ITAR-TASS: Nabucco ar putea fi anulat până la finele lunii iunie

A.T.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 29 mai 2012

ITAR-TASS: Nabucco ar putea fi anulat până la finele lunii iunie

Proiectul gazoductului Nabucco ar putea fi anulat până la finele lunii iunie, susţin surse din mediul de afaceri londonez, citate de agenţia ITAR-TASS. Potrivit focus-fen.net, graficul iniţial de implementare prevedea ca Nabucco să intre în funcţiune din 2014, cu gaz din Azerbaidjan. Dar experţii au pus la îndoială fiabilitatea proiectului.

Contactaţi de ziarul BURSA, reprezentanţii Nabucco nu au dorit să comenteze aceste zvonuri.

Gigantul petrolier BP a descalificat gazoductul Nabucco drept rută de livrare a gazelor naturale extrase din Azerbaidjan - zăcământul Shah Deniz II. Astfel, Uniunea Europeană trebuie să reconsidere proiectul şi să renunţe la el mai afirmă sursele din mediul de afaceri londonez. Mai mulţi experţi din energie afirmă că eşecul Nabucco a fost cauzat de repoziţionarea pieţei mondiale de gaz, în care multe ţări încep să se bazeze pe gaze lichefiate şi gaze de şist.

Reuters a anunţat recent că BP nu mai ia în considerare livrarea de gaze din zăcământul Shah Deniz II prin gazoductul Nabucco şi forţează UE să-i prezinte o variantă mai restrânsă a proiectului. Concurentul Nabucco pentru gazele azere din Shah Deniz este conducta SEEP.

Consorţiul Nabucco a înaintat Consorţiului Shah Deniz II, condus de BP, o propunere privind construcţia unui gazoduct numit "Nabucco Vest", care ar urma să transporte gaze naturale provenind din regiunea caspică, începând de la graniţa dintre Bulgaria şi Turcia până la Baumgarten şi mai departe. "Suntem convinşi că am înaintat Consorţiului Shah Deniz II o propunere competitivă şi cuprinzătoare, şi că această propunere constituie o soluţie avantajoa-să atât pentru acţionarii noştri, cât şi pentru furnizori", a declarat recent Reinhard Mitschek, directorul general al "Nabucco Gas Pipeline International".

Nabucco Vest reprezintă un concept revizuit al proiectului Nabucco. Conceptul prevede construirea unui gazoduct cu o lungime de 1300 km care va pleca de la graniţa Bulgariei cu Turcia către terminalul central-european de gaz.

Nabucco Vest va beneficia de acelaşi cadru legal existent ca şi conceptul de bază Nabucco, şi anume de Acordul Interguvernamental, Acordurile de Sprijin ale Proiectului şi derogări privind accesul terţilor, şi va avea exact aceeaşi rută ca şi acesta pe teritoriul Uniunii Europene. Cealaltă jumătate din Nabucco va fi construită de Azerbaidjan şi Turcia, care, mai spun unii analişti, îşi vor impune propriile condiţii (de preţ al mărfii şi al tarifelor de tranzit) pentru a da gazele mai departe prin Naucco Vest.

Proiectul Nabucco a primit lovitură după lovitură când s-a înteţit competiţia pentru gazul din Shah Deniz II, dar şi când Gazprom a mai dat un "tur de forţă" prin Europa întărind parteneriatele pentru proiectul concurent South Stream. Recent, MOL Ungaria a anunţat că nu mai doreşte să finanţeze Nabucco şi că intenţionează să-şi vândă participaţia în proiect, preferând să întărească parteneriatul cu South Stream, gazoduct promovat de Rusia. Şi RWE a anunţat că-şi regândeşte poziţia faţă de Nabucco.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb