am avut necazurile noastre. În anii "98 - "99 ne-am dat seama că nu poţi coborî preţurile dacă nu ai un sistem bancar relativ solid. Am văzut problemele, în natura lor, pe viu cum se spune", a explicat Isărescu.
Domnia sa a adus din nou aminte că în prezent se naşte ideea unui obiectiv secundar al băncilor centrale din Europa şi al Băncii Centrale Europene care ar trebui urmărit pe lângă stabilitatea preţurilor, respectiv stabilitatea financiară.
Dezbaterea este, în prezent, dacă o bancă centrală cu două obiective poate să funcţioneze în mod eficient. S-a ajuns la o concluzie, acceptată şi în Europa, că stabilitatea preţurilor nu are ca dividend obligatoriu, poate să îl aibă, dar nu este o condiţie suficientă, stabilitatea financiară. Şi criza actuală pare să dovedească faptul că acest lucru este adevărat. Poţi să ai stabilitatea preţurilor, dar nu în mod inevitabil să ai şi stabilitate financiară", a continuat guvernatorul BNR.
Mugur Isărescu consideră că nu există instituţie care să aibă mai multă expertiză în ceea ce priveşte stabilitatea financiară, o corelaţie între sistemul financiar şi economia reală, decât banca centrală.
"Fără a fi complementate şi a se îmbina într-o armonie superbă, cele două obiective - stabilitatea preţurilor şi cea financiară - nu sunt incompatibile, însă nici perfect compatibile şi îmbinarea lor este greoaie", a conchis guvernatorul BNR.
Banca Centrală a revizuit prognoza de inflaţie pentru 2011, de la 2,8% la 3,1%, după ce a majorat estimarea pentru acest an, de la 3,7% la 7,8%, ca urmare a majorării TVA.