Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) va deschide, în perioada următoare, o nouă sesiune de depunere a cererilor de ajutor financiar pentru Măsura 215 - Plăţi privind bunăstarea animalelor (porci şi păsări), conform unui comunicat publicat astăzi pe site-ul instituţiei.
Astfel, fermierii care nu au reuşit să acceseze ajutorul pot beneficia de aceste plăţi compensatorii.
Sprijinul se va acorda doar pentru angajamente voluntare luate de producătorii care depăşesc cerinţele minime impuse pentru bunăstarea animalelor (suine şi păsări). Beneficiarii va trebui să respecte şi standardele de eco-condiţionalitate (SMR) aplicabile terenurilor agricole aparţinând fermei şi activităţilor agricole desfăşurate la nivelul fermei. Măsura exclude sprijinul pentru investiţii.
Beneficiarii eligibili sunt exploataţiile comerciale din sectorul de creştere a porcinelor şi a păsărilor autorizate sanitar veterinar şi exploataţiile comerciale de tip A specifice sectorului de creştere a porcinelor, care îşi asumă voluntar angajamente în favoarea bunăstării animalelor, în conformitate cu articolul 40 din Regulamentul Comisiei Europene (CE) 1698/2005, se mai arată în comunicat.
Încă din Campania 2012, fermierii au avut posibilitatea accesării acestei măsuri prevăzute în Axa a II-a a Programului Naţional pentru Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007 - 2013.
Plafonul alocat acestei măsuri a fost suplimentat prin decizie CE la sfârşitul lunii noiembrie, fiind în prezent de 372,88 milioane de euro, aferent cererilor depuse din 2012 până la sfârşitul actualei perioade de programare.
Aplicarea măsurilor suplimentare de bunăstare a porcinelor determină o reducere a numărului de animale raportat la suprafaţa exploataţiei sau a mijloacelor de transport, ceea ce influenţează direct indicatorii integraţi de poluare (apă, aer, sol). De asemenea, determină un management mai bun al furajelor, al apei, al dejecţiilor, creând parametri de protecţie mai buni pentru solul şi apele din ţara noastră.
În ceea ce priveşte păsările, măsurile suplimentare vizează un management mai bun al apei şi al asigurării de suprafaţă mai mare alocat unei păsări atât în timpul creşterii, cât şi pentru solul şi apele din România.
Sprijinul pentru bunăstarea animalelor are forma unei plăţi anuale fixe pe unitate vită mare (UVM) şi reprezintă o compensaţie pentru pierderile de venit şi costurile adiţionale suportate de fermieri. Plata se va face în întregime către fermier.
Cheltuielile suplimentare şi pierderile de venit suportate de fermieri pentru asigurarea respectării angajamentelor voluntare privind bunăstarea animalelor sunt calculate de către direcţiile de specialitate din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - România, în colaborare cu reprezentanţii formelor asociative ale crescătorilor de porcine şi aprobate de Institutul de Economie Agrară, aflat în subordinea Institutului Naţional de Cercetări Economice din cadrul Academiei Române, se mai arată în comunicatul MADR.