MIHAI CĂRUNTU, BCR: "Este strategic pentru Transelectrica să îmbunătăţească substanţial cuantumul investiţiilor"

A.S.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 16 noiembrie 2017

"Este strategic pentru Transelectrica să îmbunătăţească substanţial cuantumul investiţiilor"

Cu un profit net de numai 65 milioane lei la nouă luni (în scădere cu 69,6% faţă de perioada similară din 2016), anul 2017 va arăta sensibil mai slab pentru Transelectrica, mai ales în condiţiile în care în 2014 şi 2015 profitul net a fost în jur de 360 milioane lei, iar în 2016 de circa 272 milioane lei, consideră Mihai Căruntu, Analist Senior Piaţă de Capital Departamentul Cercetare Direcţia Strategie BCR.

Domnia sa consideră: "Profitabilitatea din anii trecuţi a fost peste un nivel normalizat, adică peste un nivel strict consistent cu profitul reglementat al companiei din serviciul de transport, care se calculează ca produs dintre baza activelor reglementate (BAR) şi rata de profitabilitate reglementată stabilită la 7,7% de către ANRE.

În anii următori, ţinând seama şi de pierderile «programate» din serviciile de sistem tehnologice este probabil ca Transelectrica să se înscrie într-un nivel al profitului sub 200 milioane lei, în acord de altfel cu profitul bugetat de companie în ultimii ani. În ceea ce priveşte distribuţia de dividende pentru 2017, în condiţiile unui rezultat mai slab, va fi interesant de văzut dacă statul român, ca acţionar majoritar, va decide o alocare suplimentară din rezerve. Electrica, spre exemplu, a anunţat după pierderea raportată pe primul trimestru, datorată turbulenţelor de pe piaţa de electricitate, că are în vedere alocări din rezerve, care să fie consistente cu bugetul pe 2017, în situaţia în care compania nu-şi va realiza bugetul, date fiind condiţiile speciale de piaţă. Din punctul de vedere al fundamentelor pe termen lung este strategic pentru Transelectrica să îmbunătăţească substanţial cuantumul investiţiilor care au fost suboptimale în ultimii ani. Investiţii mai mari implică BAR mai mare şi profit operaţional mai mare, fiind fundamental profitabilităţii companiei. Eforturile companiei şi ale noului CEO sunt orientate către creşterea investiţiilor şi a BAR, în opinia noastră profitabilitatea viitoare a companiei (în special după 2019) urmând să fie mult mai ancorată în nivelul profitabilităţii reglementate faţă de ceea ce s-a întâmplat în actuala perioadă de reglementare care a început în 2014".

"Transelectrica" a avut rezultate în scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, situaţie determinată atât de diminuarea profitului din activităţile cu profit permis (pe fondul reducerii cu circa 10% a tarifului de transport faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut), cât mai ales de înregistrarea unei pierderi semnificative corespunzătoare activităţilor derulate în baza unui model de reglementare profit zero, potrivit unui comunicat al companiei transmis către BVB.

Corina Popescu, preşedintele Directoratului Transelectrica, a declarat că actuala conducere îşi doreşte să transforme Transelectrica într-o companie sustenabilă pe termen lung, cu o companie cu profit pe termen scurt.

Comunicatul companiei precizează că evoluţia negativă EBITDA a fost influenţată în principal de scăderea tarifului de transport cu 10% şi de creşterea preţurilor de achiziţie a energiei electrice pe piaţa angro pentru acoperirea consumului propriu tehnologic în reţeaua de transport, coroborată cu înregistrarea în cheltuielile companiei a deprecierii unor creanţe aferente pieţelor de echilibrare şi de energie.

În cadrul segmentului de Operaţiuni cu profit zero, Transelectrica a avut, la nouă luni, un rezultat negativ de -56 milioane de lei, faţă de profitul de +34 milioane de lei înregistrat în aceeaşi perioadă a anului precedent, evoluţia negativă din 2017 fiind determinată de scăderea tarifului de sistem tehnologic cu circa 20% şi de creşterea semnificativă a preţurilor pe piaţa serviciilor de sistem de unde compania procura cea mai mare parte din necesarul de servicii tehnologice pentru funcţionarea sigură a Sistemului Electroenergetic Naţional. Indicatorii operaţionali - producţia livrată în reţea, consumul extras din reţea au înregistrat creşteri faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Astfel, EBITDA a înregistrat, la nouă luni, o scădere de 33,78% faţă de perioada similară a anului anterior (335 milioane de lei, de la 505 milioane de lei în ianuarie - septembrie 2016), evoluţia fiind cauzată în principal de diminuarea tarifelor medii aprobate de ANRE pentru serviciul de transport. Activităţile cu profit permis au înregistrat un rezultat pozitiv de 157 milioane de lei, în primele nouă luni, diminuat de la 228 milioane de lei, pe fondul scăderii tarifelor de transport.

Pe întreaga activitate, EBIT a înregistrat o scădere de aproximativ 61,51% (101 milioane de lei, de la 261 milioane de lei în ianuarie-septembrie 2016).

Mihai Căruntu, Analist Senior Piaţă de Capital Departamentul Cercetare Direcţia Strategie BCR, ne-a declarat: "Transelectrica a înregistrat un rezultat negativ pe trimestrul al treilea în cuantum de 33 milioane lei, ceea ce ar reprezenta prima pierdere trimestrială raportată după 2012. Acest rezultat negativ se explică în primul rând prin pierderea operaţională de 56 milioane de lei înregistrată din serviciile de sistem tehnologice ce sunt proiectate drept servicii cu marja de profit zero de către ANRE. Explicaţia constă în scăderea tarifului pentru serviciile de sistem tehnologice cu 19% de la 1 iulie 2017, precum şi în creşterea substanţială a preţurilor la care Transelectrica a fost nevoită să achiziţioneze rezerve de sistem la un nivel cu mult peste cel luat în calcul în stabilirea tarifului de către ANRE. Pe de altă parte, este de notat că, potrivit Transelectrica, ANRE a luat în calcul în stabilirea tarifului pentru aceste servicii realizarea unei pierderi «programate» pentru companie de 53 milioane lei pentru perioada iulie 2017-iunie 2018, urmând ca o altă pierdere de 53 milioane lei să fie «programată» pentru perioada iulie 2018-iunie 2019. Aceste pierderi de 106 milioane lei, eşalonate pe doi ani, ar urma astfel să compenseze profiturile cumulate nejustificate în acelaşi cuantum din servicii de sistem tehnologice realizate de Transelectrica în anii anteriori. Acest fapt va avea implicaţii negative pentru profilul de profitabilitate al Transelectrica în perioada 2017-2019. Potrivit managementului Transelectrica, se speră că la începutul anului viitor, autoritatea de reglementare să mărească tarifele de sistem, astfel încât compania să se încadreze în pierderea «programată» de 53 milioane lei în perioada iulie 2017-iunie 2019. Fără o majorare de tarife de sistem tehnologice, pierderea raportată pentru trimestrul III (în cuantum de 56 milioane lei) s-ar mări substanţial, ţinând seama că ar mai trebui contabilizate încă trei trimestre până în iulie 2018.

Un al doilea motiv pentru scăderea rezultatului operaţional şi net al Transelectrica se referă la scăderea de la 1 iulie cu aproape 10% a tarifului de transport , acesta fiind serviciul principal generator de profitabilitate pentru Transelectrica. De asemenea, un aport negativ a fost generat şi de creşterea preţurilor la electricitate, care s-au reflectat în creşterea cheltuielilor cu consumul propriu tehnologic. Astfel, deşi cantitatea de energie electrică tarifată a crescut cu 3,4% la nivelul primelor nouă luni din 2017, scăderile de tarif de transport şi creşterea preţului pentru electricitatea achiziţionată pentru acoperirea pierderilor de reţea au făcut ca profitul operaţional al Transelectrica din serviciul de transport să fie cu circa 30% mai mic".

Transelectrica a semnat contracte noi în valoare de 135 de milioane de lei în primele nouă luni, iar cheltuielile de investiţii din primele trei trimestre se situează la 127 milioane de lei.

Conducerea Transelectrica îşi doreşte să finalizeze mai multe lucrări.

De asemenea, Transelectrica se află în curs de obţinere a aprobărilor şi avizelor necesare pentru derularea unor proiecte de investiţii privind noi linii electrice aeriene ce totalizează 1.000 de kilometri.

Corina Popescu speră ca linia de interconexiune Reşiţa - Pancevo să fie în funcţiune până la sfârşitul anului acesta sau, cel mai târziu, în primul trimestru al anului viitor. Domnia sa a mai adăugat: "Comercial, însă, această linie va intra în funcţiune la finalul anului 2018 din cauza staţiei de transformare Reşiţa. Întrucât compania care ne făcea retehnologizarea atât la Reşiţa cât şi la Medgidia a intrat în insolvenţă, respectiv Elcomex, administratorul firmei respective a anulat ambele retehnologizări. Trebuie să reluăm licitaţia ca să finalizăm lucrările şi să punem în funcţiune, comercial, această linie".

La data de 30 septembrie 2017, Transelectrica avea creanţe în sumă de 261,5 milioane de lei care includeau în principal debitori diverşi (144,3 milioane de lei). În categoria debitorilor diverşi sunt înregistrate avansuri acordate furnizorului ELCOMEX - IEA SA în sumă de 31,2 milioane de lei pentru execuţia proiectelor: racordarea LEA 400 kV Isaccea-Varna şi a LEA Isaccea-Dobrudja în Staţia 400 kV Medgidia Sud - avans în sumă de 9,9 milioane de lei şi trecerea la tensiunea de 400 kV a axului Porţile de Fier - Reşiţa - Timişoara - Săcălaz - Arad - Etapa I - Staţia 400/220/110 kV Reşita - avans în sumă de 21,2 milioane de lei.

Avansurile achitate către ELCOMEX - IEA SA sunt garantate cu poliţe de asigurare emise de Asito Kapital. La data de 7 aprilie 2017 Tribunalul Constanţa, Secţia a II-a Civilă a admis cererea de declarare a insolvenţei debitorului ELCOMEX - IEA SA.

Compania a depus la data de 01.07.2017 o cerere de chemare în judecată, privind emiterea unei ordonanţe de plată, acţiune ce face obiectul dosarului nr. 24552/3/2017, aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti, Secţia a VI -a Civilă, solicitând instanţei să pronunţe o hotărâre prin care să oblige debitoarea ASITO KAPITAL SA, la plata sumei de 7.058.773,36 euro (echivalentul sumei de 31.180.857,96 lei).

După deliberare, Tribunalul Bucureşti a ordonat Asito Kapital plata sumei de 2.237.750,83 euro reprezentând avans nerestituit şi garantat prin scrisoarea de garanţie pentru plata avansului nr.BR-1500544/18.11/.2015, precum şi plata sumei de 4.821.022,53 euro (echivalentul sumei de 21,233 milioane lei) reprezentând avans nerestituit şi garantat prin scrisoare de garanţie pentru plata avansului nr.BR-1500520/29.07.2015.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. pai un monopol natural din care se sifoneaza bani si analistii de doi bani explica pentru noi poporul roman pe suspiciune rezonabila ,care este,sa se schimbe dar totul sa ramana la fel este bine.....siii la CONPET ,ALT JEG MONOPOL NATURAL,,,,, toti senatorii si deputatii si alte dejectii ale societatii mutilateral dezvoltate isi angajeaza beizadelele PE SALARII CRASE CA SI PROSTIA LOR.Bai idiotilor sistemele si teoriile economice capitaliste si mecanismele economice de piata vin ca un tavalug care nu iarta pe nimeni ,CE FRUMOSI SUNT DIRECTORII MAONOPOLURILOR NATURALE ale poporului roman can trag ei pe nas slugarnicia celor care ii pun in functii.NU AVEM NICI O SANSA CA SA NE DEZVOLTAM daca ne gandim la ceasuri ,costume ,parfumuri ,fetite de moravuri usoare ,tot ce le plac meltenasiolr astia care din pacate nu au nimic in comun cu principiile economiei de piata si se numesc CEO sau wc-URI

    Superb, extraordinar, grandios, elocvent... si tot asa: "Din punctul de vedere al fundamentelor pe termen lung este strategic pentru Transelectrica să îmbunătăţească substanţial cuantumul investiţiilor care au fost suboptimale"... :-(

    Sau adaptare liberă: "E ușor a scrie versuri (analize) / Când nimic nu ai a spune/ Înșirând cuvinte goale/ Ce din coadă au să sune" 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb