Rusia a reuşit să blocheze accesul Europei la alte surse de aprovizionare cu materii prime energetice, susţine Iulian Iancu, preşedintele Comisie de Industrii din Camera Deputaţilor.
Domnia sa a declarat, ieri, într-o conferinţă pe teme energetice: "Conflictul dintre Rusia, Ucraina şi Occident s-a agravat rapid în ultimele luni, iar calea dialogului pentru calmarea situaţiei a eşuat. Rusia este disperată să îşi menţină controlul absolut asupra consumatorilor săi de energie şi a reuşit să blocheze proiectele europene care aveau ca scop diversificarea rutelor şi surselor de aprovizionare cu gaze a UE. Cazul Nabucco este concludent în acest sens, grăitoare fiind şi conflictele din Ucraina, Siria şi Nordul Irakului. Mai mult decât atât, Rusia a blocat şi accesul Europei la propriile resurse energetice. S-a constata că Gazprom a finanţat, numai anul trecut, cu circa 80 de milioane de euro, campaniile împotriva explorării gazelor de şist în ţărilor europene care dispun de această resursă printre care şi România".
Potrivit deputatului, Europa importă circa o treime din gazele necesare acoperirii consumului din Federaţia Rusă şi este dependentă în proporţie de 33,8% de ţiţeiul rusesc. De asemenea, 28% din cărbunele "ars" în centralele electrice europene provine tot din Rusia.
Ultimele zile arată, în opinia lui Iulian Iancu, că Rusia foloseşte energia ca armă şi doreşte să intimideze ţările europene printre care şi Româsnia cu reduceri nejustificate ale livrărilor de gaze.
Domnia sa a comentat: "Germania are dreptate când spune că Europa nu trebuie să-şi facă iluzii că poate scăpa peste noapte de dependenţa de gazele ruseşti. Nu există rute alternative de aprovizionare, iar implementarea proiectelor energetice de amploare durează ani de zile. Alimentarea cu gaz lichefiat din SUA nu este o soluţie din cauza inexistenţei infrastructurii specifice, dar şi a costurilor foarte mari. Ne aflăm într-un plin «Ice Age», în care încălzirea Europei la iarnă este o mare problemă".
Şeful Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor consideră că abia acum UE încearcă să vorbească pe o singură voce în relaţia cu Rusia, blocând proiectul South Stream, şi afirmă că, în opinia domniei sale, acest lucru pare a fi tardiv.
Iulian Iancu a mai declarat că singura soluţie pentru statele europene este reducerea consumului de energie şi folosirea intensă a tuturor resurselor interne de care dispune: "Eficienţa energetică s-a transformat din Cenuşăreasa sectorului în una dintre cele mai importante resurse proprii de energie. Aplicarea măsurilor de reducere a consumului este cea mai la îndemână resursă pe care o avem. De asemenea, UE reconsideră acum producţia de energie nucleară şi de electricitate pe bază de cărbune".
Parlamentarul susţine că Uniunea a decis să aloce sectorului energetic o parte importantă din fondurile europene alocate în perioada 2014-20120, nemaiexistând niciun program operaţional care să nu cuprindă şi o componentă de securitate şi infrastructură energetică.
1. fără titlu
(mesaj trimis de EU în data de 19.09.2014, 00:17)
Un idiot! Fara alte comentarii!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.09.2014, 17:17)
intreba pe dragii de austrieci, nemti, italieni et cine a bloca NABUCCO !
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.09.2014, 01:56)
sabotorii din UE care au blocat nabucco ar trebui cautati si trasi la raspundere repejor, pana nu mai organizeaza inca un sabotaj...
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.09.2014, 17:26)
Sa fie domnul Treichl? ce parere aveti domnule Bestea?.