Lanţul de off-shore

DANIEL BOJIN
Ziarul BURSA #Companii #Comerţ / 21 iunie 2010

Lanţul de off-shore

Firma "Shopping Center Holding" este controlată, oficial, printr-o companie din Cipru, Karias Trading Limited, şi-l are drept administrator pe Dumitru Ciocoiu, unul dintre administratorii firmelor lui Puiu Popoviciu. Compania care a preluat mall-ul orădean îşi are sediul în Bucureşti, în acelaşi loc cu Băneasa Investment, care dezvoltă cel mai important proiect imobiliar al lui Puiu Popoviciu, dar şi din ţară.

Căsuţele poştale cipriote sunt înregistrate la aceeaşi adresă din exotica localitate Limassol, exact acolo unde funcţionează firma de "trustee offshore" care le administrează pe toate. Altfel spus, în paradisul fiscal cipriot, offshore-urile marca Popoviciu sunt gestionate de acelaşi director, al cărui client este controversatul magnat român.

Din schema alăturată se poate vedea ce afaceri a administrat Dumitru Ciocoiu pentru Puiu Popoviciu. Chiar dacă este greu de spus cu exactitate cine controlează cu adevărat o firmă dintr-un paradis fiscal, totuşi schema alăturată ne îndreptăţeşte să afirmăm că noul proprietar al afacerii de la Oradea este Puiu Popoviciu, care deţine şi cunoscutul Mall din Băneasa, din curtea proiectului imobiliar "Băneasa Investment", care mai reuneşte şi parcul de afaceri - "Băneasa Business Technology Park", unde printre administratori se află şi Dumitru Ciocoiu.

Chiar afacerea din Băneasa l-a împins pe Gabriel "Puiu" Popoviciu, în primăvara anului trecut, în centrul unui imens scandal, după ce a fost reţinut de procurorii anticorupţie, alături de şeful DGIPI, Cornel Şerban, şi de Petru Pitcovici, şeful Diviziei de Operaţiuni din Direcţia Generală Anticorupţie, din Ministerul de Interne, pentru că ar fi încercat să influenţeze cercetările în dosarul obţinerii terenului Universităţii de Ştiinţe Agricole Bucureşti, pe care se dezvoltă proiectul Băneasa Investment.

Creditorii şi insolvenţa

"MLS Proiect Oradea" este deţinută, în cote egale, de "Lazybush Developments" AG Elveţia şi "McCabrey McCall" LLP Marea Britanie.

"MLS Proiect Oradea" a fost declarată în insolvenţă, în noiembrie 2009, la cererea firmei "Gauss Topo" SRL Oradea, specializată în lucrări deconstrucţii, iar Tribunalul Bucureşti a numit drept administrator judiciar Casa de Insolvenţă Transilvania SPRL Cluj. Compania care dezvolta proiectul mall-ului din Oradea, "MLS Proiect", a contractat două credite, în 2008, de la "Bank Austria Creditanstalt" AG şi "Unicredit Ţiriac Bank", în valoare de 58 milioane de euro şi 25,2 milioane de lei. Alt credit a fost contractat de către "MLS Proiect Braşov" şi "McCabrey McCall" de la "Banca Comercială Română", pe care l-a garantat cu jumătate din participaţia în proiect. Garant pentru acest ultim credit este "Lazybush Developments" AG.

Irlandezii şi teroristul

"MLS Proiect Oradea" SRL, este prezentată ca subsidiară a grupului irlandez "Mivan".

În afacerile de la noi, irlandezii din spatele firmelor "Lazybush" s-au intersectat în afacerile imobiliare cu gruparea coordonată de Cornelius Michael Mc Fadden - condamnat, în trecut, la 15 ani de închisoare în Anglia, pentru atentate teroriste, despre care cotidianul "Evenimentul zilei" a publicat, recent, o amplă anchetă.

Prima conexiune a devenit vizibilă încă din 2006, când irlandezii de la Lazybush au preluat compania RGS Snagov Resort, cu peste două milioane de euro. Intermediarul afacerii a fost sirianul Eduard Mansour (fost acţionar în RGS), partenerul tradiţional în afaceri al lui McFadden.

Eduard Mansour şi fostul membru al "Provisional IRA" (Armata Republicană Irlandeză) au fost asociaţi în şapte firme româneşti, cei doi cunoscându-se, încă din 2001, înainte ca McFadden să facă primul plasament imobiliar în ţara noastră.

A doua afacere de anvergură dintre grupurile irlandeze s-a parafat ulterior: "Lazybush" şi "Cornelius Michael Mc Fadden" (prin firma "Eir Consult") au devenit partenere în dezvoltarea unui proiect imobiliar în Tâncăbeşti, aflat încă în faza de proiect, tot din cauza problemelor legate de finanţare.

Acest ultim proiect va fi dezvoltat pe cei aproximativ un milion de metri pătraţi pe care fostul insurgent IRA i-a cumpărat pe marginea lacului Tâncăbeşti, exact în zona DN1, ca şi proiectul "Băneasa Investment" al lui Puiu Popoviciu.

Ceea ce face ca irlandezii să-i devină aproape concurenţi magnatului român pe un proiect apropiat de Capitală, aflat la circa 20 de km de "Băneasa Investment", după ce i-au vândut afacerea mall-ului din Oradea.

Cum a preluat Puiu Popoviciu primul mall în insolvenţă

Afacerile imobiliare în care au fost implicaţi la noi irlandezii de la Lazybush:

- MLS Proiect Târgu Mureş SRL

- MLS Proiect Braşov SRL

- MLS Proiect Ploieşti SRL

- MLS Proiect Bacău SRL

- MLS Proiect Oradea SRL

- MLS Proiect Sibiu SRL

- MLS Proiect Arad SRL

- LazyBush Proiect Construction SRL

- RGS Snagov Resort SRL, radiată între timp

- Lazybush Proiect Tâncăbeşti SRL

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. foarte tare articolul! Bravo!

    1. da, interesant. cam multi bani pentru perioada asta, fie si pentru un mall. poate se trezesc si nu mai distrug parcuri pentru ele

    un milion mp, adica 100 hectare? oho! banet nu gluma, popoviicu cat are?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb