IULIAN IANCU, DESPRE PROIECTUL NEPTUN DEEP DIN MAREA NEAGRĂ:  "Romgaz ar trebui să preia participaţia Exxon, dacă americanii decid să se retragă"

RAMONA RADU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 8 noiembrie 2019

Iulian Iancu

Iulian Iancu

Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz SA ar trebui sa preia participaţia ExxonMobil în proiectul Neptun Deep din Marea Neagră în cazul în care americanii vor decide să se retragă, este de părere Iulian Iancu, Preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor.

Domnia sa a fost prezent, ieri, la conferinţa "Winds of Change. Energy Transition 2019", organizată de Asociaţia Română pentru Energie Eoliană (RWEA), când a fost întrebat de jurnalişti despre Legea Offshore.

În acest context, deputatul a spus că discuţiile în Parlament pe tema modificării Legii Offshore vor fi reluate în următoarea sesiune parlamentară, cu menţiunea că decizia trebuie să fie una transpartinică.

Deputatul a explicat: "Dacă ExxonMobil va decide, în final, să se retragă din România, consider că ar trebui ca statul român să se implice şi Romgaz să preia participaţia americanilor, care nu exclud, şi nu au exclus niciodată, o colaborare cu Romgaz.

În ceea ce priveşte Romgaz, eu cred că are capacitatea să facă acest lucru.Dacă ne uităm la portofoliul de zăcăminte al Romgaz şi la rezultatele din primele şase luni ale anului ale companiei, vedem că poate să preia participaţia Exxon în proiectul Neptun din Marea Neagră). Romgaz poate să devină unul dintre principalii actori pe piaţa energetică de la noi, alături de Hidroelectrica şi Nuclearelectrica".

Amintim că, pe 30 octombrie, Virgil Popescu, actualul ministru al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu a spus, în cadrul audierilor din Parlament, că îşi doreşte un consens politic şi consultări cu companiile din domeniu în ceea ce priveşte o eventuală modificare a Legii Offshore.

În plus, potrivit presei, domnia sa le-a precizat jurnaliştilor faptul că va cere companiilor petroliere să precizeze dacă au trimis sau nu Guvernului scrisori în care anunţă că vor să se retragă din proiectele din Marea Neagră.

De asemenea, Virgil Popescu a precizat că va propune ca, în Parlament, să existe o comisie care să se ocupe, împreună cu Ministerul Economiei Energiei şi Mediului de Afaceri, de un eventual proiect al Legii Offshore, care să fie însuşit de toate partidele politice.

Şi premierul Ludovic Orban a dat, miercuri, un semnal investitorilor din sectorul energetic, precizând că noul Guvern va căuta soluţii cât mai rapide pentru deblocarea proiectelor majore de extracţie a gazelor din Marea Neagră.

ExxonMobil şi OMV Petrom explorează zăcământul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, cu o resursă estimată la 42-84 de miliarde metri cubi de gaze naturale. Cei doi operatori au participaţii egale în proiect, dar decizia finală de investiţii pentru extracţia resurselor nu a fost încă luată.

Iulian Iancu: "China, SUA, UE şi India sunt responsabile, în prezent, pentru 56% din emisiile planetei"

China, Statele Unite ale Americii, Uniunea Europeană şi India sunt responsabile, în prezent, pentru 56% din emisiile planetei, a spus deputatul Iulian Iancu în cadrul evenimentului RWEA, subliniind că este nevoie ca aceşti patru jucători de la nivel global să ajungă la o înţelegere.

Domnia sa a explicat: "Astăzi, 24% din emisiile planetei sunt ale Chinei, 14% ale SUA, 10% ale UE şi 8% ale Indiei. Doar aceşti patru actori, împreună, cumulează 56% din emisiile planetei, toate celelalte state fiind responsabile pentru diferenţa de 44%. Cu alte cuvinte, dacă cei patru actori s-ar înţelege, cred că omenirea toată ar resimţi imediat impactul în viaţa de zi cu zi. În realitate, din păcate, statele lumii au continuat să crească emisiile de dioxid de carbon cu 1,7% în fiecare an, inclusiv anul trecut. UE şi-a asumat rolul de lider şi a determinat o scădere a emisiilor cu 1,3%, în 2018, dar în acest ritm, suntem foarte departe de ţinta reducerii cu 80% până în 2040".

Potrivit deputatului, UE cheltuie 50 de miliarde de euro anual cu subvenţia pentru energia regenerabilă, iar efortul pentru perioada 2020-2030, ar trebui să se cifreze la 2.000 de miliarde de euro doar pentru energia electrică, din care piaţa poate să ofere doar 50%, astfel că pentru restul de bani trebuie găsite soluţii de atragere a soluţiilor financiare.

În acest context, Iulian Iancu a subliniat faptul că trebuie să regândim întreg procesul de educaţie, de atragere a tinerilor, de educaţie a consumatorului şi de implicarea şi transformarea lui în actor-cheie în acest proces, precum şi de realizarea resursei umane necesare şi de gestionare a materiei prime necesare pentru producerea acestor echipamente şi de susţinere financiară a întregului proces, în condiţiile în care se estimează că până în anul 2040 populaţia planetei va număra aproape 10 miliarde de persoane, iar consumul de energie se va tripla.

În următoarele patru decade vom depinde de combustibilii fosili aproape tot în proporţie de 80%, iar consumatorul trebuie să fie, în primul rând, beneficiar al creşterii consumului de energie, trebuie să beneficieze de crearea de noi locuri de muncă şi de noul lui rol de actor şi participant la acest proces, a mai spus domnia sa, adăugând că, la noi în ţară, sunt 1500 MW putere instalată numai în fotovoltaic, din totalul de 2990-3000 MW, la nivel naţional, însă lipsesc capacităţile de producţie pe bază de biogaz, biomasă sau geotermal, astfel că România are un potenţial nevalorificat.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Amânări peste amânări de mai mulți ani. Pe oamenii aceștia chiar nu ii interesează ca din țara asta pleacă bani pe gaz in loc sa intre ?

    1. Numai ca in alt sens decat acela la care va ganditi dvs ;-)

      Altfel, simpaticul domn Iancu a avut dintotdeauna o anume nonsalanta in jocul cu cifrele, pe care le scoate din joben ca un prestidigitator si le arunca in toate partile, ocazional ca nuca-n perete. 

      Bunaoara, afirmatia ca in urmatoarele patru decade (decenii, presupun) vom depinde in proportie de 80% de combustibilii fosili este pur si simplu ridicola, raspunsul corect si onest fiind "habar n-am in ce proportie o sa depindem, sunt mult prea multe variabile, iar in 40 de ani se pot intampla foarte multe schimbari pe care nu le putem anticipa".

      Iar cifrele referitoare la emisiile "celor patru mari" sunt inselatoare si prezentate in mod tendentios. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb