Marile companii occidentale abandonează hidrogenul

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional #Energie / 25 septembrie

"Conducta de hidrogen nu s-a dovedit a fi viabilă. Acest lucru implică faptul că am renunţat şi la planurile pentru producţia hidrogenului. Am decis să întrerupem acest proiect în fază incipientă". ( Magnus Frantzen Eidsvold, purtător de cuvânt Equinor)

Călin Rechea

Oricâte resurse financiare ar avea o companie sau un stat, acestea nu vor fi niciodată suficiente când realitatea dură spune altceva despre planurile de investiţii pentru salvarea lumii.

Equinor, compania petrolieră deţinută de statul norvegian şi cunoscută anterior sub numele Statoil, tocmai a anunţat că renunţă la construirea unei magistrale offshore pentru transportul hidrogenului albastru către Germania. Aşa-numitul hidrogen albastru este produs din gaze naturale, iar dioxidul de carbon rezultat ca produs secundar este captat şi izolat în subteran.

Reuters scrie că Equinor a renunţat la planurile de a exporta hidrogenul deoarece este prea scump şi nu există o cerere suficientă, după cum a declarat un purtător de cuvânt al companiei.

"Conducta de hidrogen nu s-a dovedit a fi viabilă. Acest lucru implică faptul că am renunţat şi la planurile pentru producţia hidrogenului. Am decis să întrerupem acest proiect în fază incipientă", a precizat Magnus Frantzen Eidsvold, purtător de cuvânt al companiei Equinor.

Anunţul gigantului petrolier norvegian vine la circa un an de la declaraţiile directorului executiv Anders Opedal, conform cărora "costul total al lanţului de aprovizionare poate ajunge la zeci de miliarde de euro", din care circa 3 miliarde de euro ar fi costul conductei submarine.

Unul dintre motivele principale ale renunţării la investiţia în magistrala de transport a hidrogenului îl reprezintă lipsa angajamentelor pe termen lung ale cumpărătorilor europeni, în principal din Germania.

Planurile de construire a centralelor pe gaze naturale care să fie gata şi pentru hidrogen vor continua în Germania împreună cu partenerul RWE, după cum scrie Reuters, însă hidrogenul va fi achiziţionat din ţările vecine. Noul plan prevede conversia gazului în hidrogen albastru în Ţările de Jos şi expedierea dioxidului de carbon capturat înapoi în Norvegia pentru stocare.

Conform informaţiilor oferite de compania energetică RWE, centralele electrice pe gaz pregătite pentru hidrogen ar putea începe producţia cel mai devreme din 2030, cu condiţia ca guvernul german să aprobe un regim de sprijin pentru astfel de centrale, după cum mai subliniază agenţia de ştiri.

Anul 2030 pare o ţintă extrem de optimistă pentru pornirea primelor centrale pregătite pentru hidrogen, deoarece "nu există încă niciun progres măsurabil în construcţia de centrale electrice pe gaz, pregătite pentru hidrogen", după cum a declarat recent Eric Heymann, economist la Deutsche Bank Research, pentru Bloomberg.

Mai mult, agenţia de ştiri americană arată că "nu există o definiţie oficială care descrie caracteristicile specifice unei instalaţii despre care se spune că este pregătită pentru utilizarea hidrogenului", iar "arderea hidrogenului nu a fost testată pe scară largă în centralele electrice".

Purtătorul de cuvânt al companiei norvegiene a mai arătat că Equinor va continua alte proiecte de hidrogen, aflate tot în fază incipientă, cum ar fi cele din Marea Britanie şi Ţările de Jos.

La câteva zile după publicarea deciziei Equinor, Reuters a preluat o ştire a publicaţiei Energi og Klima despre decizia companiei Shell de a renunţa la proiectul de hidrogen albastru din Norvegia. Tot lipsa cererii este citată şi în acest caz.

Împreună cu partenerii Aker Horizons şi CapeOmega, Shell a stabilit un program de producţie zilnică de circa 1.200 de tone de hidrogen albastru până în 2030. Parteneriatul nu a fost reînnoit când a expirat în luna iunie a acestui, iar Shell nu are alte proiecte active privind hidrogenul în Norvegia.

"Piaţa pentru hidrogenul albastru nu s-a materializat şi am decis să nu continuăm proiectul", a declarat un purtător de cuvânt al companiei Shell din Norvegia.

Deciziile celor doi giganţi petrolieri, care nu demult îşi exprimau entuziasmul privind producţia hidrogenului albastru, reprezintă un nou avertisment şi pentru autorităţile de la Bucureşti cu privire la costurile şi viabilitatea planurilor de introducerea hidrogenului în mixul energetic, mai ales pe fondul dezechilibrelor fiscale care se agravează.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. "Equinor, compania petrolieră deţinută de statul norvegian şi cunoscută anterior sub numele Statoil, tocmai a anunţat că renunţă la construirea unei magistrale offshore pentru transportul hidrogenului albastru către Germania."...ca sa vezi cine erau marii avocati ai hidrogenului...companiile petroliere:-)...Cum era vorba ca "nu pleaca cainele de la macelarie"?:-) Pai cum sa fie omul independent si sa-si produca singur, gratis si nepoluant energie cu sisteme PV, ca el trebuie sa fie captiv la producatorii de hidrocarburi care sa-ti mareasca pretul permanent pe motiv de iarna, vara, ciclon, taifun, razboaie, recesiune, etc:-)...Hidrogenul a fost mort din fasa, Musk a spus-o de acum 10 ani pentru cine a avut urechi de auzit:-)

    Drula vizionarul si trenurile pe hidrogen,pe ruta Rosiori de vede Basarab!

    Pnnr,bani europeni,bla,bla,bla,ne alegem cu ranga in dinti! 

    Am fost sigur inca din pandemie ca e un plan fantezist si ca hidrogenul nu il gasesti liber in natura, trebuie sa bagi energie in sitem ca sa-l obtii deci, inevitabil, va fi un produs cu randament subunitar.. adica bagi mai mult decat scoti.

    1. Orice randament este subunitar !

      Pai si atunci ce rost are ??

      Daca bagi in ecuatie nu stiu... 10 Kw/h ora energie electrica ca sa produci hidrogen si iti iese in final 8 Kw/h didrogen ca produs final (nu mai luam in calcul celelalte cheltuieli de productie, depozitare, transport etc) ce rost are ??? Cui vrem sa furam caciula ??

      Doar ca s-o ardem neomarxist de aia producem hidrogen ??? 

      Aia-s Km/h, nu Kw/h

    Daca e nefezabila folosirea H2, sa renunte toti inainte de a risipi bani. Poate fi si fantasmagorie propusa numai sa ia fonduri de mediu!

    1. Tu cui i-ai spus asta? Cine sa renunte?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7651
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2842
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0022
Gram de aur (XAU)Gram de aur400.2770

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb