Italia ar putea acorda băncii de stat Cassa Depositi e Prestiti (CDP) sprijin financiar pentru a finanţa companiile strategice slăbite de criza provocată de pandemia de coronavirus (COVID-19) şi pentru a le proteja de preluările ostile, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, conform Agerpres.
Planul reflectă temerile autorităţilor de la Roma că actuala criză provocată de epidemie ar putea afecta permanent campionii industriali ai ţării şi ar putea încuraja jucătorii străini să preia controlul firmelor care se confruntă cu dificultăţi.
Luni, Agenţia de Protecţie Civilă a Italiei a raportat că numărul infectărilor a coborât la 2.256, cel mai scăzut nivel de peste o lună. Numărul total al deceselor a ajuns la 24.600, al doilea cel mai ridicat bilanţ din lume, după cel din SUA.
Economia italiană ar urma să înregistreze un declin de aproximativ 8% anul acesta, după ce noile măsuri de izolare, în vigoare din 9 martie, le impun oamenilor să nu iasă din case decât pentru deplasări absolut necesare şi au dus la închiderea majorităţii afacerilor italiene.
Din 23 februarie, când s-au introdus primele restricţii, Bursa de la Milano a pierdut aproape o treime din valoarea sa.
"Ministerul de Finanţe caută să adopte o schemă pentru a furniza fonduri băncii de stat Cassa Depositi e Prestiti pentru a investi în companiile de bază", susţin sursele.
Guvernul ar putea pune deoparte până la 40 de miliarde de euro pentru a fi folosiţi de CDP, după ce Comisia Europeană (CE) a propus relaxarea reglementărilor privind ajutoarele de stat pentru companiile care operează pe piaţa unică europeană, adaugă sursele.
Conform propunerilor CE, companiile în care ţările din blocul comunitar achiziţionează o participaţie au la dispoziţie până la doi ani pentru a răscumpăra acţiunile. Dacă nu reuşesc să facă asta, ele sunt obligate să-şi majoreze suplimentar participaţia. Detaliile planului nu au fost încă finalizate.
Sursele susţin că Autorităţile italiene vor să întărească CDP, pentru a se apropia de modelul băncii germane de stat KfW, care acordă împrumuturi de urgenţă companiilor.
Reprezentanţii Ministerului de Finanţe nu au dorit să comenteze informaţia.
Acest plan, susţin sursele, ar putea fi inclus în noul pachet de stimulare a economiei, în valoare de cel puţin 50 de miliarde de euro (54 de miliarde de dolari), pe care l-a anunţat marţi prim-ministrul Giuseppe Conte.
Noile măsuri, care ar urma să fie date publicităţii până la finalul lunii, se vor adăuga pachetului de 25 de miliarde de euro aprobat în martie, a spus Conte, într-un discurs rostit în Senat.
Deja CDP deţine 25,76% din fgigantul petrolier Eni, 29,85% din Terna, 71,64% din Fincantieri şi 9,99% din Telecom Italia.