Depozitele în aur, precum şi acţiunile producătorului de îngrăşăminte şi produse azotoase "Azomureş" Târgu Mureş, tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti sub simbolul AZO, au continuat să aducă cele mai bune randamente investitorilor, reprezentând cele mai bune plasamente de pe piaţă, realizate la termen de o lună. Astfel, persoanele care ar fi decis să-şi lichideze acţiunile AZO din portofolii, miercuri, ar fi obţinut un plus de 30,82%, în uşoară scădere faţă de cel pe care l-ar fi obţinut dacă şi-ar fi vândut acţiunile marţi, în timp ce metalul galben a continuat să ofere o rentabilitate de aproape 14,31%.
Tot pe plus s-au găsit şi persoanele care şi-au direcţionat economiile într-un depozit lunar în euro la o bancă comercială. Astfel, cei care, în urmă cu o lună, au ales această categorie de plasament, au obţinut un câştig de 0,54% (exprimat în euro), dacă s-ar fi decis pentru depozitele în euro de la "Banca Transilvania".
Mulţumite au fost persoanele care au preferat investiţiile în fondurile mutuale. Astfel, cei care s-au orientat către fondul "FDI Zepter Obligaţiuni" au înregistrat cele mai mari câştiguri la această variantă de plasament, raportând, în perioada 9 ianuarie - 11 februarie, o creştere de 0,61% a sumei investite iniţial.
În schimb, cei care aveau, la 11 februarie, un portofoliu format din acţiuni SIF nu au fost prea încântaţi. Astfel, indicele BET-FI (exprimat în euro), care reflectă evoluţia de ansamblu a celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti, a afişat o scădere de 25,08% în perioada analizată, în timp ce indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece acţiuni cotate la BVB, a consemnat o depreciere de 19,87%.
Nici cei care s-au hotărât, în perioada analizată, să constituie depozite în lei la bănci nu au fost mai inspiraţi, înregistrând pierderi la această categorie de plasament. În pofida faptului că au pierdut 0,26% din suma investită iniţial, investitorii care s-au orientat către "Alpha Bank" au fost cei mai inspiraţi, scăderile fiind mai temperate decât cele înregistrate la alte bănci.
Perdante au fost şi persoanele care s-au hotărât, luna trecută, să-şi păstreze banii "la ciorap". Din cauza deprecierii leului în raport cu moneda euro, cei care nu au optat pentru un alt tip de plasament au înregistrat o devalorizare de 1,41% a economiilor.
Precizare
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament.