LA COMISIA DE ANCHETĂ PRIVIND ACTIVITATEA ANRE Niculae Havrileţ, faţă în faţă cu Iulian Iancu

ANCUŢA STANCIU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 12 octombrie 2017

Niculae Havrileţ, faţă în faţă cu Iulian Iancu

Surse: PSD are patru variante pentru şefia ANRE

Nume vehiculate: Florentin Pandele, primarul oraşului Voluntari, Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru Industrii, fostul premier Sorin Grindeanu şi deputatul Eugen Nicolicea

-------

Actualizare 16:31 Havrileţ (ANRE): "Preţurile ar fi crescut şi mai mult, dacă nu ar fi avut loc liberalizarea pieţei gazelor"

Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE, susţine că preţurile ar fi crescut şi mai mult, dacă nu ar fi avut loc liberalizarea pieţei gazelor naturale: "La nivelul anului gazier 2017-2018, vorbim de o creştere de preţ pentru consumatorul final de 4-6%".

Domnia sa a mai spus că ANRE va verifica dacă costurile de achiziţie a gazelor sunt în concordanţă cu preţul din piaţă, la preţuri medii ponderate.

Comisia Europeană a transmis o scrisoare autorităţilor noastre, dar nu ANRE, prin care avertizează că pot trece la o nouă etapă în procedura de infringement, declanşată împotriva României pentru blocarea exporturilor de gaze, dacă plenul Parlamentului aprobă obligaţia ca 70% din gaze să fie tranzacţionate pe bursă, a declarat, astăzi, Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), la comisia parlamentară de anchetă a activităţii ANRE.

El a amintit că Executivul european a declanşat deja procedura de infringement împotriva României pe această temă.

-------

Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), împreună cu alţi membri ai Comitetului de Reglementare al ANRE, se vor afla astăzi în faţa membrilor Comisiei de anchetă privind activitatea ANRE.

Conducerea ANRE trebuia să depună până ieri, la ora 15, răspunsurile la întrebările pe care membrii Comisiei de anchetă le-au transmis autorităţii de reglementare.

Se pare însă că ANRE nu oferise răspunsurile solicitate până ieri la ora 16, potrivit surselor noastre.

Printre întrebările parlamentarilor către ANRE se numără: care a fost calendarul de liberalizare a preţului la energie electrică şi gaze naturale convenit cu Uniunea Europeană; care a fost evoluţia preţului energiei electrice pe piaţa pentru ziua următoare (PZU) în ultimii 5 ani; care a fost evoluţia preţului energiei electrice pe piaţa contractelor în ultimii 5 ani, care a fost structura contractelor de aprovizionare cu energie electrică a FUI în ultimii 5 ani; cum se aplică prevederile art. 23 alin.(1) şi alin.(2) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr.123/2012, cu modificările şi completările ulterioare şi ale art.8 lit.h) şi art.9 alin.(1) lit.h) din Legea nr.160/2012 pentru tranzacţiile comerciale de export/import energie electrică, derulate prin contracte bilaterale negociate direct.

Membrii Comisiei de anchetă mai sunt interesaţi, printre altele, dacă ANRE a analizat dacă titularii de licenţă care au delegat responsabilitatea echilibrării unei alte Părţi Responsabile cu Echilibrarea (PRE) derulează tranzacţii cu energie electrică cu alţi titulari de licenţă din acelaşi PRE, în afara regulilor de tranzacţionare transparente şi concurenţiale aplicate în pieţele centralizate de energie electrică.

De asemenea, parlamentarii vor ca ANRE să precizeze, în condiţiile în care o serie de titulari de licenţă de furnizare au reziliat contractele de vânzare-cumpărare energie electrică încheiate cu alţi furnizori, generându-le acestora prejudicii importante, cum au fost utilizate garanţiile financiare de 1.000.000 euro, pe care solicitantul licenţei de furnizare avea obligaţia să o constituie şi să o menţină pe durata de valabilitate a licenţei, în vederea reducerii pierderilor generate de rezilierea contractelor de achiziţie energie electrică.

De asemenea, membrii Comisiei de anchetă vor ca ANRE să explice cum au fost/sunt utilizate garanţiile financiare de 500.000/1.000.000 de euro, pe care solicitantul licenţei de furnizare avea/are obligaţia să o constituie şi să o menţină pe durata de valabilitate a licenţei, în condiţiile în care o serie întreagă de furnizori nu şi-au achitat obligaţiile de plată către CNTEE Transelectrica SA, potrivit contractelor.

Mandatul lui Havrileţ ajunge la final pe 23 octombrie

Audierea are loc în contextul în care mandatul lui Niculae Havrileţ expiră pe 23 octombrie. Surse politice ne-au declarat că PSD are patru variante de preşedinte ANRE, dar că, până în prezent, nu a fost luată nici o decizie cu privire la vreo nominalizare. Probabil că vom afla sigur un nume la începutul săptămânii viioare, spun sursele.

Printre numele vehiculate ca posibil preşedinte ANRE se numără Florentin Pandele, primarul oraşului Voluntari, Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru Industrii, fostul premier Sorin Grindeanu şi deputatul Eugen Nicolicea.

Săptămâna trecută, Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de anchetă privind activitatea ANRE, a declarat că va fi luată la puricat activitatea ANRE din 2005 până astăzi, în ceea ce priveşte modul în care este structurat preţul energiei şi gazelor naturale.

Iulian Iancu a menţionat: "Analiza noastră nu se adresează ANRE de astăzi. Noi facem analiza din 2005 până astăzi a modului în care este structurat preţul energiei şi gazelor naturale. Nu neapărat doar ANRE este un factor al influenţei. Punem întrebări legate şi de accizele, impozitele, taxele cu care este încărcată factura consumatorului final. Dacă vom găsi nereguli, se vor lua trei măsuri: modificarea legislaţiei primare, acolo unde se impune, solicitarea de modificare a legislaţiei secundare de către autoritatea de reglementare şi înaintarea către Parchet a cazurilor care se dovedesc a fi infracţionale".

Domnia sa a mai spus că, dacă se va constata că a fost încărcat în mod nejustificat preţul, atunci va fi obligatoriu să fie diminuat tariful la consumatorul final.

Iulian Iancu precizează că obiectivul Comisiei constă în aflarea motivelor pentru care au crescut preţurile la energie şi gaze naturale, iar rezultatul îl vom afla la finalul analizei: "Vom lua în calcul toate elementele care contribuie la formarea preţului pentru consumatorul final pe tot lanţul energetic, răspunzând următoarelor întrebări: în ce fel s-au stabilit preţurile la producător pe pieţele de energie; cum s-a stabilit tariful la transport, atât la energie, cât şi gaze naturale, de ce a fost crescut în anumite procente şi care este justificarea; cum se explică tariful şi evoluţia acestuia la distribuitorul de energie electrică şi gaze naturale; cum s-au realizat şi în ce măsură au fost recunoscute costurile de investiţie, mentenanţă, întreţinere şi dacă a fost corectă recunoaşterea lor şi cum se regăsesc în calitatea serviciului. Mă refer aici la continuitate, pentru că sunt foarte multe întreruperi în alimentare şi calitatea către consumatorul final".

Săptămâna trecută, Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE, a declarat că Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) este supusă unor presiuni puternice venite din partea celor care au interese în această piaţă, oferind drept exemplu campaniile duse de anumite televiziuni împotriva procesului de liberalizare a pieţei gazelor. Conducerea ANRE a fost atacată, în ultimele săptămâni, atât de premierul Mihai Tudose sau de ministrul Energiei Toma Petcu, aceştia declarând că este necesară o analiză a activităţii Autorităţii. Chiar preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a atacat în mai multe rânduri conducerea ANRE, acuzând că majorările succesive ale preţurilor la energie şi gaze nu sunt justificate, iar vinovaţii vor fi identificaţi de comisia parlamentară de anchetă pentru activitatea ANRE.

Niculae Havrileţ a adăugat că nu are nici o emoţie cu privire la ancheta parlamentară privind activitatea ANRE, întrucât toate deciziile în cadrul Autorităţii au fost luate în mod colectiv, în contextul legislaţiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb