Lupta pentru succesiune la SIF Banat-Crişana

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 2 martie 2015

Lupta pentru succesiune la SIF Banat-Crişana

Actualizare 12:34 AGA SIF1 se va ţine mâine

Adunarea Generală a Acţionarilor SIF Banat-Crişana (SIF1) se va ţine mâine, la a doua convocare, astăzi nefiind îndeplinite condiţiile de cvorum după o prezenţă de aproape 11%.

-------------

Punctul fierbinte al pieţei de capital este, timp de două zile, Aradul, unde se ţin alegerile pentru patru locuri în Consiliul de Administraţie al SIF Banat-Crişana.

Lista de 21 de candidaţi a arătat un interes fantastic pentru conducerea unei companii, care a fost lovită, la finalul anului trecut, de scandalul arestării şefilor Dragoş Bîlteanu şi Najib Lakis, acuzaţi de delapidare şi manipularea pieţei de capital.

Tensiunea este la cote maxime, calculele sunt făcute şi desfăcute, voturile se mută şi pe ultima sută de metri, iar candidaţii se luptă cu toate armele, folosindu-se inclusiv de campania negativă la adresa adversarilor.

Vineri seară, voturile grupului de off-shore-uri, identificat de procurori că acţionează concertat cu Dragoş Bîlteanu, au fost limitate la 5%, pragul legal, de la 23,46%, printr-o decizie a Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Deşi procurorii consideraseră că în acest grup se găseşte şi SIF4 Muntenia (SIF1 deţine SAI Muntenia Invest, administratorul SIF4), ASF nu s-a atins de pachetul acesteia (la 30 septembrie 2014, SIF4 avea 3,86% din SIF1, însă unele surse spun că s-ar fi apropiat de 5%).

Cu un calup consistent de voturi anulate (18,46%), cvorumul se anunţă a fi destul de scăzut, ceea ce va creşte importanţa voturilor celor care se vor prezenta la şedinţă. Oricum, AGA este preconizată să se ţină, marţi, la a doua convocare.

Din ochi, unii spun că prezenţa va fi între 15 şi 20%. Din cauza dispersiei foarte mari a acţionariatului şi a jocurilor de alianţe, voci din piaţă susţin că, în urma alegerilor, se vor ocupa două sau trei dintre cele patru locuri puse la bătaie, câştigătorii având nevoie să obţină peste jumătate din voturile exprimate.

În piaţă, foarte puţini se încumetă să facă pronosticuri pentru alegerile de la SIF Banat-Crişana, aşa că nu este exclus ca scenariile vehiculate să facă parte chiar din negocierile de dinainte de alegeri.

Favorit pare să fie fostul ministru de finanţe Bogdan Drăgoi, iar printre cei cotaţi cu şanse se numără Ana Bobircă, Chief Investment Oficer la Central European Financial Services, unde este şi partener alături de omul de afaceri Florin Pogonaru, unul dintre candidaţii SSIF Broker - fie preşedintele Mihai Buliga, fie directorul general Grigore Chiş, fostul deputat Adrian Niţu, care ar avea susţinere din sfera politică.

Intrarea în CA a lui Laurenţiu Ciocârlan, director investment banking la Raiffeisen Bank, ar fi, în opinia unora, o surpriză plăcută.

Candidaţii şi-au făcut strategii cu care au încercat să convingă acţionarii, însă pentru unii dintre aceştia singurul subiect important a fost politica de dividende, în condiţiile în care, în epoca Bîlteanu, nu au văzut niciun ban din profit.

Şapte candidaţi ne-au răspuns solicitării să ne împărtăşească planurile lor privind SIF1, acordarea de dividende sau refacerea încrederii în companie.

Citiţi, mai jos, detalii despre intenţiile unor candidaţi pentru alegerile de la SIF Banat-Crişana.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Are Pogonaru sanse la SIF 1? Ce ziar sunteti? In care pkata de capital?

    1. Ti se pare ca Anghel ar fi avut vreo sansa la BVB daca nu era Pogonaru?

    La cate actiuni sunt anulate eu cred ca Biltteanu si SIF4 vor controla pana la urma aceste alegeri. O alta intrebare insa este daca grupul Bilteanu va dori sa vanda cei 18,46% din SIF1 in termenul de 3 luni si daca nu, ce va face ASF ?

    1. Trebuia demult sa vanda dar ASF nu a facut nimic in acest sens ! Din comunicatul ASF rezulta limpede ca acest grup organizat a capusat SIF1 de la tranzactia cu AZUGA si pana acum iar toate hotararile luate de AGA in ultimii 3 ani sunt sub semnul intrebarii !!!!!!!!!!!!!!!

      Se pare ca ceilalti actionari dorm sau au fost cumparati !  

      Actionarii mici nu dorm , dar saracii au obosit si ei dupa atatia ani de scenarii si jaf pe fata, si mai sunt si pusi sa plateasca la notar ca sa voteze. Actionarii mari , care stiu cum merge treaba, au vandut de mult SIF1. Singurul actionar mare a ramas SIF4. Chiar ma intreb cati actionari mici vor vota prin corespondenta la AGA si care va prezenta la vot. Eu nu cred ca se trece de 12% prezenta ,cu tot cu cei 5% ai lui Bilteanu si cu cei 3-5% ai lui SIF4.

      Prezenta la vot 11% in data de 02.mar . Se vede clar ca micii actionari n-au votat din cauza acelei smecherii cu autentificarea votului prin corespondenta la notar.

    Dar DNA de ce nu candideaza pentru un loc in CA cu programul de curatare a SIF1 de grupurile infractionale organizate ?

    Nici un candidat nu isi propune colaborarea cu DNA si curatenie generala la SIF 1 ! 

    1. e de competenta DIICOT! alo, se aude?

      DIICOT COCOT DNA ....ce conteaza

      Intr-un cuvant POTERA pe mafiotii nenorociti 

      Ati uitat de SIF2, care mai are actiuni la SIF1.

      SIF4 este condus in proportie de 70% de oamenii lui Bilteanu, care partial sunt inculpati. Aici ASF nu a vazut nici o concertare? Pe de alta parte SIF4 este printr-un interpus, adica MUNTENIA INVEST si acel CRA, format aproape integral din oamenii lui Bilteanu. Neaplicandu-se metoda votului cumulativ, cei nominalizati vor fi in proportie de 99% oamenii lui Bilteanu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb