Marius Bota şi-a dat demisia din funcţia de vicepreşedinte ASF

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Companii / 22 noiembrie 2018

Marius Bota şi-a dat demisia din funcţia de vicepreşedinte ASF

Marius Bota a renunţat, ieri, la funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), responsabil pentru piaţa de capital, domnia sa notificând Parlamentul în acest sens, conducerea autorităţii luând act de demisia sa, potrivit unui răspuns al instituţiei la solicitarea ziarului BURSA.

Conform surselor ziarului BURSA, ieri, în şedinţa biroului permanent reunit al Camerei Deputaţilor, s-a votat demararea procedurilor de ocupare a postului rămas vacant. De mâine, timp de o săptămână, se pot depune dosarele de candidatură pentru funcţia de vicepreşedinte ASF pentru piaţa de capital, iar la o dată ce urmează să fie stabilită, va avea loc audierea candidaţilor.

Ulterior, în aceeaşi zi, va fi dat un vot în comisiile de specialitate reunite, urmând ca votul de învestitură să fie dat în plenul reunit al Parlamentului în următoarea zi.

Postul este vacant până la selecţia unui nou vicepreşedinte.

Potrivit aceloraşi surse, documentul nu precizează motivele demisiei domnului Bota, însă ele ar fi legate de lipsa experienţei în domeniul pieţei de capital.

Marius Bota risca să-şi piardă postul de parlamentar în cazul în care se demonstrează că nu deţine experienţa necesară pentru funcţia la ASF, putând fi demis de către Curtea Constituţională, în contextul în care Biroul Executiv Naţional al PNL a decis atacarea la CCR a deciziei de numire a cinci membrii ai ASF, care, potrivit PNL, "nu îndeplinesc condiţiile cerute de lege".

Potrivit Hotnews, domnul Bota şi-a înregistrat demisia la Parlamentul României în data de 15 noiembrie, la o zi distanţă după ce Parlamentul a acordat votul de învestitură celor nouă membri aleşi să conducă Autoritatea, după audierile din Parlament.

Pentru a avea efecte, hotărârea de numire a Legislativului trebuia publicată în Monitorul Oficial, iar Marius Bota nu avea cum să-şi depună demisia dintr-o funcţie în care nu fusese încă învestit.

Conform surselor Hotnews, postul deputatului Marius Bota ar putea fi preluat de către Gabriel Grădinescu, proaspăt ales membru neexecutiv în Consiliul ASF de către Parlamentul României. Domnul Grădinescu ar beneficia de susţinerea lui Marian Oprişan, preşedinte Consiliul Judeţean Vrancea şi vicepreşedinte PSD.

Potrivit profilului personal de Linkedin, domnul Grădinescu are o vechime în domeniul bancar de peste 25 de ani, lucrând la Banca Agricolă Raiffeisen şi Bancpost în Focşani, judeţul Vrancea, ca ofiţer credite, auditor, director agenţie, manager de risc sau director de sucursală.

În timpul audierilor, domnia sa a afirmat: "Locuiesc în municipiul Focşani, judeţul Vrancea, am absolvit Universitatea Alexandru Ioan Cuza (n.r. din Iaşi), Facultatea de Contabilitate şi Economie Agrară în 1994. (...) În toată viaţa mea am considerat că nimic nu este imposibil dacă îţi doreşti cu adevărat şi dacă eşti bine pregătit. Cred că pe lângă datoria de a obţine rezultate bune avem şi obligaţia de a crea oameni care să ducă mai departe cunoştinţele acumulate. Consider că experienţa mea în domeniul bancar poate sa aducă un plus viitoarei echipe de conducere. (...) Sunt convins că la nivelul ASF voi putea aplica toate cunoştinţele acumulate, atât în vânzări, cât şi în managementul riscului".

În cazul în care locul domnului Bota va fi ocupat de Gabriel Grădinescu sau oricare dintre membrii neexecutivi aleşi deja în Consiliul de Administraţie al ASF, Parlamentul ar trebui să demareze o nouă procedură pentru alegerea unui alt membru neexecutiv.

Marius Bota şi-a retras candidatura în data de 5 noiembrie, însă, după prelungirea termenului de depunere a candidaturilor, domnia sa a revenit asupra deciziei şi a depus un nou dosar în data de 13 noiembrie, în ziua audierilor, urmând ca ziua următoare să fie validat de către Parlament împreună cu restul membrilor propuşi în Consiliul ASF.

Potrivit legislaţiei de funcţionare şi organizare a Autorităţii, membrii din consiliul de conducere nu pot ocupa funcţii în structuri de conducere, alese ori numite, sau în partide politice, aceştia trebuind să aibă, de asemenea, o experienţă profesională în domeniul financiar, al instituţiilor de credit şi/sau al instituţiilor financiare nebancare de minimum opt ani.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. A pățit ca Rareș Bogdan?

    Nici PNL-ul nu mai este ce a fost odata.

    1. Dar ce, PNL-ul a fost vreodata ce a fost odata?!

      A fost USL.

      Nu e deajuns? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb