LASZLO DIOSI, OTP BANK: "Investiţiile se vor opri, dacă Guvernul va păstra ţinta de deficit"

MARIA SAVU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 20 februarie 2017

"Investiţiile se vor opri, dacă Guvernul va păstra ţinta de deficit"

Diosi a recomandat antreprenorilor să nu se împrumute la mai mult de 1-2 bănci şi să găsească parteneri externi pentru investiţii

CEO OTP: "Când va veni următoarea generaţie, nu va avea cine să ne plătească pensiile"

Guvernul va fi în situaţia să oprească investiţiile şi să nu mai plătească salariile angajaţilor, dacă va păstra ţinta de deficit la nivelul prognozei în baza căreia a fost întocmit bugetul, este de părere Laszlo Diosi, CEO OTP Bank şi preşedintele Asociaţiei de afaceri ungare în România.

Domnia sa a precizat, vineri, în cadrul unei conferinţe: "Nu vreau să comentez cât de realistă este prognoza de creştere economică de 5,2% în 2017. Indiferent dacă creşterea economică a României va fi de 4,5% (n.r. estimarea făcută de CE) sau de 5,2% (n.r. prognoza avută în vedere la realizarea bugetului de stat), avansul PIB este de invidiat şi oricum mult mai mare decât media europeană. (...) Dacă Guvernul este foarte hotărât în menţinerea ţintei de deficit, atunci ne putem aştepta la decizii foarte drastice în a doua jumătatate a anului".

Domnul Diosi estimează că inflaţia va reveni pe trend pozitiv şi a îndemnat la prudenţă, în ceea ce priveşte gradul de îndatorare, recomandând antreprenorilor să nu se împrumute la mai mult de 1-2 bănci şi să găsească parteneri externi pentru investiţii, astfel încât să împartă riscurile.

Domnia sa a vorbit şi despre proiectele de infrastructură care sunt deja iniţiate, menţionând că preţurile imobiliare sunt în creştere în oraşe precum Bucureşti şi Iaşi, dar că, în schimb, industria constructivă rămâne în urmă.

În opinia bancherului, autorităţile trebuie să susţină mai mult exportul, acesta având nevoie de infrastructură. "Ţara poate să fie finanţată", a evidenţiat domnia sa, subliniind că principala componentă în acest sens este capitalul străin, care trebuie adus în ţară. Diosi a apreciat faptul că datoria externă a scăzut, iar acum se stabilizează.

"Piaţa românească arată mai bine decât Bulgaria, dar mai puţin bine decat celelalte ţări", a evidenţiat Laszlo Diosi, atrăgând atenţia asupra faptului că forţa de muncă din ţara noastră se epuizează, oamenii plecând să muncească în străinătate şi, implicit, contribuind la PIB-ul altor ţări: "Forţa de tracţiune în societate este reprezentată de forţa de muncă, iar forţa de muncă trebuie să fie mai bine pregătită (...) Epuizarea posibilităţilor de angajare încetineşte activitatea antreprenorilor".

O altă problemă subliniată de bancher o constituie sectorul agrar nedezvoltat şi lipsa alimentelor româ-neşti de pe rafturile magazinelor, unde predomină alimentele din import.

În acest context, domnia sa recomandă să se investească în agricultură, autorităţile trebuind să califice forţă de muncă în acest sector: "Avem nevoie de investiţii. Pentru persoanele fizice, următorii doi ani reprezintă o perioadă benefică, companiile vor să angajeze. Însă, pe termen lung, societatea îmbătrâneşte. Când va veni următoarea generaţie, nu va avea cine să ne plătească pensiile".

În acelaşi timp, este nevoie de o reformă în educaţie, pentru că, fără o educaţie eficientă şi competitivă, nu ne putem dezvolta. De asemene, trebuie făcută o reformă pentru reducerea birocraţiei, mai subliniază domnul Diosi.

Domnia sa consideră că investiţiile ar trebui făcute în special în zona de producţie industrială, care ar avea o capacitate mai mare pentru export.

Potrivit bancherului, primele opt judeţe ale României contribuie cu peste jumătate din creşterea economică a ţării şi produc inegalităţi.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Ai mai facut tu recomandari in 2014 clientilor bancii care aveau credite in chf, sa le pastreze intrucat francul va scadea. Asa ca ciocu mic cu recomandarile.

    La tine in tara 

    1. A scazut chf .Fata de dolar :)

      Du-te ba si plateste-ti datoriile, nu mai arde gazu' pe aici.

    Nu trebuie sa fim carcotasi.....omul are dreptate...desi noi cunoastem aceste aspecte si ca nu e ceva nou pentru Romania.

    Din nefericire...avem o clasa politica si un Guvern care parca traiesc pe alta planeta 

    Cand l-am vazut si pe Grindeanu la un post TV raspunzand la cateva intrebari...era complet aerian.....Ma plimbam prin casa si ma uitam la podea si ziceam in sinea mea : Oare chiar asa .... 

    Defapt nici moderatorul nu era mai breaz decat el...M-am consolat cu ideea ca amandoi au suferit...momentan....

    Asa ca Doamne fereste-ne...... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb