Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor ( ANSVSA), Marian Avram, a declarat ieri că dacă mielul este sacrificat într-un abator autorizat sanitar veterinar provizoriu, carnea se poate comercializa doar pe raza judeţului. "Dacă mielul este sacrificat într-un abator care corespunde normelor europene, este permis exportul. Dacă animalul se sacrifică într-o unitate aflată în perioadă de tranziţie, proprietarul poate comercializa carnea de miel doar în ţară", a declarat Marian Avram, citat de NewsIn. Acesta a precizat că există şi varianta ca abatorul să primească o autorizaţie sanitar-veterinară provizorie valabilă 5-10 zile în perioada Paştelui. "Mielul sacrificat într-un astfel de abator nu se va putea comercializa decât pe raza judeţului", a menţionat Avram.
Preşedintele Patronatului Crescătorilor şi Exportatorilor Români de Ovine (PACERO), Mihai Dumitriu, a declarat ieri că există trei abatoare autorizate pentru export şi 40 de unităţi autorizate pentru piaţa naţională.
"Chiar dacă se mai autorizează şi alte abatoare, provizoriu, tot nu sunt suficiente. În perioada sărbătorilor de Paşte se vor sacrifica 2,5 milioane de miei, ceea ce înseamnă o medie de 35.000 de capete pentru un abator, fapt imposibil de realizat", a declarat Mihai Dumitriu. Sacrificarea mieilor în abator este obligatorie doar în cazul comercializării, iar pentru autoconsum proprietarul îşi poate sacrifica animalul în gospodărie. În acest caz, proprietarul trebuie să fie asistat de un medic veterinar, care să verifice dacă normele de igienă sunt respectate.