Italia vinde 5,74% din Enel, pentru 2,19 miliarde euro

Valentin Busuioc
Companii #Energie / 26 februarie 2015

Guvernul Italiei vinde 540 milioane acţiuni (5,74%) din grupul de energie Enel, cea mai mare companie de utilităţi din ţară, pachetul fiind evaluat la 2,19 miliarde euro (2,49 miliarde dolari), scrie Bloomberg.

Titlurile le sunt oferite investitorilor instituţionali, a precizat Trezoreria italiană într-un comunicat remis Bursei din Milano. Oferta are în vedere un preţ pe acţiune cuprins între 4 euro şi cotaţia pieţei, au declarat două surse apropiate situaţiei.

Ieri, acţiunile Enel au scăzut cu 0,3% la Milano, până la 4,048 euro/unitate. Pe de altă parte, în ultimul an, bursa italiană a crescut cu 8,1%, sporind valoarea de piaţă a gigantului energetic până la 38,1 miliarde euro.

Premierul Matteo Renzi urmăreşte să vândă astfel de active, în contextul în care ţara sa se confruntă cu o datorie de peste două mii de miliarde de euro, una dintre cele mai mari din Europa. Guvernul de la Roma are în vedere ca, până în 2017, să vândă participaţii în valoare de 0,7% din PIB deţinute în companii de stat. Ministerul italian al Economiei deţine 31,24% din Enel.

Comunicatul companiei menţionează că Bank of America Merrill Lynch, Goldman Sachs Group Inc, Mediobanca SpA şi UniCredit SpA se vor ocupa de vânzarea pachetului de 5,74% din compania energetică. Equita SIM SpA a fost ales consultant al Trezoreriei, în timp ce Clifford Chance LLP a fost desemnat consilier juridic.

În plus, Italia urmăreşte să vândă, în acest an, 40% din poşta de stat (Poste Italiane SpA) şi 49% din controlorul de trafic aerian Enav SpA, iar în 2016 este programată vânzarea a 40% din operatorul feroviar Ferrovie dello Stato.

Ieri, Comisia Europeană a hotărât să nu deschidă procedura de deficit excesiv împotriva Italiei şi a Belgiei, ca urmare a nivelurilor ridicate ale datoriilor cu care se confruntă aceste ţări.

Trezoreria de la Roma mai deţine circa 30% din Eni (cea mai mare firmă petrolieră a ţării), prin participaţii directe şi indirecte. Prim-ministrul Renzi a anunţat că statul ar putea vinde o parte din Eni când vor exista condiţii de piaţă favorabile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5032
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3246
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.2626

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb