MIHAI MACSIM, CCIRR: Ruşii vor să cumpere partea austriecilor de la OMV Petrom

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 8 februarie 2012

Ruşii vor să cumpere partea austriecilor de la OMV Petrom

Austriecii de la OMV negociază cu ruşii pentru vânzarea acţiunilor pe care le deţin la "OMV Petrom" - peste 51% din capitalul social - ne-a spus inginerul Mihai Macsim, directorul general al Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Ruse (CCIRR): "Se pare că austriecii de la OMV negociază cu ruşii să vândă partea din România. Românii îi împing pe austrieci să-şi vândă participaţia de la OMV şi singurii care au avut o ofertă consistentă au fost ruşii".

"OMV Aktiengesellschaft Wien AUT" a cumpărat, în vara lui 2004, mai mult de jumătate din acţiunile Societăţii Naţionale a Petrolului (SNP) "Petrom", contra unei sume de circa un miliard şi jumătate de euro. Potrivit informaţiilor de pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB), la data de 30 iunie 2011 OMV deţinea 51,0105% din acţiunile companiei petroliere, Ministerul Economiei - 20,6389%, Fondul Proprietatea - 20,1100%, restul de 8,2406% din capital aparţinând altor acţionari. Acţiuni la OMV Petrom are şi gigantul rus "Gazprom", potrivit domnului Macsim.

"SNP Petrom" Bucureşti a fost înfiinţată prin Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului Romaniei şi a început să opereze din punct de vedere comercial la data de 1 noiembrie 1997.

Iniţial, pe lista pentru achiziţionarea pachetului majoritar de acţiuni a companiei "Petrom" s-au înscris 15 corporaţii: Alon Inc. (SUA), PKN Orlen (Polonia), Hellenic Petroleum (Grecia), MOL (Ungaria), Occidental Oil and Gas Holding Corporation - Los Angeles (SUA), Grup Sicomiga Singleman ONG Agigea (Româ-nia), Halliburton - Regal Petroleum - Tender SA, TNK - BP (Rusia), Conco Philips (Marea Britanie), Kanooz Al Watan Oil (Arabia Saudită), Gazprom (Rusia), ENI (Italia), Phoenix Oil Ltd (Cipru), OMV (Austria) şi Glencore (Elveţia).

"Gazprom", cu deţinere indirectă minoritară la "OMV Petrom", este una dintre cele câteva sute de companii ruseşti care au afaceri pe piaţa noastră, după cum ne-a spus domnul Macsim: "< Gazprom >, în mod direct, are doar < Gazprom Export > - staţia de legătură de la Isaccea cu magistrala care vine din Ucraina spre Balcani.

"În schimb, corporaţia ar dori să facă multe la noi. Acum lucrează în România printr-o reprezentanţă a unei sucursale din Serbia - < Gazprom Neft >, care se ocupă aproape exclusiv de gaz. Este un alt gigant în domeniu, care a ajuns aproape în competiţie cu < RussNeft > - cea mai mare companie rusească de stat. Au cumpărat nişte concesiuni canadiene privind forarea, extragerea petrolului, reabilitarea de sonde petroliere. De asemenea, < Gazprom > are interes major să construiască generatoare de energie electrică, pe gaze, să folosească la maxim intrarea pe la Isaccea, dinspre Ucraina. Are deţineri şi la < Rurgaz >, < Wintershal >-ul, care cumpără acum, este, parţial, tot al lor, are acţiuni şi la "Gaz De France Suez", la E.ON, au mai multe deţineri la noi, dar nu toate sunt vizibile. De fapt, < Gazprom > are mai multe firme fiice care sunt mai mult sau mai puţin vizibile".

Potrivit domniei sale, gigantul "Gazprom" intenţionează să inves-tească în construirea a 10-15 depozite în ţara noastră şi să preia câteva sute de benzinării.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Nu pot sa cred ca romanii pot obliga pe cineva sa faca ceva, mai ales pe OMV sa vanda SNP, care le aduce peste 1 miliard de euro profit anual, operational vorbind,

    Nu pot sa cred ca romanii pot obliga pe cineva sa faca ceva, mai ales pe OMV sa vanda SNP, care le aduce peste 1 miliard de euro profit anual, operational vorbind,

    austriecii incearca sa faca presiune pe autoritatile romane sa nu le mareasca redeventa la petrolul extras, parca pana in 2014 nu se poate modifica redeventa pe care o platesc iar de anul trecut au inceput negocierile intre OMP-Petrom si autoritatile Romane pe acest subiect.

    Probabil primele tatonari nu au condus la rezultatele scontate de austrieci si acum joaca murdar la cacealma...daca ne mariti redeventa o sa ne vindem participatia rusilor cunoscand fobia noastra fata de rusi, putin probabil sa vanda ei cea mai profitabila componenta din grupul OMV. 

    Austriecii extrag petrolul cu 10$ pe baril, mai platesc o redeventa de 1-2$ statului Roman apoi il rafineaza si ni-l vand inapoi ca si cum l-ar fi cumparat de pe piata libera cu peste 100$ pe baril

    SPER DIN SUFLET CA AUTORITATILE ROMANE SA NU SE LASE SANTAJATE SI SA CREASCA REDEVENTELE LA NIVELURI SIMILARE CU CELE DIN EUROPA! 

    E posibil, dar destul de improbabil.

    Ar fi o miscare strategica importanta , legata de achizitia Petrol Ofisi din Turcia....

    ...orice cost suplimentar se va reflecta in pretul final al produselor omv;

    la fel s-a intamplat si in cazul majorarii accizelor, si in cazul amenzii record primite de curand de omv, si probabil la fel se va intampla si in cazul in care se vor mari redeventele;

    adica statul se bucura de niste venituri in plus pentru paraz...pardon...bugetari, omv nu pierde nimic, iar fraierii (adica noi) platesc in mod direct (combustibili mai scumpi pentru rablele proprii) sau indirect (se maresc costurile cu transportul -> se mareste pretul oricarui produs din magazine) 

    1. atata timp cat in Romania preturile la carburanti sunt aproximativ egale cu media europeana atunci mi se pare firesc ca si redeventa pe care o plateste OMV sa fie aproximativ egala cu cea din europa...cu cat creste pretul la combustibil statul incaseaza un TVA mai mare, romanul ii prea snob sa renunte la masina chiar daca pretul benzinei o sa ajunga la 2 euro/litru

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb