Stocurile minime de gaze naturale pe care sunt obligaţi să le deţină furnizorii pentru următoarea iarnă vor fi de 23 TWh la nivelul întregii ţări, similare cu cele din această iarnă, potrivit unui document de discuţie postat pe site-ul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), citat de Agerpres.
Anul trecut, potrivit Deciziei ANRE 1.774 din 16 octombrie 2019, pentru iarna 2019-2020 stocurile obligatorii au fost de 23,35 TWh.
În acest an, cea mai mare cantitate trebuie înmagazinată de Engie România - 6,6 TWh, OMV Petrom - 4,1 TWh, Romgaz - 3,6 TWh şi E.ON Gaz Furnizare - 3.5 TWh.
ANRE aşteaptă, până la 20 martie, informaţii din partea companiilor cu privire la ajustarea stocurile minime.
În noiembrie anul trecut, ministrul Economiei, Virgil Popescu, declara că în depozite există o cantitate-record de gaze pentru iarnă, însă capacitatea de extracţie este limitată: "Românii nu trebuie să-şi facă griji. Avem un maxim istoric de gaze în depozite, cărbune la fel. Evident că există şi un dar: degeaba avem stocuri, dacă putem extrage doar 28 de milioane de metri cubi pe zi. Asta nu ne va ajuta cu nimic în vârfurile de consum. A fost bine că s-a înmagazinat o cantitate suficientă, însă este nevoie de un program de investiţii în depozite, pentru a creşte capacitatea de extracţie".
Oficialul a arătat că stocarea unei cantităţi atât de mari de gaze a fost o soluţie scumpă, iar la finalul iernii cu siguranţă vor rămâne stocuri semnificative în depozite, ceea ce înseamnă bani imobilizaţi în stocuri.