MFP: Modificarea taxelor - o actualizare cu inflaţia

Elena Deacu
Macroeconomie / 16 martie 2015

Ministerul Finanţelor Publice transmite, ca urmare a informaţiilor apărute în mass media despre modificarea impozitelor şi taxelor locale, că acestea sunt doar o actualizare ţinând cont de evoluţia ratei inflaţiei de la ultima indexare, care nu va fi preluată în forma Codului Fiscal ce va fi supusă aprobării Guvernului.

Potrivit MFP, în concordanţă cu prevederile art. 292 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, o dată la 3 ani se actualizează nivelurile impozitelor şi taxelor locale, ţinând cont de evoluţia ratei inflaţiei de la ultima indexare. De asemenea, se ajustează la inflaţie şi limitele amenzilor prevăzute la alin. (3) şi (4) ale art. 294, conform art. 295 alin. (12) din Codul fiscal.

Sumele indexate se iniţiază în comun de Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi se aprobă prin Hotărâre a Guvernului, emisă până la 30 aprilie, inclusiv.

Având în vedere obligaţia de indexare stabilită prin lege şi faptul că prevederile Codului fiscal rescris urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie 2016, în cadrul dezbaterii publice, a existat o propunere din partea structurilor asociative ale administraţiilor publice locale ca în proiectul de act normativ valorile impozabile, impozitele şi taxele locale stabilite în sume fixe, precum şi amenzile să fie indexate cu rata inflaţiei pentru cei 3 ani de la ultima indexare, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 1309/2012 privind nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele şi taxele locale şi alte taxe asimilate acestora, precum şi amenzile aplicabile începând cu anul 2013.

Astfel, pentru anii 2013-2015, rata cumulată a inflaţiei este de 6,46%, având în vedere ratele inflaţiei pentru: anul 2013: 3,98%, conform Bazei de date statistice - Tempo - Online serii de timp; anul 2014: 1,07%, conform Bazei de date statistice - Tempo - Online serii de timp; anul 2015: 1,3%, conform Comisiei Naţionale de Prognoză - Prognoza pe termen mediu 2014-2018 - varianta de iarnă 2015.

Ca urmare a consultărilor din dezbaterile publice, Ministrul Finanţelor Publice a decis ca propunerea mai sus menţionată să nu fie preluată în forma Codului Fiscal ce va fi supusă aprobării Guvernului.

În presă au apărut astăzi informaţii cu privire la proiectul actualizat de Cod Fiscal, în care s-ar majora mai multe taxe, printre care impozitul pentru locuinţele populaţiei, impozitul terenuri şi impozitul pe maşini.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb