Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a validat până în prezent 13 produse alimentare din panificaţie şi din industria cărnii, produse care au fost obţinute după reţete consacrate, pentru alte 8 produse lactate fiind depusă documentaţia în vederea atestării, potrivit Agerpres.
"Avem deja atestate şase produse din pâine şi şapte din carne, iar pentru opt produse din lapte s-au depus documentaţiile şi suntem în discuţii cu unităţile de procesare în vederea obţinerii atestatului şi a logo-ului < Reţeta consacrată >. Orice operator poate obţine această schemă de calitate, dacă îndeplineşte condiţiile, dar nu este obligatorie. Rămâne de văzut ce unităţi de procesare sunt interesate să facă produse de calitate, astfel încât românii să mănânce produse sănătoase şi verificate pe tot ceea ce înseamnă trasabilitate", a declarat, la Indagra 2014, Viorel Morărescu, director general în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
MADR a postat pe site toate reţetele consacrate româneşti validate până în prezent. Este vorba de şase produse de panificaţie, respectiv pâinea albă cu cartofi, semialbă cu cartofi şi neagră cu cartofi, franzela Bucureşti, împletiţii suprapuşi şi pâinea de secară, iar cele şapte produse din carne sunt: cabanos, muşchi file afumat, jambon afumat fără os, parizer, crenvurşti cu carne de vită, salam Torpedo, ciolan presat.
Preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN), Aurel Popescu, a afirmat că la începutul lunii decembrie câteva unităţi din industrie vor scoate şi cozonaci realizaţi tot după reţete consacrate, mai vechi de 30 de ani, care urmează să primească cât de curând atestatul.
MADR, Ministerul Sănătăţii şi ANPC au elaborat în acest an un ordin comun care reglementează condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească operatorii din sectorul alimentar ce produc şi comercializează produse alimentare conform reţetelor consacrate româneşti. Produsele astfel fabricate sunt considerate produse de calitate, cu o compoziţie îmbunătăţită, garantate de MADR şi a căror calitate este constantă la nivel naţional.
Atestatul de produs alimentar obţinut conform reţetei consacrate româneşti este valabil pe toată perioada în care operatorul îndeplineşte criteriile şi cerinţele care au stat la baza acordării acestuia. Toate produsele atestate astfel vor fi etichetate cu logo-ul "Reţeta consacrată", mai notează sursa citată.