LAPAR: Pagubele produse de seceta în agricultură depăşesc 1,5 miliarde de euro.

R.P.
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 23 iulie 2007

LAPAR: Pagubele produse de seceta în agricultură depăşesc 1,5 miliarde de euro.

Pagubele produse de seceta în agricultură depăşesc până la această dată 1,5 miliarde de euro. Preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Adrian Rădulescu, a declarat: "Estimările Ministerului Agriculturii referitoare la pagubele înregistrate până în prezent - de 500 milioane lei - se referă doar la cât poate acoperi ministerul prin despăgubirile acordate producătorilor agricoli care şi-au asigurat culturile. În realitate, acestea depăşesc 1,5 miliarde de euro".

În ultimele zile, reprezentanţii locali ai LAPAR au cerut Guvernului declararea stării de necesitate în agricultură, din cauza situaţiei provocate de secetă, în caz contrar fermierii urmând să protesteze la Bucureşti.

Reprezentanţii LAPAR vor avea astăzi o întâlnire cu ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remeş, în vederea efectuării unei analize privind situaţia din agricultură. "Nu avem niciun interes să ieşim în stradă, dar dacă nu vom primi sprijin pentru înfiinţarea culturilor în toamnă şi pentru diminuarea pagubelor suferite din cauza secetei vom declanşa mai multe acţiuni de protest", a spus Adrian Rădulescu, citat de Rompres.

Producătorii agricoli solicită luarea unor măsuri urgente în zonele cele mai afectate de secetă, sprijin financiar pentru înfiinţarea culturilor de toamnă, modificarea legii privind des­păgubirile din agricultură şi măsuri concrete pentru combaterea secetei în 2008. "Am primit confirmarea ministrului Remeş că vom primi bani pentru înfiinţarea culturilor, în jur de 5-6 milioane lei/hectar, pentru că avem acordul de principiu al UE privind ajutoarele de stat", a arătat preşedintele LAPAR.

Guvernul a declarat stare de calamitate naturală în agricultură pentru zone din 34 judeţe afectate de secetă, anunţând despăgubiri cuprinse între 600 lei şi 750 lei/ha numai pentru culturile asigurate şi unde au fost înregistrate pagube mai mari de 30% din producţie.

Fermierii susţin însă că despăgubirile nu acoperă decât jumătate din costuri, iar seceta prelungită îi va împiedica să cultive din nou la toamnă, deoarece nu vor dispune de resurse financiare. De asemenea, ei cer ca despăgubirile să fie acordate chiar şi producătorilor care nu şi-au asigurat culturile, dar acest lucru nu poate fi făcut decât prin modificarea Legii 381/2002 privind acordarea despăgubirilor în caz de calamităţi naturale în agricultură. Prin declararea stării de necesitate, autorităţile pot lua decizii care nu coincid cu legile în vigoare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb