JAMES HYSLOP, DIRECTOR BERD PENTRU ROMÂNIA: "BERD - probabil cel mai mare investitor din România, la ora actuală"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 14 martie 2014

"BERD - probabil cel mai mare investitor din România, la ora actuală"

"Abandonarea anumitor comisioane ale ASF, motiv pentru evoluţia bună a pieţei de capital"

Sprijinul BERD pentru IMM-uri: finanţări prin intermediul băncilor, finanţări directe şi consiliere în afaceri

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a împrumutat şi investit peste 6,7 miliarde de euro, în România, de când şi-a început activitatea aici, potrivit lui James Hyslop, director pentru România al BERD. Domnia sa ne-a spus, în cadrul unui interviu: "După cum ştiţi, ne place să aducem şi alţi investitori, fie că este vorba despre creditori, fie despre investiţii de capital. În total, pe lângă propriile noastre investiţii, am adus în România peste 14 miliarde euro, sub formă de co-finanţare".

Potrivit domnului Hyslop, criza a lăsat o serie de slăbiciuni în urma ei, una dintre ele fiind accesul la finanţare pentru IMM-uri şi, de asemenea, situaţia creditelor neperformante de pe piaţa bancară.

Pentru IMM-uri, BERD oferă finanţări de mici dimensiuni prin intermediul băncilor, finanţări directe, dar şi consiliere în afaceri.

Reporter: Consideraţi că turbulenţele de pe scena politică vor influenţa economia, anul acesta, având în vedere că, în 2014, avem două runde de alegeri?

James Hyslop: Evenimentele la care vă referiţi sunt alegerile europarlamentare, care se apropie, şi alegerile prezidenţiale, din noiembrie.

Ar trebui să avem în vedere că alegerile europarlamentare nu sunt ceva specific României. În ce priveşte alegerile prezidenţiale, este prea devreme să spunem ce impact vor avea.

În ceea ce ne priveşte, BERD rămâne cu adevărat dedicată ideii de a ajuta România în domeniul reformelor structurale şi de a contribui la creşterea economică.

Avem o nouă strategie, care va fi finalizată în curând, în cooperare cu Guvernul, care identifică oportunităţile cheie strategice pe care le are Executivul pentru România, şi cu privire la care putem ajuta cu experienţă şi resurse.

Suntem foarte încrezători că BERD va ajuta în acest proces continuu pe care îl numim tranziţie.

Reporter: Cum aţi caracteriza dialogul cu autorităţile, având în vedere schimbările dese de Guvern, în ultimii ani?

James Hyslop: Aş spune că am avut relaţii foarte bune, discuţii în mod continuu, cu toate ministerele cheie cu care lucrează BERD. Suntem foarte mulţumiţi de nivelul de cooperare cu autorităţile.

Reporter: Care sunt estimările BERD cu privire la economia României anul acesta?

James Hyslop: La fel ca toată lumea, am fost foarte plăcut surprinşi la vederea cifrelor la sfârşitul lui 2013 - economia a crescut cu 3,5%. Anul acesta, estimăm o creştere moderată, de 2,4%, cu potenţial pentru o creştere chiar mai mare. În mod sigur, ne aşteptăm la o inflaţie redusă în continuare, ne aşteptăm ca România să se încadreze în criteriile de la Maastricht în ce priveşte deficitul.

România s-a descurcat foarte bine în ultimii ani, din punct de vedere al stabilizării economice, dar, în acelaşi timp, criza a lăsat o serie de slăbiciuni în urma ei, una dintre ele fiind accesul la finanţare pentru IMM-uri şi, de asemenea, situaţia creditelor neperformante de pe piaţa bancară.

Acestea ar putea pune obstacole, dar, în general, vedem oportunităţi pentru creştere economică.

Reporter: Ce sectoare credeţi că vor sprijini această creştere?

James Hyslop: România are, în mod clar, o economie diversificată, are o bază largă de domenii de activitate, iar asta se reflectă în creşterea ei economică.

Sectoarele care vor creşte sunt cele care vor reuşi să atragă investiţii semnificative, locale şi străine. Acelea sunt zonele unde BERD este foarte interesată să ofere sprijin şi, astfel, revin la strategia noastră despre care vorbeam mai devreme şi la sectoarele în care suntem interesaţi să ne implicăm: absorbţia de fonduri europene, mai ales la nivel local, infrastructura naţională, sprijinirea investiţiilor străine.

Reporter: Cum doreşte BERD să sprijine IMM-urile?

James Hyslop: Targetăm IMM-urile prin mai multe metode.

În primul rând, prin partenerii noştri bancari - oferim mai multe linii de credit, pentru că nu avem capacitatea să acordăm credite de 500.000 sau 200.000 de euro firmelor. Avem o echipă foarte mare aici, poate chiar a treia sau a patra, la nivel de agenţii naţionale ale BERD, dar nu avem capacitatea să realizăm asemenea operaţiuni. Aşa că le facem prin băncile locale.

În al doilea rând, de-a lungul anilor, BERD a recunoscut faptul că este posibil să fi ratat numeroase sectoare în care ar fi putut grăbi tranziţia, prin incapacitatea ei de a acorda credite mai mici de 10 milioane de euro. Recunoscând faptul că există numeroase oportunităţi dacă s-ar reduce acea sumă, am introdus, anul trecut, programul "Local Enterprise Facility" (LEF).

Prin LEF, avem sume semnificative de bani pe care să le dirijăm către investiţiile mai mici.

Dacă vorbim despre investiţii de 10 milioane de euro, BERD, de obicei, păstrează o participaţie de 10-20% în firma respectivă. Astfel, vorbim despre o afacere de 40-50 de milioane de euro, care nu este medie sau mică, ci este chiar mare pentru România. Aşa că facilitatea LEF ne permite să acordăm împrumuturi, să investim în firmele mai mici. Putem paticipa cu 3-5 milioane de euro, care, după părerea mea, pot să asigure oportunităţi excepţionale într-o ţară cum este România. Şi suntem foarte entuziasmaţi în privinţa aceasta.

Reporter: Aşadar, nu vă limitaţi la a-i lăsa pe partenerii dumneavoastră bancari să targeteze acest segment?

James Hyslop: Cred că vor exista întotdeauna oportunităţi pentru BERD. Noi nu concurăm cu băncile. Dacă există o oportunitate care nu este finanţată sau deservită de către bănci, acolo BERD va fi foarte fericită să intervină. Acesta este scopul acelei facilităţi.

Reporter: Deci nu sunteţi nemulţumit de colaborarea cu băncile?

James Hyslop: Suntem încântaţi de rolul nostru, în liniile de creditare pentru IMM-uri acordate băncilor.

Băncile împrumută sume foarte mici sectorului IMM. Programul LEF reprezintă un vehicul unic, intermediar între acel nivel şi cel al operaţiunilor noastre mai mari, de 10-20 milioane de euro, realizate direct.

Reporter: Câţi bani aveţi la dispoziţie pentru această facilitate?

James Hyslop: Facilitatea este de aproximativ 400 milioane de euro, în total, care acoperă o mare parte din ţările în care operăm: România, Bulgaria, Turcia, Muntenegru.

În România, am semnat recent o tranzacţie cu o firmă spaniolă, Roquet (producător componente hidraulice), pentru construirea unei fabrici în România, lângă Ploieşti. Este interesant pentru că a fost un credit de 5 milioane, deci mult sub sumele acordate de noi în mod obişnuit.

Reporter: Cum găsiţi asemenea proiecte?

James Hyslop: Cu Roquet, de exemplu, ne-am întâlnit la o conferinţă. Voiau să investească în regiune, nu doar în România, în particular, şi studiau un număr de ţări. Vrem să-i încurajăm să investească în România. Interesul nostru este aici şi, atunci când găsim aceşti investitori interesaţi, dorim să îi atragem aici.

BERD poate acorda împrumuturi pe termen mai lung şi acest lucru este important pentru o investiţie. Pentru o firmă spaniolă de mici dimensiuni, care investeşte într-o ţară nouă, numită România, este un lucru foarte plăcut să fie sprijinită, într-o asemenea investiţie, de un finanţator internaţional care cunoaşte ţara în cauză atât de bine. Cred că suntem cel mai mare investitor din România la ora actuală.

Reporter: Aveţi alte proiecte în studiu la momentul de faţă?

James Hyslop: Avem un număr mare de proiecte legate, fie ca vorbim de investiţii străine sau locale.

Reporter: Puteţi să ne vorbiţi despre ele?

James Hyslop: Sunt în curs de discuţie, de negociere, şi nu putem să vorbim despre ele in acest moment.

Aş vrea să mai precizez că BERD oferă sprijin IMM-urilor, facilitând contactul acestora cu experţi internaţionali şi consultanţi locali prin intermediul programului Small Business Support (SBS).

SBS oferă firmelor româneşti sfaturi calificate oferite de consultanţi, pentru a se identifica şi corecta punctele slabe, astfel încât să poată concura la nivel internaţional.

Acesta este un program foarte important pentru noi.

Aşadar, oferim finanţări de mici dimensiuni prin intermediul băncilor, finanţări directe prin LEF. De asemenea, acordăm consiliere în afaceri prin consultanţii BERD.

Reporter: Din nefericire, în momentul de faţă, băncile nu sprijină prea mult IMM-urile. Finanţarea este foarte redusă.

James Hyslop: Majoritatea băncilor este deja aici de ani de zile şi noi suntem de părere că ele rămân devotate României şi sprijinirii IMM-urilor, prin facilităţi de finanţare.

Reporter: Care este nivelul finanţărilor acordate de BERD?

James Hyslop: De când am început activitatea aici, cu peste 20 de ani în urmă, am împrumutat şi investit peste 6,7 miliarde de euro. După cum ştiţi, ne place să aducem şi alţi investitori, fie că este vorba despre creditori, fie despre investiţii de capital. În total, pe lângă propriile noastre investiţii, am adus în România peste 14 miliarde euro, sub formă de co-finanţare.

Cifra cu adevărat interesantă este că, dacă ne uităm la ce s-a întâmplat de la criza din 2008, BERD a investit şi împrumutat corporaţiilor, firmelor si autorităţilor din România, din fonduri proprii, 3,1 miliarde de euro, în peste 150 de proiecte.

Este o sumă semnificativă. În fiecare an, investim şi împrumutăm în jur de 500 de milioane de euro, în România. Anul trecut, au fost 508 milioane de euro si un număr record de proiecte.

Deci, activitatea BERD în România este în creştere, suntem foarte activi, portofoliul nostru din România este al treilea sau al patrulea ca mărime din ţările în care suntem prezenţi. Eu cred că acest lucru demonstrează forţa BERD şi capacitatea noastră de a fi un partener foarte bun pentru România.

Reporter: Şi pentru anul acesta?

James Hyslop: Lumea este preocupată mereu de cifre. Poţi face un singur proiect de 150 de milioane de euro sau zece proiecte de câte 15 milioane fiecare. Ce aţi prefera? Cred că alocarea este foarte importantă. Trebuie să te concentrezi şi pe numărul de proiecte pentru că asta înseamnă tranziţie. Cu cât avem mai multe oportunităţi de tranziţie, cu atât mai mare este impactul pe care îl poţi realiza. Cred că 500 de milioane de euro este o sumă semnificativă. Încă o dată, aceştia sunt doar banii noştri, gândiţi-vă si la partenerii pe care îi aducem.

Reporter: Aţi participat, recent, la numeroase evenimente de pe piaţa de capital, iar BERD a anunţat, de asemenea, planul de a participa la emisiunile de obligaţiuni prin bursa locală.

James Hyslop: Da, BERD are un program de 150 milioane euro, care are în vedere susţinerea emisiunilor de obligaţiuni pe termen mediu şi lung de către instituţiile financiare locale în cadrul iniţiativei de sprijinire a dezvoltării pieţei de capital.

Suntem foarte interesaţi să lucrăm mai mult pentru a dezvolta pieţele monetare şi de capital din România.

Am fost încântaţi să sprijinim obligaţiunile în moneda locală ale UniCredit şi Raiffeisen, care au fost făcute prin piaţa de capital.

De asemenea, am fost încântaţi să participăm şi să investim în IPO-ul Romgaz, în care s-a strâns o sumă semnificativă de bani.

Reporter: Şi anul acesta?

James Hyslop: Cred că şi anul acesta vor exista oportunităţi, suntem foarte interesaţi să participăm acolo unde există o nevoie.

Reporter: Au existat discuţii cu privire la o emisiune de obligaţiuni realizată de Transgaz, cum a făcut şi Transelectrica. Luaţi în calcul aşa ceva?

James Hyslop: Nu putem să vorbim despre un proiect înainte să se concretizeze, prin urmare nu putem face niciun comentariu în acest moment.

Reporter: Ce ne puteţi spune despre intenţiile privind participaţia BERD la Banca Transilvania, în contextul în care au existat zvonuri despre posibile schimbări în structura acţionariatului?

James Hyslop: Dacă vă uitaţi la participaţiile noastre, analizăm fiecare investiţie în mod separat şi individual.

Investim în anumite corporaţii pentru că au o "poveste". Acea "poveste", pentru noi, este "tranziţia", care are de-a face cu ce putem câştiga investind în această societate, din punct de vedere al avantajelor pe care le poate avea România pe calea spre o economie de piaţa integral dezvoltată.

Există, întotdeauna, un obiectiv ataşat fiecărei investiţii. Monitorizăm acest obiectiv de la momentul în care am investit şi până la momentul când a fost atins. Odată ce am ajuns la concluzia că o investiţie şi-a atins obiectivele pe care ni le-am stabilit, ne uităm la cum evoluează societatea din punct de vedere financiar, iar apoi ne uităm la termenii şi condiţiile unui posibil exit.

Atunci când aduceţi vorba de Banca Transilvania, v-aş spune că suntem încântaţi de cooperarea pe care o avem şi rămânem dedicaţi sprijinirii acestei bănci, pentru că a făcut o treabă foarte bună în finanţarea IMM-urilor. Este un rol important şi suntem în continuare dedicaţi sprijinirii acestei banci.

Reporter: Deci, în acest caz, obiectivul BERD nu a fost atins încă?

James Hyslop: Cred că răspunsul ar fi că ne place ce face Banca Transilvania. În acest moment, când finanţarea IMM-urilor este atât de importantă, suntem încântaţi să vedem o instituţie activ implicată în finanţarea lor. Este un lucru minunat şi cred că merită sprijinul BERD.

Reporter: Cum vedeţi piaţa de capital, din punct de vedere al realizării scopului de a finanţa economia, al lichidităţii, comisioanelor?

James Hyslop: România a avut un an foarte bun anul trecut, piaţa de capital a fost foarte activă şi cred că unul dintre motivele principale a fost abandonarea, timp de un an, a anumitor comisioane ale ASF.

Ne-am dori foarte mult ca acest lucru să continue.

În ce priveşte BVB, noi sprijinim din toată inima viziunea lor, pe care o dezvoltă în prezent, de a clarifica structura de comisioane şi de a le stabili la nişte niveluri adecvate, pentru a permite cu adevărat dezvoltarea pieţei de capital.

Reporter: Credeţi că BVB poate dezvolta piaţa de capital singură sau credeţi că, în viitor, ar putea fi preluată de o altă bursă?

James Hyslop: Noi sprijinim BVB în eforturile sale şi sperăm că va putea dezvolta piaţa de capital.

Reporter: Ce părere aveţi despre programul de listări din acest an? Credeţi că poate fi respectat, având în vedere că Hidroelectrica are deja probleme, prin reintrarea în insolvenţă?

James Hyslop: FMI şi Guvernul au căzut de acord asupra acestui program. Nu este decizia noastră. Am fi foarte interesaţi să participăm, dacă există un rol pentru BERD. Ne dorim să sprijinim aceste programe.

Reporter: Vă mulţumesc!

Small Business Support (SBS)

BERD şi-a extins programul de consultanţă (Small Business Support) pentru întreprinderile mici din România, facilitând dezvoltarea şi creşterea competitivităţii a peste 500 de IMM-uri.

Potrivit instituţiei, consultanţa oferită a avut un impact substanţial, evidenţiat în evaluările proiectelor, efectuate la un an după finalizarea acestora:

- 56% dintre clienţi au înregistrat o creştere a cifrei de afaceri, în medie cu 62%

- 46% dintre clienţi au creat noi locuri de muncă, cu o creştere medie de 44% şi un număr net de 2.246 noi locuri de muncă

- 22% dintre clienţi au înregistrat o creştere a productivităţii

- 28 de întreprinderi au obţinut finanţare, cu o valoare totală de peste 31 milioane de euro, prin instituţiile financiare partenere BERD

- 78% dintre clienţi sunt localizaţi în afara municipiului Bucureşti, evidenţiind angajamentul BERD de a lucra cu IMM-uri în zone mai puţin dezvoltate din punct de vedere economic.

Potrivit băncii, sprijinul oferit de BERD este personalizat în funcţie de nevoile clienţilor: "Pentru afacerile mici ce necesită cunoştinţe specifice, cum ar fi cele pentru dezvoltarea unui website sau pentru introducerea unui sistem de management al calităţii, BERD oferă grant-uri flexibile de până la 10.000 euro şi asistenţă tehnică în vederea accesării consultanţei de afaceri din partea consultanţilor locali. Pentru IMM-urile cu potenţial de a ajunge lideri pe piaţă, BERD oferă expertiză specifică sectorială din partea experţilor internaţionali. Toate proiectele de consultanţă se derulează pe baza principiului co-finanţării".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb