KRISTALINA GEORGIEVA, DIRECTORUL FMI: "Nu putem exclude o recesiune globală în 2023"

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 8 iulie 2022

"Nu putem exclude o recesiune globală în 2023"

"O creştere economică mai lentă ar putea fi preţul necesar de plătit, ţinând cont de necesitatea urgentă şi presantă de a reface stabilitatea preţurilor", a declarat Georgieva

Perspectivele economiei globale "s-au înrăutăţit semnificativ" din luna aprilie şi nu se poate exclude o posibilă recesiune globală în 2023, ţinând cont de riscurile tot mai ridicate, a declarat, ieri, Kristalina Georgieva, directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), potrivit Reuters.

În următoarele săptămâni, FMI ar putea revizui negativ estimarea privind creşterea de 3,6% a economiei mondiale în 2022, pentru a treia oară în acest an, iar economiştii Fondului încă lucrează la finalizarea cifrelor, a spus Georgieva pentru sursa citată. La finalul acestei luni, FMI ar urma să publice o actualizare a previziunilor economice pentru 2022 şi 2023, după ce în aprilie a înrăutăţit estimarea privind creşterea economiei mondiale cu aproape un punct procentual. În 2021, PIB-ul global a înregistrat un avans de 6,1% după scăderea cauzată de pandemie din 2020.

"Perspectivele de la ultima noastră actualizare din aprilie s-au înrăutăţit semnificativ", în urma extinderii inflaţiei, a majorărilor mai substanţiale de dobânzi, a încetinirii creşterii economiei Chinei şi a escaladării sancţiunilor legate de invadarea Ucrainei de către Rusia, a punctat şefa FMI. Georgieva a adăugat că "suntem în ape extrem de agitate".

Întrebată dacă o recesiune globală poate să fie exclusă din tabloul riscurilor la adresa economiei mondiale, Georgieva a răspuns: "Riscul a crescut, astfel încât nu o pot exclude".

Date recente arată că unele dintre marile economii ale lumii, printre care şi China şi Rusia, au înregistrat o contracţie a PIB în trimestrul doi, a explicat şeful FMI, care a adăugat că riscurile ar putea fi chiar mai ridicate în 2023. "Va fi un an 2022 dificil, dar unul chiar mai dur în 2023. Riscul recesiunii în 2023 a crescut", a avertizat directorul general al Fondului Monetar Internaţional.

Oficialul FMI a apreciat că înăsprirea condiţiilor financiare, care va ţine mai mult timp decât se estima, complică perspectivele economiei globale şi de aceea este esenţială ţinerea sub control a creşterii preţurilor. O creştere economică mai lentă ar putea fi "preţul necesar de plătit", ţinând cont de necesitatea urgentă şi presantă de a reface stabilitatea preţurilor, a declarat Georgieva.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb