MASACRUL PORCILOR:  O treime din efective, sacrificată în lipsa hranei

CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Macroeconomie #Agro-alimentar / 10 iunie 2010

O treime din efective, sacrificată în lipsa hranei

Comitet de criză pentru salvarea agriculturii

Vremurile de tristă amintire de la sfârşitul anilor `90 când porcii ajunseseră să roadă barele de oţel ale grajdurilor şi chiar să se mănânce între ei s-ar putea repeta anul acesta, tot mai mulţi fermieri reclamând că nu mai au bani cu care să asigure hrana animalelor. Din cauză că o parte din subvenţiile de la buget au dispărut, piaţa s-a comprimat şi datoriile la bănci au crescut, o bună parte dintre zootehnişti au ajuns în imposibilitatea să asigure hrana animanelor şi se văd în situaţia să aleagă între două rele ca să-şi continue afacerile: fie să reducă raţiile de hrană, fapt ce le-ar reduce substanţial vânzările de carne, fie să-şi sacrifice animalele.

"Fermierii nu mai au bani să asigure hrana animalelor şi este posibil ca în multe dintre ferme, raţiile cu hrană pentru porci să se reducă", ne-a declarat Stanca Tudor, directorul general al Patronatului Român al Cărnii de Porc (PRCP). Reducerea raţiilor cu hrană ar decima, practic, efectivele de animale şi ar avea un impact semnificativ asupra afecerilor fermierilor din cauză că va scădea atât calitatea cărnii obţinute, cât şi cantitatea acesteia.

De asemenea, Tudor Stanca a subliniat că, la ora actuală, foarte mulţi dintre proprietarii de ferme se văd nevoiţi să-şi sacrifice animalele pentru că nu mai au fonduri cu care să le asigure hrana. "Din cauză că în primul trimestru al anului vânzările de carne au scăzut substanţial faţă de ultimele luni ale anului trecut, când a fost un vârf al vânzărilor, iar piaţa s-a comprimat, există foarte multe animale în surplus care urmează să fie sacrificate pentru că fermierii nu mai au resurse să le asigura hrana", subliniază directorul general al PRCP.

Domnia sa a estimat că efectivele de porci, din fermele care vând pentru piaţă, vor scădea anul acesta, din cauza lipsei hranei, cu 30% faţă de cele de anul trecut. Astfel, din cele 1,5 milioane de porci din fermele care vând pentru piaţă, 600.000-700.000 de animale urmează să fie sacrificate în lipsa hranei.

Directorul general al PRCP susţine că toate acestea se petrec şi datorită faptului că subvenţiile pe anul trecut nu au fost achitate integral. De asemenea, un alt motiv pentru care s-a ajuns la această situaţie este că, reclamă fermierii, plătesc dobânzi uriaşe la bănci şi de 24%. Toate acestea, spune Stanca, în condiţiile în care pentru sectorul porcinelor urma să vină revirimentul odată cu mult-aşteptata ridicare a restricţiei la comerţul intracomunitar cu carne de porc produsă în ţara noastră, care urmează să fie implementată, cel mai probabil, lunile următoare.

Însă, în loc ca fermierii noştri să-şi facă planuri cum să recâştige pieţe pierdute din cauza pestei porcine, ei se văd nevoiţi să-şi închidă fermele şi să vândă carnea pe nimic.

"Foarte probabil o parte dintre ferme vor fi închise, iar carnea va fi vândută la abatorizare pe nimic", spune Stanca, care precizeată că preţul de vânzare a cărnii de porc la abatorizare a scăzut cu 16% de la începutul anului, faţă de tarifele din 2009. Mai mult decât atât, decimarea efectivelor de porci, spune Stanca, va face dificilă reproducerea efectivelor viitoare: "Lovitura cea mai grea o vom resimţi când vom constata că efectivele de reproducţie au fost diminuate. Deja 2.000 de scroafe pentru reproducţie de la începutul anului au fost sacrificate. Iar pentru refacerea acestor efective, în afara faptului că pe fermieri îi costă foarte mult, durează trei ani".

Şi, evident, fără producţie internă vom asista la importuri din ce în ce mai mari de carne la preţuri şi la calitate nu mereu mai bune decât ceea ce avem. "Pe piaţa internă fermierii noştri asigurau 51% din necesar, iar carnea de import reprezenta diferenţa, dar în condiţiile acestea ponderile se vor inversa", încheie directorul PRCP.

Fermierii strâng rândurile: Comitet de criză pentru salvarea agriculturii

Liderii Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România şi cei ai Federaţiei Agrostar au înfiinţat un Comitet de criză pentru salvarea agriculturii. Aceştia vor solicita, în perioada următoare, să discute cu preşedintele Traian Băsescu, cu partidele politice precum şi cu europarlamentarii ca să cunoască planurile acestora faţă de situaţia din agricultură pe care aceştia o consideră "dezastruoasă". Pe lângă negocieri, liderii celor două organizaţii au anunţat că spre sfârşitul verii vor organiza o serie de acţiuni de protest, dacă problema subfinanţării sectorului nu va fi rezolvată: un protest la nivel local în perioada august-septembrie, ulterior un "euro-protest" cu utilaje agricole, fermieri şi animale la care ar urma să participe peste 15.000 de oameni, şi, în cele din urmă, să ajungă la blocarea drumurilor judeţene şi a vămilor. "Situaţia din agricultură este dezastruoasă, Ministerul Agriculturii nu a ştiut să elaboreze măsuri de ieşire din criză pe termen scurt", spune Ştefan Nicolae, preşedintele Federaţiei Agrostar. "Suntem în Europa doar cu numele, nu beneficiem de niciun drept", spune şi Viorel Matei, preşedintele FNPAR.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Nu asa de mult, mama lui Nutu Camataru justifica averile facute prin taierea unui porc din când în când.

    Cred ca Nutu Camatare e Dl.Importaor si personele de linga ei!

    din ce văd prostia doare până la urmă ... ce îi împiedică pe fermieri să taie porcii acum și să refrigereze/congeleze carnea până când cererea aduce prețurile la nivele rezonabile!? carnea e una din puținele produse "agricole" care se poate păstra pe termen lung prin congelare fără a-și pierde din calitate ... trebuie să fii un mare dobitoc dacă tu, ca fermier, nu ai reușit să rezolvi acest mic detaliu/amănunt, faptul că trebuie să te asiguri din timp că nu vinzi în pierdere, forțat, unor abatoare neagreate, practic oricui! nu ai bani singur? nu ai forță financiară? ce îl împiedică să se asocieze cu alți fermieri să pună banii necesari la bătaie să controleze/cumpere/construiasc ă abatoare și carnea să o vândă exclusiv acestor abatoare sau abatoarelor agreate, adică celor cu care prin negocieri făcute din timp nu când te arde buza și trebuie să vinzi că pierzi marfa se reglementează ce se cumpără, cât, și la ce prețuri!? exclusivitatea în comercializarea unei mărci/produs doar prin anumite canale de distribuție nu e un concept nou și nu e obligatoriu să se aplice numai mașinilor de lux ... dar din ce văd eu prostia, fudulia, lipsa de încredere și apetența extrem de redusă a românului spre forme de asociere chiar și când posibilii asociați au cu toții aceleași interese și e evident faptul că doar împreună își pot apăra interesele e fenomenală ... nu îmi dau seama de unde atâta prostie pe milimetrul pătrat în românia ... aici nu e vorba de analfabeți și persoane cu intelect redus ci de FERMIERI, PATRONI, oameni care se presupune că își cunosc mult mai bine ca restul prostimii interesele ... cum nu sunt în stare nici de atât, e normal ce se întâmplă ... oricând, oriunde, în orice orânduire, și pe vremea lui decebal și traian, vânzarea forțată a unui produs pentru că altfel se strică, își pierde din calități, e calea sigură spre faliment și pierderi economice ... iar în agricultură asta e una din certitudini ... un produs agricol dacă nu se consumă/vinde la timp SE STRICĂ!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb