Mihai Tudose, Ministrul Economiei, Comerţului şi Turismului, s-a întânit ieri cu Preşedintele Grupului de prietenie România-Turcia, care conduce în România o delegaţie parlamentară turcă, ocazie cu care a fost exprimată intenţia creşterii volumului anual al comerţului bilateral de la circa şase miliarde dolari la 10 miliarde dolari.
Ministrul Mihai Tudose a transmis delegaţiei turce dorinţa părţii române de intensificare a relaţiilor economice bilaterale în sectorul industrial, precum şi al turismului, domeniu în care România poate beneficia de experienţa turcă, considerând, totodată, că este necesară creşterea investiţiilor reciproce.
În acest context, Preşedintele Grupului de prietenie România-Turcia, Gulay Dalyan i-a adresat Ministrului Economiei, Comerţului şi Turismului, Mihai Tudose invitaţia de a conduce în viitorul apropiat o delegaţie a oamenilor de afaceri români la Ankara sau Istanbul pentru a continua discuţiile începute la Bucureşti şi a pune în practică deciziile convenite de comun acord. Totodată, cu această ocazie se intenţionează şi organizarea unui Forum economic bilateral, la care să participe cât mai mulţi reprezentanţi ai mediilor de afaceri turc şi roman.
La întâlnire au participat ambasadorul Republicii Turcia la Bucureşti, E.S. Osman Koray ERTAŞ, precum şi secretarii de stat în Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului, Bogdan Pandelica şi Maricel Popa.
În cadrul discuţiilor a fost apreciat nivelul ridicat al relaţiilor economice bilaterale, numărul mare şi frecvenţa contactelor între reprezentanţii autorităţilor din cele două ţări, precum şi faptul că Turcia reprezintă principalul partener comercial extracomunitar şi unul dintre cei mai mari investitori în România.
La data de 30 noiembrie 2014, valoarea schimburilor comerciale româno-turce a însumat 3,94 miliarde euro, din care exportul a însumat 2,15 miliarde euro, iar importul a fost 1,79 miliarde euro.
Soldul balanţei comerciale a fost în favoarea României cu 368,3 milioane euro. Potrivit estimărilor, investiţiile totale ale firmelor turce în România, directe şi indirecte (realizate prin societăţile înregistrate în alte state), depăşesc suma de 4 miliarde euro (respectiv 5,5 miliarde dolari).