MARCEL CUCU, LAPAR:  "Peste 65% din suprafaţa irigată a ţării se află în judeţul Brăila, cu doar 6% din infrastructură"

A.O.
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 28 aprilie 2014

Viorel Lepădatu, LUAIR: "Vom începe irigarea suprafeţelor după jumătatea lunii mai"

Doar 5 - 6% din infrastructura de irigaţii de la începutul anilor '90 mai este folosită astăzi în Brăila, în contextul în care peste 65% din suprafaţa irigată din ţară se află în acest judeţ, ne-a declarat Marcel Cucu, vicepreşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România. "Singurele irigaţii temeinice din zonă se fac prin Organizaţiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii (OUAI). Cei care nu fac parte din acestea improvizează din punct de vedere tehnic când irigă, în majoritatea cazurilor", a precizat agricultorul. Domnia sa mai susţine că un alt motiv pentru care judeţul are nevoie de irigaţii este faptul că aici se găseşte şi cea mai mare suprafaţă pe care sunt cultivate culturile de cereale pentru sămânţă, respectiv circa 70% din producţia naţională de material semincer, cultivată pe o suprafaţă de peste 12.000 de hectare.

Suprafaţa agricolă care va beneficia de irigaţii în Brăila, pe baza contractelor încheiate până acum cu Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) din judeţ, se ridică la 103.400 de hectare, din totalul de 387.598 ha teren agricol cultivat, potrivit lui Viorel Lepădatu, vicepreşedintele Ligii Organizaţiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii (LUAIR).

Domnia sa ne-a precizat că, din acest total, circa 5.800 de hectare au fost contractate de fermele private, iar restul de OUAI din judeţ, care s-au angajat să pună în funcţiune circa 170 de staţii de pompare. "Vom începe irigarea suprafeţelor după jumătatea lunii mai", ne-a precizat Viorel Lepădatu.

Sursele de apă pentru irigaţii sunt fluviul Dunărea, pentru 70% din suprafaţă, râul Siret - pentru 25% şi râul Buzău - pentru 5%.

Reamintim că, anul acesta, ANIF a cumpărat de pe platforma specializată a Bursei Române de Mărfuri (BRM) o cantitate de energie electrică de 88.319 MWh, la un preţ de 164,74 de lei pe MWh, cu 27% mai mic faţă de preţul de achiziţie din 2013, de 225 de lei/Mwh, de la compania Tinmar, potrivit Agenţiei.

Achiziţionarea energiei electrice pentru irigaţii la un preţ mai mic ar urma să aducă şi o reducere a preţului final al apei pentru irigaţii cu 20-25% faţă de valoarea anului trecut. Potrivit oficialilor ANIF, suprafeţele care trebuie irigate, anul acesta, la nivelul ţării, se ridică la 290.000 hectare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb