Ministrul lituanian de finanţe a declarat luni că statul ar putea avea nevoie de ajutor de la Fondul Monetar Internaţional (FMI), în cazul în care nu îşi va putea finanţa deficitul bugetar, însă a exclus alternativa deprecierii monedei, relatează Reuters.
Lituania a respins până în prezent ideea solicitării unui ajutor de la FMI, în ciuda adâncirii deficitului bugetar şi a estimărilor ce indică o scădere a produsului intern brut (PIB) cu 18,2% în acest an.
Ţara vecină Letonia, a cărei economie este estimată să se comprime cu 18% în acest an, a fost nevoită să apeleze la un pachet de salvare de 7,5 miliarde euro acordat de FMI în decembrie.
"În cazul în care guvernul are probleme în finanţarea deficitului bugetar, am putea fi nevoiţi să apelăm la FMI sau să căutăm alt ajutor internaţional", a declarat ministrul de finanţe lituanian, Ingrida Simonyte, într-un interviu acordat cotidianului Lietuvos Zinios.
Comentariile acesteia au fost similare celor formulate de preşedintele Dalia Grybauskaite, care a spus săptămâna trecută că "atât timp cât Lituania îşi poate refinanţa datoriile, nu avem nevoie să facem apel (la FMI)".
Aceasta a adăugat că situaţia depinde "numai de situaţia pieţelor externe".
Simonyte a spus că Lituania poate finanţa un deficit de 6-8% din PIB în acest an şi că guvernul vrea să reducă din toamnă cheltuielile sociale, inclusiv să reducă pensiile cu 5%, pentru a preveni adâncirea deficitului bugetar.
Economia Lituaniei a scăzut cu 22,4% în al doilea trimestru, în termeni anuali, conform datelor preliminare publicate de institutul de statistică al ţării, în contextul în care producţia s-a prăbuşit şi vânzările cu amănuntul au scăzut drastic.
Declinul, cel mai accentuat din Uniunea Europeană, vine după o comprimare de 13,3% înregistrată în primul trimestru. În al doilea trimestru din 2008, economia crescuse cu 5,2%.
Economiile Estoniei, Letoniei şi Lituaniei se prăbuşesc după căderea sectoarelor imobiliare, îngheţarea creditării şi scădere cererii pentru bunurile exportate de aceste ţări. Economia Lituaniei a scăzut cu 18,1% în primele şase luni.
Producţia industrială a scăzut cu 20,4% în al doilea trimestru, iar vânzările cu amănuntul cu 27,7%.