• Update 16:31 Bugetul Agriculturii, suplimentat cu circa 26,87 milioane lei pentru subvenţii
Comisiile reunite în Parlament au adoptat, azi, suplimentarea cu circa 26,87 milioane lei a bugetului Ministerului Agriculturii şi Devoltării Rurale (MADR) pe anul 2014, arată un comunicat de presă remis redacţiei.
Potrivit documentului citat, deputatul PNL Nini Săpunaru, preşedintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaţilor, a declarat: "Suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale cu suma de 26,87 milioane lei reprezintă o necesitate pentru sprijinirea fermierilor afectaţi".
---
Recoltele de porumb şi de floarea soarelui în acest an sunt de aproape două ori mai mari faţă de anul trecut, pe fondul condiţiilor meteo favorabile, potrivit cifrelor prezentate ieri de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Datele Ministerului Agriculturii (MADR) arată că, anul acesta, fermierii autohtonii au recoltat 2,088 milioane de tone de floarea soarelui la un randament mediu de 1,9 tone/hectar. Anul trecut, am produs doar 1,3 milioane de tone, iar randamentul a fost de 1,3 tone/hectar.
Producţia la porumb obţinută în acest an este de 10,7 milioane de tone, în creştere de la 5,4 milioane de tone, anul trecut. Randamentul a fost de 4,2 tone/hectar în 2013, comparativ cu 2,04 tone/hectar în 2012.
Totodată, Daniel Constantin a precizat că, în campania de toamnă, suprafeţele însămânţate cu grâu au fost de 2,043 milioane de hectare, iar pe 344.000 de hectare a fost cultivată rapiţă. Acestora li se adaugă 235.000 de hectare însămânţate cu orz.
De asemenea, recolta de grâu şi secară a fost foarte bună în acest an.
Producţia de grâu şi secară din acest an totalizează 7,3 milioane de tone, fiind cea mai mare din ultimii opt ani şi a doua din ultimii 43 de ani, potrivit datelor prezentate în luna august de ministrul Agriculturii.
România a exportat, în acest an, grâu de 300 milioane euro, valoare dublă faţă de primele nouă luni ale anului 2012.
• Buget total pentru agricultură de 19,41 miliarde lei
Proiectul bugetului Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pe anul 2014 este în sumă totală de 19,41 miliarde lei, reprezentând 2,94% din PIB, potrivit datelor prezentate ieri, într-o conferinţă de presă, de Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Bugetul consolidat alocat Ministerului Agriculturii va fi de 5,8 miliarde de lei anul viitor, faţă de 5,5 miliarde alocate anul acesta, principala majorare de care beneficiază ministerul fiind la capitolul de cofinanţare, a declarat Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, într-o conferinţă de presă.
Potrivit proiectului de buget, cheltuielile de personal vor fi de 350,015 milioane lei, reprezentând cheltuielile de natură salarială ale unităţilor finanţate integral de la bugetul de stat. Pentru bunuri şi servicii au fost alocaţi 116 milioane lei, reprezentând cheltuieli de întreţinere şi funcţionare ale tuturor unităţilor subordonate MADR, dar şi cheltuieli vizând acţiuni specifice ale APIA, Sistemului Naţional Antigrindină. Cheltuielile de capital vor fi de 42 milioane lei - reprezentând cheltuieli cu dotarea, modernizarea instituţiilor publice finanţate integral de la bugetul de stat, precum şi cheltuieli pentru dezvoltarea şi crearea unor sisteme informatice integrate la nivelul APIA şi MADR administraţie centrală. Pentru ajutoare de stat acordate producătorilor agricoli, MADR are la dispoziţie în 2014 peste 2,36 miliarde lei.
"Nu au fost alocaţi bani în plus pentru investiţii sau achiziţa de bunuri şi servicii. Suntem la limita de supravieţuire şi am făcut eforturi pentru ca toţi bani să meargă la fermieri", a spus ministrul de resort. Totodată, potrivit domnului Daniel Constantin, anul viitor, 70 de milioane de lei vor fi alocaţi pentru ajutorul de minimis pentru achiziţionarea tancurilor de lapte, 595 de milioane pentru ajutorul naţional acordat crescătorilor de bovine, 348 de milioane de lei pentru crescătorii de ovine, iar 473 de milioane de lei pentru subvenţionarea motorinei.
În acelaşi timp, ministrul a menţionat că, deşi guvernul a dat un aviz pozitiv pentru ridicarea de sub urmărire penală a celor 10.000 de fermieri de la care s-au recuperat pe nedrept banii primiţi pentru creşterea bovinelor în anii 2006-2007, bugetul MADR nu include şi suma de 26 de milioane de lei care ar trebui returnată acestora.
• Libanul cumpără 20.000 de tone de grâu din România
Organismul care se ocupă de achiziţia de cereale pentru Guvernul libanez a cumpărat 20.000 de tone de grâu de panificaţie care va proveni din România cu ocazia unei proceduri de licitaţie care s-a încheiat miercuri, au declarat, pentru Reuters, mai mulţi traderi europeni, potrivit Agerpres. Preţul a fost de 316,60 de dolari pe tonă c&f (cost şi navlu). Grâul trebuie livrat cel mai târziu în data de 15 decembrie într-un singur transport.
Aceasta este a doua achiziţie de grâu din România făcută de Guvernul libanez luna aceasta, după ce la data de 15 noiembrie a achiziţionat alte 20.000 de tone în cadrul unei licitaţii internaţionale prin care a cumpărat 40.000 de tone de grâu cu livrare imediată.
Exporturile de cereale au devenit în ultimii ani tot mai profitabile pentru România, grâul şi porumbul românesc continuând să fie printre cele mai căutate produse agricole pe piaţa externă. Numai anul trecut au plecat către Egipt, Arabia Saudită, Iran dar şi către Italia sau Spania aproape 5 milioane de tone de cereale, în special grâu şi porumb.