JENS WEIDMANN, BUNDESBANK: ''Emiterea de datorie comună de către UE trebuie să rămână o excepţie''

G.U.
Macroeconomie / 26 iulie 2020

''Emiterea de datorie comună de către UE trebuie să rămână o excepţie''

Decizia liderilor Uniunii Europene (UE) de a emite o datorie comună pentru a finanţa ajutorul acordat statelor afectate de criza coronavirusului ar trebui să rămână o excepţie şi să nu servească ca bază pentru viitoarele dificultăţi bugetare, a afirmat, astăzi, preşedintele Băncii Centrale a Germaniei (Bundesbank), Jens Weidmann, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Liderii UE au aprobat, în noaptea de luni spre marţi, un plan de relansare istoric, menit să susţină economia europeană afectată de criza COVID-19, care se bazează pentru prima oară pe o datorie comună. Pentru a susţine economia europeană care trece printr-o recesiune istorică, planul prevede un fond de 750 miliarde euro, care ar putea fi împrumutaţi de Comisia Europeană de pe pieţele financiare. Acest fond include subvenţii în valoare de 390 miliarde euro, care vor fi alocate statelor celor mai afectate de pandemie. Aceasta va fi datoria comună ce trebuie rambursată de către cei 27.

"Este important că UE şi-a dovedit capacitatea de a acţiona în perioada crizei, arătând solidaritate şi din punct de vedere financiar, ceea ce reprezintă calea optimă în actuala criză", a declarat Weidmann, într-un interviu acordat grupului german de presă Funke.

Oficialul german a adăugat că mecanismul privind datoria comună trebuie să rămână o excepţie, iar programul final de ajutor trebuie să cuprindă condiţii stricte.

"Sunt necesare mecanisme de control pentru a ne asigura că fondurile sunt folosite în mod eficient şi raţional. În general, cred că datoria comună pentru transferuri extensive este discutabilă. În orice caz, planul de relansare nu trebuie să servească ca bază pentru viitoare datorii masive ale UE necesare pentru finanţarea constantă a gospodăriilor", a afirmat preşedintele Băncii Centrale a Germaniei.

Acesta a atras atenţia asupra actualelor evoluţii din SUA, un important partener comercial al Germaniei.

"Statele Unite au relaxat prea devreme unele măsuri şi acum adoptă restricţii în unele locuri. Această abordare cu intermitenţe ("stop and go") este cu siguranţă dificilă pentru economie", a explicat Weidmann.

Revenind la Germania, şeful Bundesbank a declarat că Germania, cea mai mare economie europeană, a depăşit perioada mai dificilă a pandemiei şi a crizei economice.

"Datele generale arată că economia a depăşit momentul critic în primăvară şi acum se redresează gradual", a precizat şeful Bundes Jens Weidmann.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. nu exceptie, ci regula pentru emitere de datorie federala unificata.

    Weidmann nu stie ce vorbeste.  

    pentru a unifica UE in Statele UNite ale Europei ai nevoie de organisme unitare transnationale, datorie unica si moneda unica.  

    acum e momentul adevarului, acum vom vedea adevaratele intentii ale germaniei.  

    au mentinut status quo-ul cu moneda unica, datorii diferentiate (o anomalie ) pentru ca germania are enorm de castigat de aici, de aici si-a tras excedentul ala de neam prost pe care il are.  

    acum e momentul adevarului : se pune bogatul fix la aceeasi masa cu saracul ?  

    restul e vrajeala, demagogie.  

    eu pledez pentru datorie unificata, moneda unica, organisme de conducere unice.  

    si am o maaaare banuiala ca state ca austria, tarile nordice, germania sau olanda o sa se opuna extrem de puternic.  

    intermediariatul le convine. Dar vremea sa a trecut.

    Sa vina SUE - Statele unite ale Europei. Pun pariu pe toate activele mele (care sunt destule) ca Germania... VA IESI DIN UE IN ACEL MOMENT!  

    1. FEDERALIZA pe urmatoarea schimbare politico economica ideologica tehnologica 20-30 ani.

      Uzura economica si politica e data de bonduri (de trend). 

      Să-ți facă datorie comună RFG ca sa-ti bati joc cu pensii de EURO 5.OOO sau 14 pensii la greci ...

      DA - EU vor fi SUE cu Norvegia ! DAR si cu standarde comune țiganii europei ar papa cat vor gurile lor si frugalii sa le plateasca consumatia ?  

      Nu MERE ASE :)

    Ha ha ha!

    Emiterea de datorie comuna (IOUs) e deja propagata in piata ina din 1999 electonic si din 2002 in numerar circulat in masa. 

    Ce penibilisme baliverneaza omul asta... 

    Este trend maxim de crestere a banilor in piata pentru multe tari; precum Japonia, UK, USA, Austria, Germania.. etc. 

    Vedeti trendurile de lunga durata la bonduri si yieldurile ce anunta cascada exponentiala de numerare varsate in piete externe ca forma de indatorare pe maxim ascendent de creditare. 

    Cine invata sa urmareasca bondurile si sa inteleaga relatia lor cu iousurile din piata, nu va mai inchitii rahaturile politice. 

    Dupa fiecare trend maxim de varsare nominale in piata urmeaza o perioada lunga deflationista plus alta inflationista in consum (doar asa se recicleaza o cota parte nominale trecute - datorate). 

    Nu trebuie sa urmariti ce dau din gura politicienii ci sa urmariti ratele de dobanda la banci centrale (fluctuatiile lor), trendul la bonduri si fluctuatiile interciclice la yielduri, cat si yieldul ca trend de zeci de ani. 

    IOUsurile revarsate se dau pe forma de imprumut ieftin catre piete in dezvoltare iar cand trendul la bonduri si la ratele de dobanda se vor schimba (caci ele se vor schimba) atunci o sa platim creditele mai scump in procene si implicit in exponentialitate numerica. 

    Covid si restrictiile de acum cat si cele din viitor sunt ca sa nu mai circule iousurile euro/dolar catre pietele ce fac final de trend. Caci acest fenomen exacerbeaza si mai tare fractionarile bancare in multipicator cu risc crescut de inflatie in utilitati, consum, taxe; chiar daca CPIul este manevrat. 

    Cine nu crede sa vb cu Mugur Isarescu stie mai bine si perioada din 20, 80, 1870, 1845, 1790...  

    Din 50-60 de ani se ating cicluri maxime de numerare in piata; unde o tara atinge maxim putere de cumparare / economisire si alta atinge minim putere de cumparare / creditare; dar sunt si altele ce sunt in tranzitie cu diferenta de propagare a relatiilor de cauza - efect. 

    Nu inteleg dc economistii nostri de 2 lei vorbesc si gandesc liniar. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb