LEGEA ENERGIEI - APROBATĂ DE GUVERN "Transelectrica" şi "Transgaz" vor fi mutate la alte ministere

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 19 martie 2012

"Transelectrica" şi "Transgaz" vor fi mutate la alte ministere

"Transelectrica" şi "Transgaz" vor trece, de sub controlul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA), sub controlul altor ministere, procedura aflându-se în analiză la Guvern, a anunţat ministrul economiei Lucian Bode, la finalul săptămânii trecute.

Operaţiunea va fi derulată în baza proiectului de lege care reglementează sectorul energetic, aprobat în şedinţa de vineri a Guvernului.

Ministrul de resort a explicat că decizia a fost luată în baza Directivei UE 72/2009, care prevede reguli clare privind separarea producătorilor de energie de operatorul de transport şi de sistem, în funcţie de regimul de proprietate: "Am ales modelul operatorului de sistem independent, asigurând o separare a intereselor legate de transportul energiei electrice faţă de cele legate de producerea şi furnizarea electricităţii. Pentru transpunerea integrală a prevederilor privind independenţa operatorului de transport şi de sistem, este necesară desemnarea a două organisme publice distincte, două ministere, spre exemplu, care să exercite controlul separat, pe de-o parte asupra operatorului de transport şi sistem şi, pe de altă parte, asupra producătorilor şi furnizorilor de energie electrică. Practic, Guvernul va elabora un proiect prin care cele două societăţi de transport, < Transelectrica > şi < Transgaz >, vor trece în subordonarea altor ministere, altele decât Ministerul Economiei".

Lucian Bode a precizat că, pentru transferul celor două companii, nu va fi înfiinţată o nouă structură, ci vor fi analizate doar ministerele existente.

Ministrul economiei a mai explicat: "În condiţiile în care reţele de transport de energie electrică sunt proprietate publică a statului, s-a optat pentru acest model, care permite certificarea operatorului de transport şi de sistem, cu respectarea prevederilor comunitare, concomitent cu păs-trarea regimului juridic de proprietate existent. Se asigură, în acelaşi timp, o separare efectivă a intereselor legate de transportul energiei electrice faţă de cele legate de producerea şi furnizarea energiei electrice".

Potrivit unor specialişti din piaţă, iniţial, au fost vehiculate trei minis-tere sub egida cărora ar putea func-ţiona "Transelectrica" şi "Transgaz". Acestea sunt Ministerul Transporturilor, Ministerul Finanţelor şi Minis-terul Dezvoltării. La finalul săptămânii trecute, însă, se pare că nu a mai fost adus în discuţie Ministerul Finanţelor.

Preşedintele ANRE va fi ales de şeful statului

Autoritatea de Reglementare va fi condusă de un preşedinte şi un vicepreşedinte, care nu vor mai fi numiţi prin decizie a premierului, ci de către şeful statului, după nominalizări transmise de Guvern şi audierea în Parlament a persoanelor propuse.

Preşedintele va numi şi membrii comitetului de reglementare, care vor fi, la rândul lor, audiaţi de comisiile de specialitate ale Parla-mentului.

În prezent, ANRE funcţioneză în subordinea primului-ministru, care decide schimbarea preşedintelui şi a vicepreşedinţilor instituţiei.

Potrivit noii legi, ANRE va prezenta anual rapoarte de activitate Preşedinţiei, Parlamentului, Guvernului, Agenţiei de Cooperare a Reglementatorilor în domeniul Energiei şi Comisiei Europene.

Autoritatea va fi finanţată din venituri proprii, iar bugetul va fi avizat de comisia de specialitate a Camerei Deputaţilor.

Din 2018, consumatorii casnici nu vor mai avea tarife reglementate

Tarifele reglementate vor fi eliminate până la sfârşitul anului 2013, pentru clienţii non-casnici, şi până la sfârşitul anului 2017 pentru clienţii casnici.

ANRE nu intenţionează să majoreze preţurile la electricitate şi gaze în perioada următoare, dar nici nu se poate spune în prezent dacă aceste preţuri se vor dubla la finalul procesului de liberalizare, potrivit lui Dan Iulius Plaveti, şeful ANRE: "Sincer, nu se poate răspunde cu da sau nu, este o problemă de presupunere. Se pot face oricâte studii despre cum va evolua piaţa, sunt diferite modele, diferite predicţii, dar nu pot confirma nici da, nici nu. Sunt ani când, spre exemplu, am avut o hidroelectricitate foarte bună, cum a fost anul 2010, când preţurile în piaţă au fost chiar foarte mici, şi am avut anul 2011, când hidroelectricitatea a fost foarte proastă şi atunci preţurile au început să crească. De asemenea, în funcţie de noile investiţii care vor exista, mediul concurenţial se va dezvolta, de aceea nu vedem neapărat nişte majorări semnificative".

Dan Plaveti a specificat că vor fi aplicate o serie de facilităţi non-financiare, de genul interzicerii deconectării de la electricitate pentru persoanele care au nevoie de aparate de respirat, indiferent dacă factura a fost sau nu plătită.

Preţurile plătite de populaţie sunt reglementate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, din considerente de protecţie socială, dar Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional au cerut Guvernului să liberalizeze preţurile, pentru a le aduce la nivelul din blocul comunitar.

Anul viitor va începe şi liberalizarea preţului la gazele furnizate populaţiei.

Potrivit unui document oficial citat de Mediafax, tarifele reglementate la electricitate vor fi eliminate în şase etape pentru consumatorii indus-triali şi în zece etape pentru consumatorii casnici, Guvernul urmând să elimine, începând cu anul viitor, şi tariful social care protejează încă familiile sărace de facturi ridicate la energia electrică.

Consumatorii casnici consideraţi vulnerabili vor fi împărţiţi în trei categorii, odată cu liberalizarea tarifelor, iar tariful social va fi eliminat tot în trei trepte, în intervalul 2013-2015.

În cazul clienţilor casnici, eliminarea tarifelor reglementate la electricitate, mai mici faţă de piaţa concurenţială, va începe în iulie 2013, cu un procentaj de 10% şi va continua în acelaşi ritm, în două etape semestriale, din 2014.

"Scenariul a fost discutat cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional, Uniunii Europene şi Băncii Mondiale la ultima misiune a acestora, din luna ianuarie 2012. În cadrul acestui scenariu s-a optat pentru introducerea obligativităţii pentru furnizorii care practică tarife reglementate să achiziţioneze o anumită pondere din energia electrică furnizată consumatorilor de pe piaţa concurenţială, pondere care va creşte progresiv conform calendarului propus. Concomitent, în factura tuturor consumatorilor care beneficiază încă de tarife reglementate se va introduce o componentă tarifară care să reflecte costul unitar de energie electrică din piaţa concurenţială", se arată în document.

Astfel, ponderea din energia electrică furnizată consumatorilor cas-nici de pe piaţa concurenţială va creşte la 10% în iulie 2013, la 20% în ianuarie 2014, la 30% în iulie 2014, la 40% în ianuarie 2015, la 50% în iulie 2015, la 60% în ianuarie 2016, la 70% în iulie 2016, la 80% în ianuarie 2017, la 90% în iulie 2017 şi la 100% în decembrie 2017.

În cazul consumatorilor industriali, această pondere va creşte într-un ritm mai rapid, respectiv la 15% din septembrie 2012, la 30% din ianuarie 2013, la 45% din aprilie 2013, la 65% din iulie 2013, la 85% din septembrie 2013 şi la 100% din ianuarie 2014.

Executivul consideră că acest scenariu reduce riscul financiar al furnizorului, având în vedere posibilitatea de actualizare trimestrială a componentei tarifare, permite implementarea graduală a preţurilor concurenţiale pentru fiecare tip de consumator, evitând "creşteri bruşte şi semnificative" ale preţurilor la consumatorii finali de energie electrică şi nu provoacă şocuri de creştere a preţurilor pe piaţa angro de electricitate.

Guvernul arată că acest scenariu permite controlul procesului, fiind posibilă "oprirea, suspendarea, încetarea sau revenirea la o etapă anterioa-ră" dacă efectele la consumatorul final indică "afectarea gravă a suportării valorii facturilor" sau sunt produse distorsiuni necontrolate pe piaţa angro de energie electrică.

Tariful social pentru consumatorii vulnerabili va fi eliminat încă de la începutul anului viitor pentru persoanele şi familiile care vor fi încadrate în prima tranşă de venit, în timp ce familiile din a doua tranşă de venit vor mai fi protejate doar un an, până în ianuarie 2014, prin acest tarif social. Procesul va fi încheiat în ianuarie 2015, când tariful social va fi eliminat şi pentru celelalte familii vulnerabile.

Amenzi de până la 10% din cifra de afaceri pentru practici abuzive

Potrivit noii legi, amenzile pentru practici abuzive ale prestatorilor de servicii energetice în relaţia cu clienţii finali vor creşte de până la zece ori, ajungând la 10% din cifra de afaceri a companiei, iar consumatorii vor avea dreptul să schimbe furnizorul de electricitate în trei săptămâni, potrivit ministrului Bode: "În scopul asigurării unei protecţii reale a clienţilor finali de energie electrică de eventualele practici abuzive ale prestatorilor de servicii, se prevede înăsprirea regimului de sancţionare, cuantumul amenzilor fiind mărit de până la zece ori pentru anumite încălcări ale prevederilor legale, ajungând la 10% din cifra de afaceri a operatorului economic. Se garantează, totodată, clienţilor finali schimbarea furnizorului de energie electrică în termen de trei săptămâni".

Proiectul va fi transmis Parlamentului, cu solicitarea de adoptare în regim de urgenţă

Proiectul de Lege privind energia electrică şi organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energetic a fost aprobat, vineri, de Guvern.

Proiectul de act normativ cuprinde prevederi referitoare la alegerea modelului operator de sistem independent, renunţarea la tarifele reglementate pentru consumatorii finali şi dezvoltarea pieţei concurenţiale de energie electrică, precum şi la independenţa Autorităţii de Reglementare, la protecţia consumatorilor de energie electrică şi la siguranţa alimentării cu energie electrică.

Proiectul de lege va fi transmis Parlamentului cu solicitarea de adoptare în regim de urgenţă, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Suciu: "Guvernul este foarte interesat de dezbaterea care poate avea loc la nivelul Parlamentului şi, după cum ştiţi, s-au făcut demersuri şi solicitări explicite pentru ca acest proces de dezbatere să aibă loc la nivelul instituţiei legis-lative".

Aprobarea actului normativ este necesară pentru ca România să evite sancţiuni din partea Comisiei Europene prin declanşarea procedurii de infringement.

Un studiu realizat, anul trecut, de Centrul Român de Politici Europene (CRPE) arată că ţara noastră nu doar că nu se aliniază cerinţelor europene privind liberalizarea pieţelor de energie electrică şi de gaz, ci merge chiar înapoi: "Deşi regulile europene devin mai stricte odată cu directivele din cel de-al treilea pachet energetic (care ar fi trebuit transpuse până pe 3 martie 2011), noi nu am res-pectat nici principiile din directivele anterioare din 2003".

Problemele principale în legislaţia pe care România o propune în ultimul ceas sunt legate de independenţa şi res-ponsabilitatea reglementatorului ANRE, care trebuie să asigure concurenţa efectivă în piaţă, de faptul că nu se face o separare clară a intereselor producătorilor de stat de operatorii de transport, tot de stat şi de continuarea reglementării preţurilor, la nivel scăzut şi fără bază economică, arată raportul.

Potrivit acestuia, România, în loc să meargă înainte cu aceste practici păguboase pentru sectorul energetic, ar trebui, în primul rând, să asigure independenţa, depolitizarea şi responsabilizarea reglementatorului, în aşa fel încât acesta să aibă o capacitate reală de a sancţiona inclusiv statul pentru practicile sale anticompetitive.

"Hidroelectrica" a început, vineri, o nouă serie de discuţii pentru renegocierea contractelor bilaterale de furnizare a energiei electrice. Compania intenţionează să finalizeze acest proces până la sfârşitul lunii martie, conform ministrului Bode. Acesta a adăugat că "Hidroelectrica" a decis comisia de renegociere a contractelor bilaterale: "Vorbim de zece contracte bilaterale. Astăzi (n.r. vineri) are loc prima întâlnire cu primul partener din aceste contracte şi am convingerea că într-un termen relativ scurt, sper până la sfârşitul acestei luni, să avem rezultatul negocierilor".

Hidroelectrica a iniţiat, la 1 decembrie, negocieri cu toţi beneficiarii de acorduri directe de achiziţie a electricităţii în vederea majorării preţurilor de vânzare, a reducerii cantităţilor de electricitate şi a duratei contractelor.

Acordurile au fost semnate între 2001 şi 2003 şi prelungite până în 2018, în unele cazuri.

Beneficiarii contracteleor directe erau, în 2010, "Alro" Slatina (ALR), "Luxten Lightining", "Energy Holding", "Europec", "Electromagnetica", "Electrocarbon", "ArcelorMittal" Galaţi, "Alpiq Romindustries", "Alpiq Romenergie", EFT România, "Electrica", "Salrom", CHN Petroşani şi CLMB Pationar Braşov.

Anul trecut, companiile Salrom, CNH şi CLMB Patinoar Braşov au acceptat rezilierea acordurilor, iar "Luxten" a renunţat la acordul cu "Hidroelectrica".

Un alt element important în noua lege este legat de dezvoltarea reţelelor de energie electrică. "Practic, se instituie în sarcina distribuitorilor dezvoltarea reţelelor de energie electrică chiar în localităţi, ceea ce vechea lege nu prevedea. În cazul în care avem situaţii când acele dezvoltări nu sunt fezabile din punct de vedere economic, se pot face inclusiv asocieri între autorităţile locale şi distribuitorii de energie electrică, în vederea dezvoltării de reţele în localităţi", a explicat Plaveti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb