Majorarea redevenţelor a făcut "fâs"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 5 iunie 2014

Majorarea redevenţelor a făcut "fâs"

Ponta: "Ideea este să iei puţin din foarte mult"

Guvernele conduse de Victor Ponta au creat tuturor aşteptări mari în privinţa schimbării sistemului de redevenţe petroliere, în sensul unor încasări mult mai consistente la buget şi a unui beneficiu mai mare pentru consumatorii de gaze şi produse petroliere, care vor preţuri accesibile. Acum premierul pare că ne pregăteşte pentru o evoluţie care nu este deloc aşa de spectaculoasă cum a promis.

Prins în programul de guvernare, proiectul de majorare a redevenţelor nu este clar definit. Şeful Guvernului a declarat, ieri, că noile redevenţe nu se vor aplica actualelor acorduri de concesiune, care constituie grosul resurselor de petrol şi gaze: "Nu putem aplica o lege retroactiv. Noile valori vor fi valabile pentru viitoarele concesiuni. Ideea nu este să iei foarte mult din puţin, ci puţin din foarte mult. Ne dorim continuarea investiţiilor, avantaje pentru ţară, inclusiv pentru buget. Discut de fiecare dată cu investitorii privaţi şi îi asigur că România, şi după 1 ianuarie 2015, va avea o legislaţie, inclusiv cea referitoare la redevenţe, foarte clară, stabilă. Cu siguranţă că noua Lege a redevenţelor va asigura în primul şi în primul rând stabilitate".

Victor Ponta a mai spus că vor fi redevenţe diferenţiate pentru gazele exploatate onshore şi offshore, dar posibil şi pentru gazele de şist: "Nu ştiu dacă modelul cu zece ani care a fost aplicat în cazul Petrom este suficient.

Putem vorbi de stabilitate pe 15-20 de ani şi, cu siguranţă, diferenţele de investiţii şi de exploatare a diverselor resurse vor fi prevăzute în mod clar în lege. Bineînţeles, ca să exploatezi o resursă onshore faţă de offshore presupune investiţii şi cheltuieli diferite şi atunci cu siguranţă că statul român va dori să aibă redevenţe care să sprijine bugetul de stat, să sprijine investiţiile, dar care mai ales să asigure că investitorii privaţi consideră România o ţară în care au stabilitatea şi predictibilitatea de care au nevoie".

Guvernul lucrează împreună cu experţii Băncii Mondiale la un sistem de redevenţe diferenţiat privind exploatările terestre şi cele maritime, a mai subliniat Ponta.

Duţu, ANRM: "Redevenţele petroliere nu vor creşte spectaculos"

Nivelul redevenţelor percepute de stat pentru producţia de petrol şi gaze nu va creşte spectaculos în noua legislaţie în domeniu şi va fi diferenţiat în funcţie de tipul zăcământului din care sunt extrase hidrocarburile, a clarificat, ieri, preşedintele Autorităţii Naţionale a Resurselor Minerale (ANRM), Gheorghe Duţu.

Domnia sa a precizat că pentru concesiunile în derulare Ministerul Finanţelor analizează schimbarea sistemului de taxare, pentru a aduce mai multe fonduri la buget.

Ziarul BURSA a relatat în exclusivitate, încă din iarnă, despre schimbarea sistemului de taxare. Voci din piaţă afirmă că succesul acţiunii depinde de baza de impozitare, profiturile putând fi "ascunse cu abilitate de companii". Sunt şi opinii în piaţă care afirmă că impozitul ar trebui aplicat strict pe volumele extrase şi comercializate de companii.

Legislaţia actuală nu face diferenţa între tipurile de zăcăminte, iar nivelul redevenţelor este cuprins între 3% şi 13% din nivelul producţiei de hidrocarburi.

Preşedintele ANRM a mai spus că autoritatea pregăteşte licitaţia pentru 36 de noi perimetre petroliere din care 8 sunt în Marea Neagră.

Surse din piaţă afirmă că atât licitaţiile, cât şi noul sistem de redevenţe vor fi aprobate după alegerile prezidenţiale.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Stimate domnule prim-ministru,

    pentru a avea o comparatie aveti aici cifrele pe 2013, 2012 si eventual 2011(ordine descrescatoare) in ceea ce privesc redeventele: 

    Romania Austria: 

    –226.243 –141.079 

    –182.456 –143.739 

    -173.380 –143.395 

    Dupa cum observati in timpul guvernarii dumneavoastra, desi productia a ramas aproape constanta totusi intre 2011 si 2013 exista o diferenta de aprox. 50 milioane euro. Ciudat insa ca nu ati facut publica aceasta majorare care ar fi fost bine primita de alegatorul mioritic. In alta ordine de idei nu uitati ca daca in tarile nucleu Romania si Austria se extrag aprox. 210.000 barili echivalent petrol / zi in Romania sunt produsi 171.400, iar in Austria 34.600. Daca mai punem la socoteala ca de la 1 ianuarie 2014 redeventele in Austria au fost marite cu 37 de milioane "Für die OMV wird die finanzielle Belastung von derzeit 140 Mio. Euro pro Jahr auf 177 Mio. Euro steigen, "und zwar rückwirkend ab 1. Jänner", sagte Roiss----si astfel ajungand la nivelul taxelor din Romania in anul 2011 se poate spune ca la aceeasi cantitate de petrol si gaze extrase redeventele ar fi IN ESENTA IDENTICE :-) de CINCI ORI MAI MICI. Unde v-a disparut curajul domnule Ponta de a nu hotari nivelul redeventelor inainte de alegerile prezidentiale, cand totusi asa cum am mentionat dumneavoastra le-ati marit cu 50 de milioane(surse:-letopisetul OMV 2013). Ce ziceti de ideea ca un partid sa vina cu propunerea de a le stabili inaintea alegerilor.Asa am putea spune ca viitorul presedinte va raspunde in fata propriilor sai cetateni pentru stabili cat de curata este inima catindatului. Va urez o seara placuta si mult succes la operatiile matematice de calcul impreuna cu World Bank :-) 

    1. * Ponta: "Ideea este să iei puţin din foarte mult"  

       

      Ati inteles romani de ce avem bani si nivel de trai bun? 

      Aceasta este po(a)nta;  

      "să iei puţin si de la unii foarte deloc" 

       

      Probabil domnu ponta foloseste ochelari de cal si este plimbat companiile astea petroliere ca un armasar de la un staul la altul mancand scobitori pe post de trufandale !

      Faptul ca nu vezi ce se intampla in Austria sau Europa cu redeventele si resursele energetice daca nu ai ochelari de cal mai exista 3 ori esti PROST, ori esti CRETIN ori esti VANDUT. 

      Cred ca toate variantele 4 variantele pot coexista la un politician roman.

      CSAT sa fie convocat pentru subminarea economiei nationale de catre cei care nu modifica redeventele la media europeana ! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb