Producţia de grâu din acest an va scădea cu 20%, faţă de anul trecut, ca urmare a vremii nefavorabile, a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Daniel Botănoiu, citat de Mediafax, după o întâlnire cu reprezentanţii producătorilor de cereale şi de pâine.
El a menţionat că la orz circa 90% din suprafaţă este recoltată, la grâu - 30%, la secară - 30%, la rapiţă - 50%.
Potrivit datelor oficiale, producţia de grâu de anul trecut a depăşit 7,2 milioane de tone, cu peste 25% mai mult decât cea realizată cu un an în urmă.
Din punctul de vedere al calităţii, producţia din acest an este, potrivit reprezentantului MADR, superioară celei de anul trecut.
"A fost o reducere cantitativă faţă de aceeaţi perioadă a anului trecut, având în vedere seceta înregistrată anul trecut. Condiţiile meteo care au forţat în ultima perioa-dă aceste culturi au făcut să fie undeva în jur de 20% diminuare ca randament la unitatea de suprafaţă", a afirmat Botănoiu, referindu-se la zăpezile din prima parte a anului şi la seceta din ultima vreme.
Oficialul a afirmat că şi producţia de orz de toamnă este mai mică, în acest an, cu 17%.
"La sfârşitul recoltării noi o să încheiem o balanţă şi o să punem de-o parte ce producţie se realizează şi destinaţiile ei. Într-adevăr, producţia medie la hectar este mai mică decât anul trecut. Calitatea grâului din acest an este nemaiîntâlnită în ultimii 25 de ani şi o cantitate foarte mare va pleca la export", a declarat Aurel Popescu, preşedintele Rompan, patronatul din industria panificaţiei, prezent la întâlnirea cu Botănoiu.
Popescu a afirmat ulterior că, deşi nu din cauza diminuării producţiei de grâu, pâinea s-ar putea scumpi în următoarea lună, dacă brutarii nu vor absorbi creşterea de 20% a preţului la grâu.
El a afirmat că, în ultima perioadă, preţul grâului a crescut cu 20%, influenţat de evoluţia preţurilor pe piaţa internaţională şi de raportul cerere-ofertă de la nivel naţional.
Potrivit lui Popescu, efectele scumpirii grâului s-ar putea regăsi în preţul pâinii în maximum o lună.