JACKPOT Unităţile "Azomureş" Târgu Mureş s-au apreciat cu 17,56% în ultima lună

Izabela Sîrbu
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 11 februarie 2009

Unităţile "Azomureş" Târgu Mureş s-au apreciat cu 17,56% în ultima lună

Investitorii care au achiziţionat, în urmă cu o lună, acţiunile celui mai mare producător de îngrăşăminte din ţara noastră, "Azomureş" Târgu Mureş (simbol AZO), au obţinut, luni, cel mai bun randament de pe piaţă. Cotaţia acestor titluri a crescut, în perioada 9 ianuarie - 9 februarie, cu 17,56%, ajungând la un preţ mediu de 0,215 lei/acţiune, în şedinţa bursieră de ieri.

La fel de inspiraţi au fost şi cei care au achiziţionat bijuterii şi ale obiecte din aur, în perioada de referinţă. Metalul galben a oferit o rentabilitate de 11,78%, pe fondul creşterii preţului acestuia la nivel internaţional.

Persoanele care, în urmă cu o lună, au ales să-şi utilizeze economiile pentru constituirea de depozite bancare în lei la "Alpha Bank" au obţinut, luni, un câştig de 0,40% din suma depusă, raportat la moneda europeană, în timp ce persoanele care au preferat depozitele în euro la "Banca Românească" au raportat un beneficiu de 0,48% peste suma depusă iniţial.

La polul opus s-au situat investitorii care au ales să-şi plaseze resursele monetare în fondurile mutuale de inves­tiţii. Cu toate acestea, cei care s-au orientat către fondul "FDI Zepter Obligaţiuni", au înregistrat cele mai mici pierderi la această variantă de plasament, raportând, în perioada analizată, o scădere de numai 2,06% din suma investită iniţial (raportat la moneda euro).

Nici persoanele care nu şi-au utilizat resursele băneşti în această perioadă, fiind mai puţin încrezătoare în oportunităţile oferite de piaţă nu au fost prea fericite. Din pricina deprecierii leului în raport cu moneda euro, cei care şi-au păstrat banii "la saltea" au înregistrat o devalorizare a economiilor cu 0,76%.

Tot pe minus s-au situat şi persoanele care aveau, la 9 februarie, un portofoliu format din acţiuni SIF. Astfel, indicele BET-FI (exprimat în euro), care reflectă evoluţia de ansamblu a celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti, a afişat o scădere de 28,96% în perioada analizată. Nici indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece acţiuni cotate la BVB, nu a mers mai bine, consemnând o depreciere de 17,65% în ultima lună.

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb