LIBERALIZAREA PIEŢEI ÎN VIZIUNEA PETROM Gaz ieftin pentru populaţie şi mai scump pentru companii

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 18 aprilie 2011

Hilmar Kroat-Reder, membru al Directoratului Petrom: "Producătorii de gaze nu îşi propun creşteri care să afecteze cererea".

Hilmar Kroat-Reder, membru al Directoratului Petrom: "Producătorii de gaze nu îşi propun creşteri care să afecteze cererea".

Preţurile pentru industrie nu se vor dubla peste noapte

Autorităţile trebuie să liberalizeze piaţa gazelor şi cea a electricităţii şi să anunţe, chiar în acest an, un calendar de adoptare a măsurilor în acest sens. Liberalizarea presupune ca autoritatea de reglementare (ANRE) să nu mai stabilească preţurile gazelor şi energiei electrice decât pentru consumatorii vulnerabili, în special pentru populaţie. Astfel, toate firmele vor negocia noile preţuri cu furnizorii, în condiţii de piaţă liberă. Acest lucru va duce şi la rezolvarea procedurii de încălcare a legislaţiei comunitare iniţiată de Comisia Europeană împotriva României şi aflată într-un stadiu avansat.

Hilmar Kroat-Reder, membru al Directoratului Petrom, responsabil cu activitatea de Gaze Naturale, Energie & Produse chimice, ne-a declarat, într-un interviu: "Autorităţile române dezbat acum modificarea legilor energiei şi gazelor pentru a implementa un program de liberalizare a pieţelor. Petrom a propus, pentru piaţa gazelor, liberalizarea acesteia şi desfiinţarea treptată a celebrului < coş > prin care se stabileşte cota de gaz intern şi cea de gaz importat şi definirea populaţiei ca şi consumator vulnerabil. Pentru populaţie, Petrom a propus furnizarea de gaze numai din producţia internă, la preţul actual, care este aproximativ la jumătatea celui din import. Astfel, factura pentru populaţie s-ar ieftini cu până la 15%".

Domnia sa a precizat că, în prezent, piaţa gazelor nu este liberalizată. Firmele îşi pot negocia doar teoretic preţurile şi cantităţile cu furnizorii. De exemplu, Petrom nu poate cere, pentru gazul intern, un preţ mai mare decât cel stabilit de ANRE (echivalentul a 150-160 de dolari/1.000 mc) pentru piaţa reglementată, pentru că, practic, ANRE-ul impune un maxim.

Oficialul Petrom ne-a explicat: "Consumatorii care au ales să-şi schimbe furnizorul se pot întoarce oricând pe piaţa reglementată dacă le cerem preţuri mai mari pentru gazul intern. Aşa că nu putem aplica majorări. De asemenea, piaţa electricităţii nu este liberalizată pe deplin. În propunerea Petrom de liberalizare a pieţei am solicitat modificarea legii astfel încât preţul gazelor pentru aceşti consumatori non-casnici să se stabilească în funcţie de cerere şi ofertă".

Întrebat cu cât va urca, pentru companii, preţul gazelor după liberalizare, Hilmar Kroat-Reder ne-a răspuns: "Într-o piaţă liberă, preţurile se vor stabili pe baza cererii şi a ofertei, deci nu putem estima un anume nivel al preţului. Trebuie avut în vedere că producătorii de gaze nu îşi propun creşteri care să afecteze cerea. Avem nevoie de consumatori pentru a ne cumpăra produsul".

Domnia sa a subliniat că liberalizarea preţurilor va face ca industria noastră să investească în tehnologii moderne de producţie şi eficienţă energetică. Astfel, şi economia noastră va fi mai competitivă. Până acum, puţine companii au avut astfel de preocupări din cauza energiei ieftine, susţine reprezentantul Petrom.

Amânarea liberalizării îi îndepărtează pe investitori

Hilmar Kroat-Reder ne-a spus că amânarea adoptării unui calendar ferm de liberalizare îi îndepărtează pe investitori de sectorul nostru energetic. În plus, şi industria autohtonă trebuie să se pregătească şi să se adapteze pentru noile preţuri.

Domnia sa a subliniat: "Petrom vrea să creeze valoare cu gazul pe care îl produce. Nivelul de preţ impus acum de reglementator, care este foarte jos, nu este sustenabil pentru business. Liberalizarea preţurilor ar duce, pe de-o parte, la creşterea veniturilor la bugetul de stat, iar pe de altă parte ar încuraja investiţiile în acest sector. România are nevoie de investiţii, iar pentru stimularea acestora este nevoie de un climat favorabil. După cum ştiţi, Petrom va finaliza, până la sfârşitul anului, centrala electrică pe gaze de la Brazi, o investiţie de 550 de milioane de euro, dar şi centrala eoliană din Dorobanţu, în valoare de 100 milioane de euro. În plus, pentru menţinerea producţiei de gaze în România, este nevoie de investiţii semnificative, având în vedere că cele mai multe dintre zăcămintele noastre sunt mature. Fără aceste investiţii producţia de gaze va continua să scadă, crescând, astfel, dependenţa de importuri. Numai în ultimii şase ani, investiţiile noastre pentru explorare şi producţie în România s-au ridicat la aproape patru miliarde de euro."

Oficialul Petrom a ţinut să menţioneze că incertitudinea legislativă din domeniul energetic va ţine departe investiţiile noi, care sunt absolut necesare în domeniul producerii de electricitate, având în vedere capacităţile vechi de producţie: "Legea 220 de susţinere a investiţiilor în energia din surse regenerabile încă nu se aplică pentru că nu există aprobarea Comisiei Europene, în condiţiile în care trebuia să fie funcţională încă de acum trei ani. În prezent, nu ştim câte certificate verzi o să primim pentru producţia de energie în centrala noastră eoliană. De asemenea, nu primim certificate de emisii pentru centrala noastră de la Brazi, deşi avem o tehnologie ultramodernă de cogenerare, cu emisii reduse de carbon. Suntem dezavantajaţi faţă de alte centrale din România, care primesc certificate de emisii gratuite, în condiţiile în care centrala de la Brazi este cel mai mare proiect Greenfield de generare de electricitate".

Petrom va analiza, în perioada următoare, care sunt cauzele care au condus la această situaţie.

Consumul de gaze în industrie va scădea şi în acest an

Consumul de gaze în industrie va continua să scadă uşor şi în acest an, cu câteva puncte procentuale faţă de nivelul din 2010, apreciază Hilmar Kroat-Reder. Economia României încă suferă de pe urma crizei, iar dacă va cunoaşte o revenire, aceasta va fi uşoară. Domnul Kroat-Reder ne-a declarat: "Noi sperăm şi credem că România îşi va reveni. Sperăm că vom avea o creştere economică sustenabilă în următorii ani. Astfel, şi consumul de gaze şi electricitate îşi va reveni, cel mai probabil, de anul viitor".

Reprezentantul Petrom ne-a mai spus că trendul preţului internaţional pentru gaze nu ne aduce veşti bune, în condiţiile în care piaţa internaţională pentru ţiţei cunoaşte creşteri accentuate şi fluctuaţii de preţ importante. Astfel, preţul internaţional al gazelor urmează trendul de pe piaţa ţiţeiului.

Hilmar Kroat-Reder a menţionat: "Este dificil să facem o prognoză exactă a preţului. Cu toate acestea, vârfurile actuale de preţ de pe piaţa ţiţeiului vor fi preluate de piaţa gazelor în 3-9 luni, în funcţie de formulele de ajustare a preţurilor din fiecare contract bilateral stabilit pe termen lung".

Petrom va continua să importe, în acest an, gaze prin conducta Szeged - Arad pentru a acoperi necesarul intern. Conducerea Petrom afirmă că aceste importuri, deşi nu sunt atât de mari ca cele din Rusia, menţin o balanţă bună a preţurilor şi contribuie la siguranţa în alimentare a ţării noastre.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb