MAI BINE SĂ PREVII DECÂT SĂ TRATEZI Mai multe farmacii au epuizat stocurile de iodură de potasiu

SORIN GHEORGHE
Ziarul BURSA #Companii #Sănătate / 24 martie 2011

Mai multe farmacii au epuizat stocurile de iodură de potasiu

Pe sistemul să pui bani albi pentru zile negre, să-ţi faci iarna car şi vara sanie, cu alte cuvinte să fii pregătit pentru orice, oricând, mai nou, farmaciile de la noi au fost lăsate fără stocurile de Jodid. Medicamentul conţine iodură de potasiu, iar cei care l-au achiziţionat intenţionează să îl ia preventiv în cazul creşterii nivelului de radiaţii provocate de exploziile la centralele nucleare din Japonia.

Deşi autorităţile transmit permanent mesaje de liniştire a populaţiei, ştirea că norul radioactiv emis de centrala nucleară de la Fukushima urma sa ajungă ieri pe cerul Franţei, a sporit îngrijorarea. "Riscul existenţei unor reziduuri radioactive sunt < neglijabile > şi nu vor avea < niciun impact > asupra sănătăţii", anunţă Agenţia de Securitate Nuclea-ră (ASN) şi Comisia de cercetare şi Informaţii independente privind Radioactivitatea (CRIIRAD).

Radioactivitatea nu va pune în pericol sănătatea francezilor, în-tru-cât va rămâne la "niveluri extrem de joase", de "1.000 până la 10.000 de ori" mai scăzută decât în urma accidentului de la Cernobîl, a declarat şi preşedintele Autorităţii pentru siguranţa nucleară, Andre-Claude Lacoste, citat de Le Figaro.

"Hmm... Totuşi, mai bine să fim pregătiţi", par să spună cei mai temători din fire.

Câteva farmaciste consultate de noi ne-au spus că medicamentul "salvator" în caz de radiaţii nu se eliberează fără reţetă. Cu toate astea, nu ne ascund că ne-ar fi servit cu plăcere dacă l-ar mai fi avut în rafturi, însă au rămas fără marfă de aproximativ o săptămână. "Este nebunie! De câteva zile foarte multă lume vine să caute aşa ceva", ne-a spus o farmacistă. "Nebunia" ne-a fost confirmată de ceilalţi clienţi din farmacii, care aveau un singur scop: să îşi procure iodura de potasiu.

Medicii avertizează, însă, că excesul de consum al acestor pastile poate duce la dezechilibre hormonale. În mod normal acestea se prescriu doar în cazul problemelor de funcţionare a glandei tiroide.

Ministerul Sănătăţii: Populaţia nu trebuie să consume iodura de potasiu fără recomandare medicală

România nu este afectată de creşteri ale radiaţiilor cu provenienţă din Japonia, potrivit unei informări transmise marţi privind procedura de protecţie preventivă a populaţiei cu iodură de potasiu, în caz de expunere colectivă la risc, pe care ministrul Sănătăţii, CSEKE Attila a prezentat-o Guvernului României. Documentul, întocmit de specialiştii în sănătate publică, mai arată că administrarea preventivă a iodului non-radioactiv este recomandată medical numai în momentul constatării expunerii prin inhalarea aerului contaminat cu iod radioactiv.

Ca urmare, Ministerul Sănătăţii atrage atenţia populaţiei că nu se justifică un consum al tabletelor de iodură de potasiu, fără indicaţie medicală şi în absenţa expunerii dovedite prin inhalare a iodului radioactiv.

Specialiştii în sănătate publică arată că, pentru cea mai mare parte a persoanelor, achiziţionarea, în aceste zile, a tabletelor de iodură de potasiu din circuitul farmaceutic deschis, este inutilă deoarece acestea nu conţin iod suficient pentru blocarea tiroidiană.

Mai mult, există persoane pentru care terapia este nerecomandată, iar consumul de tablete fără indicaţia medicului comportă riscuri prin reacţii adverse nedorite şi intoxicaţie "voluntară" cu iod.

În caz de necesitate, Ministerul Sănătăţii va realiza procesul de administrare preventivă a iodului non-radioactiv în mod organizat, în funcţie de recomandarea personalului medical.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb