Moneda naţională a reuşit performanţa de câştiga 0,6% în ultima lună, leul coborând până la 4,1073 lei/acţiune, făcându-le astfel pe persoanele care nu şi-au utilizat resursele băneşti în ultima perioadă foarte mulţumite. Ca o comparaţie, investitorii care au mizat pe creşterea monedei europene, făcând un depozit în euro la ATE Bank sau Marfin, au raportat o creştere de 0,31%, cele două bănci oferind cele mai mari dobânzi la depozitele în moneda euro.
În schimb, tradiţionaliştii care au fost suficient de inspiraţi să-şi deschidă depozite în lei, au înregis-trat randamente mari. Astfel, persoanele care au ales să îşi direcţioneze economiile către acest tip de plasament au obţinut, vineri, un câştig de 1,44% din suma depusă, dacă au fost suficient de inspiraţi să aleagă depozitele în lei de la RBS.
Randamente pozitive au fost obţinute şi de către persoanele care au ales ca plasamente fondurile mutuale de investiţii. Astfel, investitorii care s-au orientat către fondul "BT Maxim" au beneficiat de cel mai mare câştig, raportând, în intervalul 26 ianuarie - 26 februarie, o creştere cu 11,21% a sumei investite iniţial (raportat la moneda euro).
Unităţile fondului "STK Emergent" Cluj Napoca, tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti sub simbolul STK, au adus cele mai bune randamente investitorilor de pe Bursă care s-ar fi decis să le vândă vineri, reprezentând cel mai bun plasament de pe piaţă, realizat la termen de o lună. Astfel, cotaţia titlurilor STK a câştigat, în perioada analizată, 44,61% (raportat la moneda europeană), până la 56 lei/acţiune, în şedinţa bursieră de ieri.
În acelaşi timp, indicele BET, care urmăreşte evoluţia celor mai lichide zece acţiuni cotate la BVB, a consemnat o apreciere de 9,21%, în vreme ce indicele BET-FI (exprimat în euro), care reflectă evoluţia celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti, a raportat o creştere de 12,54%, pe fondul speculaţiilor cu privire la majorarea pragului maxim de deţinere. De asemenea, indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni, a crescut cu 8,49%.
Şi cei care achiziţionat în schimb, în luna ianuarie, bijuterii şi alte obiecte din aur, au înregis-trat un avans semnificativ, de 5,69%, preţul aurului depăşind pragul de 108 de lei/gram, potrivit datelor afişate de BNR.
Precizări:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament.
Fondurile de investiţii luate în calcul pentru această analiză se găsesc pe site-ul nostru. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.