MIHAELA MITROI, EY ROMÂNIA: "Amnistia fiscală instituită de Guvernul Orban este cu totul şi cu totul specială"

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 22 mai 2020

Mihaela Mitroi, partener EY România

Mihaela Mitroi, partener EY România

Amnistia fiscală instituită de Guvernul Orban este cu totul şi cu totul specială, în contextul în care acoperă aproape toate categoriile de contribuabili şi o gamă largă de cazuistici, inclusiv situaţii care provocau teamă contribuabililor la amnistiile anterioare, a precizat, ieri, Mihaela Mitroi, partener EY România, în cadrul unei video-conferinţe de specialitate.

Aceasta a precizat: "Ce trebuie să ştim. De-a lungul vremii, în ultima perioadă, am avut două amnistii: cea din 2015, aşa-numita amnistie a lui Ponta, în care se anulau accesoriile (penalităţile - n.r.) cam în procent de aproximativ 50%, şi amnistia din 2019 care limita aplicarea acesteia pentru debite nu mai mari de 1 milion de lei. Aceste amnistii au avut restricţii fiecare dintre ele: fie că limita procentul de accesorii anulate, fie că limita valoarea debitului. Mai mult, au fost şi alte condiţii menţionate în aceste amnistii care făceau ca contribuabilul să nu fie extrem de încântat să aplice pentru că, de altfel contribuabilii s-au comportat extrem de prudent, puteau să fie situaţii în care solicitai anularea unor accesorii, dupa care venea inspecţia fiscală şi spunea că nu ai solicitat bine şi ai aici tot felul de probleme. Amnistia instituită de această ordonanţă de urgenţă este cu totul şi cu totul specială: nu numai că acoperă aproape toate categoriile de contribuabili, vorbim de persoane juridice, persoane fizice, PFA-uri, profesii liberale, entităţi fără personalitate juridică, asocieri, UAT-uri, instituţii publice... deci aproape toată paleta de potenţiali contribuabili, dar şi acoperă o gamă foarte largă de cazuistici, inclusiv situaţia de care ne era teamă la amnistiile anterioare, respectiv situaţia în care îmi declar acum nişte debite restante şi solicit anularea accesoriilor (...) şi vine inspecţia fiscală nu voi mai avea probleme de recalificare a sumelor declarate".

Mitroi consideră că, pentru contribuabili, acesta este "un moment zero în raport cu autoritatea fiscală".

"Decizi singur dacă vrei să plăteşti, vrei să corectrezi, să-ţi rectifici, şi deci dacă vrei să plăteşti şi după aceea poţi să zici că stai liniştit. Vorbim de sume semnificative întrucât începând cu 2016 ştim că accesoriile care constau în dobânzi şi penalităţi de întârziere sunt de 36% pe an. Cu alte cuvinte, în 3 ani de zile ai accesorii de 100% din debitul principal. Principiul e simplu: se anulează toate accesoriile în schimbul plăţii debitului principal. Excepţie dacă aveam (de) plătit la 31 martie un debit principal... iar aceasta excepţie este, atenţie, foarte favorabilă contribuabilului, deci dacă aveam de plătit până la 31 martie un debit principal dar a fost plătit cu întarziere sau am depus o declaraţie rectificativă, beneficiezi de anularea acestor accesorii chiar dacă ele au fost calculate şi s-a dat decizie de accesorii sau chiar dacă nu au fost calculate deloc. Deci avem o excepţie care este absolut în favoarea contribuabilului", a mai spus Mihaela Mitroi.

Aceasta a mai precizat că excepţie de la amnistie fac acele obligaţii bugetare principale reprezentând ajutor de stat sau fonduri europene: "Aici nu se poate pune problema anulării pentru că aceste accesorii sunt sume datorate de stat către bugetul Uniunii Europene".

Experţii EY România au mai precizat că amnistia se aplică şi faţă de bugetele locale, fiind necesară o decizie a Consiliului Judeţean, precum şi că contribuabilii pot beneficia de bonificaţii de 10% pentru depunerea online a declaraţiei unice pentru 2019 şi pentru plata obligaţiilor fiscale aferente până la data de 30 iunie 2020. Prin amnistia fiscală contribuabilii pot beneficia de anularea în totalitate a dobânzilor, penalităţilor şi tuturor accesoriilor pentru plăţile obligaţiilor fiscale principale până la 15 decembrie 2020, fiind de asemenea posibile corecţii anterioare până la anul 2015.

Ghiseul.ro şi Spaţiul Privat Virtual al ANAF vor fi interconectate, iar înregistrarea în Spaţiul Privat Virtual se va putea face prin sistem video

Persoanele înregistrate în Spaţiul Privat Virtual (SPV) vor putea face plata obligaţiilor fiscale la buget direct cu cardul bancar prin interconectarea cu ghiseul.ro, soluţie care va permite achitarea a peste 30 de impozite şi contribuţii, a anunţat ieri Ministerul Finanţelor.

În Spaţiul Privat Virtual, la accesarea serviciului "Plata obligaţiilor fiscale", se va afişa pagina de pornire, în care trebuie ales CNP-ul pentru care se doreşte plata. În cazul persoanelor care se autentifică în SPV cu NPOTP (nume, parola si OTP), în listă apare doar CNP-ul titularului de cont.

La apăsarea butonului "Afişare obligaţii restante", se afişează lista obligaţiilor ce pot fi plătite prin platforma ghiseul.ro, şi care cuprinde peste 30 de poziţii, de la impozitul pe venituri, la contribuţii, accize colectate şi până la plata unor penalităţi.

La apăsarea butonului "Plăteşte", utilizatorul va fi direcţionat către serviciul de plată online al platformei ghiseul.ro, unde are de bifat căsuţa "Aprob plata şi sunt de acord cu termenii şi condiţiile de utilizare" şi butonul "PLATESTE". Din această pagină nu mai există posibilitatea întoarcerii la serviciul disponibil în SPV.

În plus, Ministerul Finanţelor Publice a anunţat că va permite înrolarea contribuabililor (persoane sau reprezentanţii unor companii sau entităţi fără personalitate juridică) în Spaţiul Privat Virtual (SPV) cu ajutorul identificării în sistem video.

Contribuabilii vor avea opţiunea să se înregistreze online în SPV printr-o verificare video în baza documentelor transmise şi/sau informaţiilor comunicate pe baza acordului privind prelucrarea datelor cu caracter personal.

Dacă informaţiile referitoare la datele de identificare ale persoanei juridice, ale entităţii fără personalitate juridică sau ale persoanei fizice sunt validate, dar informaţiile referitoare la calitatea de reprezentant sau calitatea de împuternicit nu se pot verifica ori informaţiile furnizate sunt insuficiente sau din verificarea documentelor justificative prezentate opţional rezultă că acestea conţin date incomplete sau incorecte, se notifică solicitantul la adresa personală de e-mail, în termen de 5 zile de la înregistrare, cu privire la completarea informaţiilor sau cu privire la faptul că aprobarea cererii de înregistrare se face la ghişeu ori prin identificare vizuală online.

În cazul în care aprobarea cererii de înregistrare se face prin identificarea vizuală online, organul fiscal iniţiază procesul de recunoaştere prin sistem video cu persoana care a desemnat sau împuternicit solicitantul, în scopul confirmării calităţii atribuite acestuia. În acest sens, organul fiscal notifică atât solicitantul, cât şi entitatea care l-a desemnat/împuternicit la adresele de e-mail, completate în cererea de înregistrate, în termen de 5 zile de la înregistrare.

După aprobarea cererii de înregistrare prin identificare vizuală online, reprezentantul legal/reprezentantul desemnat/împuternicitul utilizează sistemul video oferit pe platforma informatică dedicată. În această situaţie, persoana fizică trebuie să se programeze online, prin intermediul aplicaţiei disponibile pe site-ul ANAF selectând data şi ora la care este disponibilă pentru a fi iniţiată procedura de identificare vizuală online.

În cazul în care identificarea vizuală online s-a realizat cu succes, se procedează la aprobarea cererii şi se transmite un mesaj contribuabilului pe adresa personală de e-mail.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb