Laszlo Borbely: Costurile decontaminării de la Arpechim se ridică la peste 400 de milioane de euro

Ziarul BURSA #Companii #Mediu / 7 septembrie 2011

Laszlo Borbely: Costurile decontaminării de la Arpechim se ridică la peste 400 de milioane de euro

Lucrările de decontaminare care trebuie executate pe platforma combinatului Arpechim de la Piteşti depăşesc 400 de milioane de euro, cheltuielile urmând să fie acoperite de statul român, conform clauzelor din contractul de privatizare a societăţii Petrom, a anunţat ieri ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, cu ocazia unei vizite la staţia de tratare a nămolului, solului şi apei din localitatea argeşeană Oarja. "Statul român s-a angajat la privatizarea Petrom să plătească orice decontaminare istorică la Arpechim (...) şi din datele pe care le avem acum acest lucru înseamnă peste 400 de milioane de euro. În momentul de faţă, 50 de milioane de euro sunt puşi de către Petrom la trezorerie, deci putem să-i folosim. (...) Ca să finalizăm aceste decontaminări trebuie să găsim soluţii după 2013 şi din bani europeni, pentru că nu ne putem permite din buget să cheltuim atâţia bani", a declarat ministrul, citat de Agerpres.

În opinia sa, accesarea fondurilor europene poate fi o soluţie şi pentru celelalte zone poluate din România, întrucât statul nu poate acoperi cos-turile de decontaminare. "În momentul de faţă, în România sunt peste 1.200 de situri contaminate. Avem o strategie finalizată, ne mai trebuie bani. O parte pot fi rezolvate, probabil, din bani europeni. Până în 2015 avem în jur de 170 de milioa-ne de euro pentru a putea decontamina măcar o parte din aceste situri, dar suntem departe de rezolvare", a explicat Borbely.

Ministrul Mediului şi Pădurilor a vizitat, ieri, staţia de tratare a nămolului, solului şi apei ridicată în localitatea argeşeană Oarja, în apropiere de Arpechim. Envisan, sucursala de mediu a grupului Jan De Nul, operea-ză de aproape un an o instalaţie unică de tratare a deşeurilor, care combină mai multe tehnici, printre care bioremedierea, centrifugarea, recuperarea uleiului, incinerarea nămolurilor şi epurarea apelor. Energia necesară pentru procesare este recuperată din deşeuri, în timp ce aburii generaţi sunt utilizaţi pentru a produce electricitate. Instalaţia a fost proiectată şi construită de Envisan ca parte a unui contract semnat cu Petrom, referitor la poluarea istorică rezultată în urma funcţionării rafinăriei Arpechim. Proiectul include reabilitarea şi ecologizarea a aproximativ 200.000 de metri cubi de nămol rezidual din lagune. Finalizarea lucrărilor de la Arpechim este programată pentru toamna anului 2012, după care instalaţia şi personalul vor participa la alte proiecte de mediu din România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb