Orice aş face, oricît m-am străduit să-l previn, inevitabilul s-a produs! Cartea s-a deschis aproape singură la pagina 524. "Atmosferă încărcată": "Pe străzile principale este o mişcare febrilă neobicinuită. Mulţimea circulă cu mare greutate; grupuri se aglomerează la răspîntii, unde discută fierbinte; toată lumea e cuprinsă de nervozitate... Miroase în aer, nu, după expresia clasică, a iarbă de puşcă - din norocire, moravurile poporului nostru sunt mai blînde decît ale altor popoare, mai civilizate chiar - miroase a ......ghiontuială. Dar ce e? De ce fierbe lumea? Se face o manifestaţie populară monstră în contra guvernului /..../" Motivul agitaţiei, la 1900, primăvara, cînd "Universul" publica textul semnat de Caragiale, era instituirea prin lege a monopolului de stat asupra băuturilor spirtoase. De atunci şi pînă acum, soluţia monopolului instituit prin lege n-a fost ratată de nici un stat modern, astfel că, ceea ce la 1900 ultragia într-o măsură atît de covîrşitoare simţul libertăţii civice, încît putea isca o manifestaţie populară, "monstră", chiar şi într-un stat tînăr constituţional ca al nostru, a devenit de mult regula pe care nu o mai contestă nimeni! O tempora...o mores! Atunci ca şi acum, manifestanţii cereau căderea guvernului! Atunci, ca şi acum, tablourile şi schiţele lui Caragiale nu sunt nici bine primite, nici bine văzute! Cum să rîzi, cum să iei în zeflemea, lucruri atît de grave? Aici, nu este vorba despre o bagatelă...legea monopolului băuturilor spirtoase...! În joc sunt toate cuvintele importante ale politicii care încep cu litera D sau L: Dreptate, Democraţie, Demnitate, Libertate!
Manifestaţiile din diferite oraşe ale României, anti-guvernamentale şi personalizate în jurul imaginii negativizate a lui Traian Băsescu, sunt susţinute de idealismul şi eroismul civic al cîtorva zeci, poa-te sute, de cetăţeni pentru care forţarea cursului guvernării, fie prin alegeri anticipate, fie prin schimbarea cu totul a culorii, compoziţiei şi direcţiilor de acţiune ale Guvernului, a devenit nu doar o măsură vitală de autoprotecţie, ci o chestiune de demnitate, de identitate, de afirmare a existenţei sociale, în cel mai înalt înţeles al expresiei. O asemenea atitudine nu poate fi luată în răspăr, zeflemisită, decît dacă eşti dus cu pluta, ori cea din urmă jigodie, angajată cu simbrie la Agie. Nici Caragiale nu rîde şi nici nu solicită rîsul cititorului său, dacă citiţi textele lui cu atenţie şi fără prejudecăţile cu care v-a îndopat şcoala!
În spatele acestor "frumoşi nebuni ai marilor oraşe", vorba anonimului cronicar caragialian, "oameni, fel de fel, şi mai aşa şi mai aşa." Adică, nici cum susţin gazetele opoziţiei, "peste 6000 de cetăţeni, tot ce are Capitala mai distins ca profesiuni liberale, comercianţi, proprietari scl...", dar nici cum zic fiţuicile guvernamentale, "vreo 300 de destrăbălaţi, derbedei, haimanale....". Idealismul celor dintîi hrăneşte cu energie şi pe ceilalţi, al căror merit, în ciuda dezorientării lor, rămîne acela de a fi prezenţi, de a face corp comun cu cei din prima categorie, acolo, în stradă.
În spatele celor două grupuri din care televiziunile îşi aleg prim-planurile, s-au aşezat deja oamenii politici ai opoziţiei. Manifestaţiile reprezintă tocmai impulsul pe care ei n-au putut şi n-au ştiut să-l mobilizeze. De aceea, instinctul, chiar şi aşa adormit de jocurile bizantine ale puterii, ori de aerul închis al subteranelor în care evoluează o parte din timp, le strigă în urechi: leagă-ţi degrabă remorca politică de această locomotivă, care nu se va opri pînă în ultima staţie a traseului. O asemenea pleaşcă, vorba unui alt "clasic" în viaţă, nu se arată de două ori! Vreţi să le auziţi vocile, să le prindeţi din zbor discursul? Luaţi de colea, de la 1900: "Aoleu! Vai de biată ţara asta! O s-ajungă rău, domnule! O să-ajungă rău! Fiincă nu mai este patriotism şi totul se vinde, şi sunt oameni, mă-nţelegi, cari ar merita.../.../ Cînd vine un guvern, ca bandiţii, fiindcă n-are cine să-l opreas-că de a lovi în tot ce e mai scump, pentru care nu mai exită nici o apărare, fiincă tăcem cu toţi, şi eu şi dumneata şi dumnealor... ca nişte laşi, fără nimica sacru, mă-nţelegi! Fireşte că are să-şi bată joc de poporul întreg... A!, dar nu mai merge!"
În spatele politicienilor, departe de puterea focalizatoare a camerelor de luat vederi, se află altă specie a politicii: sforarii. Ei sunt cei care fac şi desfac iţele politicii, ale guvernărilor, ale regimurilor politice. Fără ei, politica reală, adevărată, aceea care scrie sau şterge din catas-tiful vieţii destine, nu ar putea exista. Aparenţa lor? Insignifiant-inocentă, marca Trahanache! Filosofia lor de viaţă? "Aşa e lumea, n-ai ce-i face, n-avem s-o schimbăm noi." Virtutea lor supremă? Răbdarea: "Într-o soţietate fără moral şi fără prinţip, nu merge s-o iei cu iuţeală, trebuie să ai puţintică răbdare..." Arta lor? Diplomăţia: "N-am umblat în viaţa mea cu diplomăţie; dar dacă e vorba să facem pe iezuitul a la Metternich, apoi să-i dau eu, neică...." (!!!!!)
În spatele sforarilor, rechinii..., în spatele rechinilor, guşterii,.... în spatele guşterilor, boşii,... în spatele boşilor, "i capii di tutti capi", în spatele lor... viermii, bacteriile, microbii şi toate vieţuitoarele care se hrănesc cu cadavrele celor vizibili, după ce au părăsit marea scenă! Politica este un lanţ trofic, iar fundalul pe care el funcţionează este cel al agitaţiei: "De cînd ne bucurăm de binefacerile regimului parlamentar, n-a trecut această ţară printr-o agitaţie mai grozavă."
1. nimeni nu a pus punctul pe i
(mesaj trimis de Salomeea în data de 20.01.2012, 07:01)
Curios sau poate nu am sesizat eu,,,nimeni nu a pus punctul pe i, nu au sesizat cauzele sau cauza mama a tuturoro relelor pe Terra. Oricare partid ar veni la putere tot o marioneta ar in a baietilor destepti, care controleaza tot pe Terra. Se politizeaza prea mult, ar trebui sa ne inspiram din temele miscarii OWS in care ceo 99 isi revedinca puterea furata de 1 la suta...probabil ca mesajul acesta a fost dar trebuie scos mai mult in evidenta...cu referire clara la schimbarea sistemului...
1.1. Pardon madam! (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Agamita în data de 20.01.2012, 07:48)
Romanii nu stiu ce e ala interes national, sau ce zic io, interes comun al unei scari de bloc, si vii d-ta cu interesul global?
Rezon madam!
1.2. Bateti campii... (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de C. A. în data de 20.01.2012, 11:41)
Regret dle C. Codita. Editorialul de fata nu cred ca va apartine. Sau a fost scris in graba. Ori n-ati inteles ca romanii s-au saturat de parlamentarii alesi in 2008 . S-au saturat de saracie si de gargara si prostia prezidentiala. Stim ca sforile sant trase de altii ., Din exterior. Iar fostul vanzator de masini vechi, numit ambasador in tara noastra, dl Gitenstein, se amesteca unde nu-i fierbe oala.Ce se va intampla? Nu se vor lasa nici unii nici alltii... Si va castiga al treilea....In...
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.01.2012, 00:19)
vii e corect
1.4. tinta comuna (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Salomeea în data de 21.01.2012, 09:00)
2.Crearea de masă monetară de către bănci: cea mai mare înşelătorie economică din toate vremurile
Dincolo de comisioanele bancare care trebuie controlate şi verocitatea bancherilor, este şi puterea de a crea masă monetară a băncilor, cea mai mare înşelătorie economică din toate timpurile, care ar trebui abolită.
Se ştie că băncile creează monedă acordând credite: sistemul rezervelor fracţionare definit de Bâle Ie permite băncilor să acorde un credit (Pn) la un procentaj din depozit (p%),...
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.01.2012, 10:36)
Multumim dle Codita; partidul nostru are initialele cuvintelor importante care incep cu D sau L (suntem PDL)
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Un cititor nepartinitor în data de 20.01.2012, 14:44)
Se spune ca, intr-o padure, izbucnise un incendiu devastator si o pasare Colibri tot aducea apa in cioc, ca sa stinga focul.
Toate celelalte animale, innebunite de spaima, fugeau care încotro, pe unde nimereau.
Pasarea Colibri continua, insa, sa care apa cu ciocul.
Un tigru, constient de zadarnicia demersului, ii atrase atentia:
„Esti nebuna? Tu crezi ca poti sa stingi focul asta imens, cu stropul de apa pe care-l aduci tu?”
Pasarea Colibri ii raspunse: „Eu imi fac...
2.2. nesupuenre civica drum spre democratia directa (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Salomeea în data de 21.01.2012, 10:13)
Euforia faţă de evenimentele din Europa de Est, după căderea sistemului politic cu un singur partid, a mascat inadvertenţele ireparabile din noul sistem democratic capitalist. Propunerea fundamentală a democraţiei trebuie să se concentreze asupra procesului continuu, nu asupra structurii reprezentării. Interacţiunea egalitară trebuie să fie un nou principiu democratic.
Esenţa democraţiei o constituie participarea cetăţenilor la viaţa publică. Aceasta înseamnă
- preocuparea...
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.01.2012, 10:40)
Multumim si pentru remarca, foarte justa si corecta "imaginea negativizata a Presedintelui Basescu!.
Corect: una e sa spui imaginea negativa - s-ar deduce ca si-a creat-o prin felul de a se fi manifestat si alta mancare de opeste este imaginea "negativizata"; atata doar ca nu ati precizat cine sunt cei cu negativizatul.....
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.01.2012, 10:47)
Pai nu e clar deja pentru oricine pe cine sustine autorul si zurgalaii sai salomeeeeici?
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.01.2012, 13:27)
NU E CLAR; TREBUIE SA FIE CONCIS!.
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.01.2012, 21:47)
Vezi mesaj nr 4 -e destul de concis PDL
3.4. cam grea limba romana pentru romani (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.01.2012, 00:23)
zurgalaii e corect sunteti consecvent in agramatism.
3.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.3)
(mesaj trimis de Salomeea în data de 21.01.2012, 00:25)
PDL= va trece si vremea partidelor a democratiei reprezentative pentru ca fiecare doreste sa aiba libertate sa-si croiasca destinul
3.6. sustinem dreptatea, binele si adevarul (răspuns la opinia nr. 3.3)
(mesaj trimis de Salomeea în data de 21.01.2012, 10:17)
Nu cred că OWS sau Ocupa Bucurestiul si Romania este un exemplu de ameninţare la adresa democraţiei ci la adresa ordinii economico-financiare actuale nedemocratice, deoarece o economie dreaptă este principalul obiectiv al protestatarilor. Laureatul Nobel pentru Economie, Joseph E. Stiglitz a pus în discuţie împărţirea inegală a veniturilor, averea fiind deţinută de o minoritate de 1% în detrimentul restului de 99% din populaţie.În plus această minoritate impune decizii fără să ţină seamă de...
4. lant trofic concentreaza toate agitatia
(mesaj trimis de Salomeea în data de 21.01.2012, 08:57)
felicitari pentru articol!
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.01.2012, 16:59)
Vai Salomeea ! ai fost cumva profund miscata, din nou ??.
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.01.2012, 17:09)
cam rar si cam mult iti ia sa te miste, fato!
4.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.01.2012, 17:38)
cam rar si cam mult iti ia sa te miste, fato!