JACK CUTIŞTEANU, DIRECTOR GENERAL PETPROD: "Sistemul energetic naţional este la pământ"

R.R.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 21 noiembrie 2018

"Sistemul energetic naţional este la pământ"

Răzvan Nicolescu, Deloitte: "România este absolut nepregătită să gestioneze tranziţia energetică"

Sistemul energetic românesc este afectat de foarte multă prostie şi nu este deloc pregătit să treacă la etapele viitorului, consideră Răzvan Nicolescu, senior expert în cadrul Deloitte, fost ministru el Energiei în anul 2014.

Domnia sa a afirmat, ieri, citat de Agerpres: "Vă spun cu multă sinceritate: România este absolut nepregătită pentru ce urmează, este absolut nepregătită să gestioneze aceas-tă tranziţie energetică. În ultimele şase luni am discutat cu mulţi miniştri, prim-miniştri, şefi de companii şi ştiu ce fac alte ţări, cum încearcă să se adapteze, cum încearcă să tragă beneficii din această tranziţie energetică. Din păcate, noi suntem absolut nepregătiţi, suntem într-o perioadă în care sis-temul nostru energetic este afectat de populism, este afectat de un naţionalism prost înţeles, care nu are nicio legătură cu patriotismul. Este afectat de foarte multă prostie". Jack Cutişteanu, director general al Petprod, este de acord cu afirmaţiile domnului Nicolescu.

Domnia sa ne-a declarat, ieri: "Sis-temul energetic naţional este la pământ. Eu am mai spus că dacă dă un îngheţ suntem în black out, iar Răzvan Nicolescu îmi confirmă aprecierea. Noi putem să facem mai mult din rezerva de energie regenerabilă, care nu este infinită, însă există şi nu este, încă, folosită, dar pentru asta trebuie să fie făcute mari investiţii. Cu toate acestea, trebuie să spunem că sistemul energetic nu este pregătit pentru o producţie din energiile regenerabile mai mare de 3.000 - 4.000 de MWh".

Reprezentantul Deloitte a criticat lipsa investiţiilor şi faptul că se tot bate pasul pe loc de zeci de ani.

La rândul său, directorul general al Petprod a subliniat că sistemul energetic naţional, în ansamblul său, este tot timpul pe marginile prăpastiei, adăugând: "Ce facem cu toate centralele pe cărbune atât de vechi? Ele au viaţa depăşită, iar investiţiile în ele nu se justifică, astăzi nimeni în lume nu mai investeşte în producţia de energie pe cărbune. Toată lumea spune că trebuie să păstrăm mixul energetic, dar trebuie să schimbăm logica lucrurilor pentru că producerea energiei pe cărbune e scumpă şi noi nu avem unităţi noi, în ultimii 40 de ani nu s-a construit nicio unitate nouă. Se vorbeşte, sau s-a vorbit, despre o unitate nouă la Rovinari, pe care să o construim împreună cu chinezii, care au venit şi au plecat, iar unitatea nu s-a făcut, pentru că nu investeşte nimeni!"

Domnul Cutişteanu ne-a mai spus că primii investitori de la noi au fost atraşi prin schema suport care prevedea eliberarea de certificate verzi.

Domnia sa ne-a explicat: "Prima oară când s-au făcut investiţii în sistemul energetic din ţara noastră, noi i-am atras printr-o schemă suport de tip El Dorado, adică o goană după aur. Se dădeau certicate în valoare de 55 de euro fiecare, după care am văzut că demersul acesta nu poate fi suportat, aşa că eliberarea unor certificate a fost amânată, în timp ce altele şi-au peirdut valabilitatea. Astfel am ajuns ca astăzi să avem 20-30 de milioane de certificate verzi amânate care trebuie reeşalonate la vânzare, ori reeşalonarea se dovedeşte a fi un fiasco pentru că de vândut nu se vinde nimic. Este ca şi cum statul, reţeaua, sistemul energetic a preluat aceas-tă energie şi trebuie să o şi plătească. O parte o plăteau prin preţurile energiei şi o parte prin stimulentele date de cerificatele verzi, ori o parte dintre acestea s-au anulat pentru că şi-au pierdut valabilitatea, după care a fost dată o lege şi au mărit durata de viaţă până în 2032".

Domnul Cutişteanu a subliniat că niciunul dintre cei care au făcut investiţii nu-şi vor mai vedea vreodată banii înapoi decât dacă au avut timp câţiva ani să îşi recupereze investiţiile.

Răzvan Nicolescu a candidat, recent, pentru postul de director general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Regenerabilă (IRENA), o agenţie afiliată Organizaţiei Naţiunilor Unite, însă a pierdut cursa la o diferenţă de un vot.

"Am fost foarte aproape de a obţine pentru România şefia unei instituţii internaţionale foarte importante. Am fost 130 de candidaţi, iar eu m-am clasat pe podium. Doar norocul a lipsit, a lipsit un vot. Sper să mai fie încercări viitoare. A fost vorba despre o poziţie de nivelul unui secretar general adjunct al Naţiunilor Unite", a adăugat domnia sa.

Răzvan Nicolescu a mai fost, în perioada 2014-2016, preşedintele Consiliului de Administraţie al Agenţiei Europene de Reglementare în Energie.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Hello there,

    My name is Aly and I would like to know if you would have any interest to have your website here at bursa.ro promoted as a resource on our blog alychidesign.com ?  

    We are in the midst of updating our broken link resources to include current and up to date resources for our readers. Our resource links are manually approved allowing us to mark a link as a do-follow link as well 

    If you may be interested please in being included as a resource on our blog, please let me know. 

    Thanks, 

    Aly

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb