• Director de investiţii: Investitorii mici ar trebui să se îndrepte spre fondurile mutuale sau depozitele la termen
Persoanele care dispun de circa 10.000 de lei pentru investiţii şi nu vor să se supună unor riscuri prea mari ar trebui să-şi direcţioneze banii într-un depozit la termen sau în anumite fonduri mutuale, recomandă Dan Popovici, directorul de investiţii OTP Asset Management.
"Luând în considerare două mari criterii de investiţie, şi anume gradul de risc acceptat şi perioada dorită, aceşti 10.000 lei pot fi direcţionaţi în două tipuri de plasamente, cu risc scăzut şi cu risc moderat spre ridicat", este de părere domnul Popovici.
Domnia sa recomandă persoanelor care doresc să investească pe termen scurt (3 - 6 luni) şi care au toleranţă scăzută la risc, un depozit la termen sau investiţia într-un fond de tip monetar.
"Cumpărarea de unităţi de fond oferă flexibilitate şi lichiditate, având în vedere că intrarea şi ieşirea din fond se poate face oricând, personalizând, practic, perioada inves-titiei. Accesul la randamente superioare depozitelor bancare se face prin diversificarea deţinerilor din portofoliu, beneficiind astfel de deţineri în obligaţiuni corporatiste, municipale şi de stat şi în depozite bancare", ne-a explicat domnul Popovici.
În schimb, pentru cei care îşi doresc să investească pe o perioadă de până la un an, respectiv 9-12 luni, OTP Asset Management recomandă investiţia într-unul din fondurile cu componentă mai mică sau mai mare de acţiuni, în funcţie de apetenţa la risc. "Decizia aparţine însă în totalitate investitorilor, care trebuie să cunoască toate avantajele şi condiţiile plasamentelor asumate", a conchis Dan Popovici.
• "Dafora" Mediaş, cea mai inspirată alegere pentru investitori, în ultimul an
În ultimul an, cele mai performante investiţii au fost cele în acţiuni, care au majorat suma investită de până la patru ori.
Astfel, cea mai inspirată alegere din piaţă pentru jucătorii care s-au încumetat să investească la începutul lunii februarie 2009 s-a dovedit a fi compania "Dafora" Mediaş (simbol DAFR), ale cărei acţiuni s-au scumpit de patru ori, în ultimul an. Teoretic, cu o investiţie de 10.000 de lei, un investitor cu apetit pentru risc, care ar fi cumpărat acţiunile DAFR s-ar putea declara acum cel mai fericit, având în buzunar peste 40.000 de lei, acţiunea consemnând o creştere a preţului de 320%, în intervalul 30 ianuarie 2009 - 01 februarie 2010.
Persoanele care au preferat inves-tiţiile în instrumente cu un risc mai moderat, precum fondurile de inves-tiţii, au raportat şi ele creşteri, cel mai bun randament fiind oferit de fondul "Raiffeisen România Acţiuni", care a dublat, în intervalul menţionat, banii inves-titorilor.
Performanţa fondului Raiffei-sen a fost similară cu cea a indicelui BET, al celor mai lichide zece acţiuni de la Bursă, care se află, în prezent, cu 138% peste valoarea de acum un an de zile.
Aurul a reprezentat însă o alegere relativ modestă pentru investitori, metalul galben consemnând o apreciere de circa 10%, în perioada analizată.
Notă:
Subiectul articolului a fost propus, pe site-ul ziarului Bursa, www.bursa.ro, de către un cititor, care ne-a solicitat exemple concrete privind modul de investire a finanţelor personale. "Cum pot investi 10.000 de lei şi unde cu un grad de risc scăzut, pe o perioadă de 3, 6, 9, 12 luni?", ne-a întrebat domnia sa. Dan Popovici, directorul de investiţii OTP Asset Management a avut amabilitatea să îi răspundă.
Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.
1. sugestie
(mesaj trimis de md în data de 04.02.2010, 07:52)
Nu se vrea o sugestie de investitie dar constituie un exemplu de exercitiu util pentru cei ce doresc sa invete. Ar fi util sa cada in mana parlamentarilor care nu inteleg ce e cu bursa.