JACKPOT Depozitele în lei au adus randamente mai mari decât cele în euro

Izabela Sîrbu
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 16 februarie 2009

Depozitele în lei au adus randamente mai mari decât cele în euro

Investitorii care s-au hotărât, în perioada 12 ianuarie - 12 februarie, să constituie depozite în lei la băncile comerciale au avut randamente mai bune decât cei care au optat pentru cele în moneda europeană. Cei mai norocoşi au fost inves­titorii care s-au orientat către "Alpha Bank", sporindu-şi suma depusă cu 0,56%, în timp ce persoanele care au optat pentru depozitele în lei la "Banca Transilvania", cea mai bună ofertă în acest caz, au obţinut o rentabilitate de 0,54%.

Mulţumiţi au fost şi cei care au preferat, la 12 ianuarie, să achiziţioneze titluri la fondul "FDI Zepter Obligaţiuni". Acesta a reprezentat cea mai bună ofertă de pe piaţă, în perioada analizează, la această categorie de plasament, aducând investitorilor un plus de 1,36%, pe lângă suma investită iniţial.

Randamente mai mari au fost aduse doar de acţiunile producătorului de îngrăşăminte şi produse azotoase "Azomureş" Târgu Mureş (simbol bursier AZO) şi depozitele în aur. Cotaţia AZO a înregistrat un avans de 21,46%, în perioada analizată, fiind cel mai mare de pe piaţă, în timp ce preţul metalului galben a crescut cu 16,19%, pe fondul cererii sporite pe plan internaţional, investitorii considerându-l un plasament sigur.

Cu toate acestea, restul persoanelor care s-au orientat spre piaţa de capital, în perioada analizată, au obţinut randamente negative, înregistrând o pierdere de 26,45% la un portofoliu format din cele cinci societăţi de investiţii financiare, reflectat de indicele BET-FI. Nici indicele BET, care urmăreşte evoluţia celor mai lichide zece acţiuni cotate la Bursa de Valori Bucureşti, nu a mers mai bine, în ciuda susţinerii puternice venite din partea titlurile AZO.

Aceasta a consemnat o depreciere de 23,03%, coborând la 2.220 de puncte.

Perdante au fost şi persoanele care au mizat pe moneda naţională şi nu au vrut să rişte banii în diferite plasamente. Astfel, cei care au preferat să îşi păstreze banii "la ciorap" au înregistrat pierderi de 0,60%, în intervalul analizat, pe fondul deprecierii uşoare a leului din ultima perioadă.

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb