Inundaţiile au lovit din nou sudul ţării. Lunga vară fierbinte, preconizată la începutul anului, s-a transformat în marea vară ploioasă. Între două lansări de candidaţi şi un scandal penal-politic, atenţia opiniei publice este aţintită asupra zonelor în care apele îşi fac de cap. Ca ziarist simţi nevoia să fii non-stop la curent cu ceea ce se întâmplă şi aproape că te intoxici cu surplusul de amănunte. Te informezi şi relatezi, într-un flux aproape continuu. E rău, foarte rău, dramatic, simţi compasiune pentru năpăstuiţi, dar compasiunea merge până la un punct, acelaşi care îl împiedică pe un om proaspăt ridicat de la o masă copioasă să înţeleagă tot ceea ce simte un flămând care nu a mai văzut un colţ de pâine de zile bune. Lucrurile se pot schimba foarte uşor, în cazul meu schimbarea a venit cu un prim telefon. Din Ghergheşti (Dâmboviţa), localitatea aflată pe malul râului Argeş, m-a sunat mama: "Plouă torenţial de mai bine de 12 ore, curtea e plină de apă". A fost un prim semnal de alarmă, după care preţ de câteva ore alarmele au tot sunat.
• La revedere marmeladă, adio ţuică de prună
Chiar dacă debitul Argeşului a crescut mult peste limitele obişnuite, localitatea în care se găseşte casa părintească nu este încă ameninţată de râu, dar este pusă în pericol de ploile care nu se mai termină. Cum ploaia este însoţită de rafale puternice de vânt, un nou telefon mă anunţă că recolta de prune din livada proprie este compromisă, aşa că pot spune "la revedere marmeladă, adio ţuică de prună". La vecini jalea e şi mai mare, mulţi dintre ei încă nu recoltaseră grâul, iar după această ploaie nu mai au parte nici măcar de paie. Nici cu porumbul nu sunt speranţe prea mari, lanuri întregi s-au transformat în enorme bălţi. Zarzavaturile au fost şi ele grav afectate, dar aici mai am o speranţă, la câţiva kilometri distanţă acolo unde locuiesc socrii într-o zonă cu legumicultori vestiţi. Chiar dacă se spune că speranţa moare ultima, la mine a murit prima. Un alt telefon, de la fata mea, aflată în vacanţă la bunicii materni în Puntea de Greci, sat aflat pe malul Neajlovului, a adus un nou val de veşti proaste.
• Murături la anul, tot atunci şi vinul
"Tată, aici e grindina cât oul de bibilică". Vestea e cât se poate de proastă pentru o localitate în care mai toţi oamenii trăiesc din legumicultură. Cum grindina nu se opreşte prea repede, speranţele oamenilor adăpostiţi în case sunt luate de puhoi şi duse pe apa sâmbetei, sau mai bine zis pe aceea a unei noi marţi negre. "Via nu mai are struguri şi nici frunze". Am înţeles, şansele să mai gust un vin producţie proprie s-au rispit definitiv. Apa creştea în gospodărie de la un minut la altul. Ameninţarea e dublă, apele Neajlovului sunt tot mai învolburate şi au intrat deja în câteva gospodării. "A intrat în beci, în magazia de lemne şi în garaj, mai e o palmă şi ajunge în casă", e relatarea fetei de 14 ani care nu susţine că nu a mai văzut aşa ceva. Dar ce e o palmă când natura e dezlănţuită? Constatarea vărului Cristi, repetată obsesiv: "Când vrea Domnul cu săracul, dintr-o buba-i umple capul", se confirmă din plin. Grădinile sunt praf, ardeiul, vinetele, roşiile sunt distruse în proporţie de 99%. Nici solariile nu au scăpat, aşa că toată producţia a fost compromisă. Anul acesta nu voi mai servi murături "bio". Bieţii oameni, care efectiv trăiau din vânzarea legumelor nu vor mai servi multe. Ploaia, adesea invocată, a avut de această dată miros de sărăcie. Când în sfârşit potopul se opreşte, începe evaluarea pagubelor. Fântânile nu mai pot fi folosite, multe utilaje au fost grav avariate, culturile au fost complet distruse. "Doamne fereşte de mai rău", spun oamenii care au fost loviţi, dar care sunt conştienţi că în Oltenia situaţia a fost şi mai dramatică. "Fereşte până te nimereşte".
De mâine se anunţă noi ploi în zonă şi probabil singurul fericit este ministrul Mihnea Costoiu, devenit celebru după conflictul fizic cu primarul Marian Vanghelie, care a reuşit să ofere declaraţia zilei, într-o zi dominată de inundaţii şi în care, întâmplător, Victor Ponta şi-a lansat candidatura la preşedinţie: "Apa la români aduce noroc şi eu cred că va aduce noroc şi premierului, şi PSD".
Parcurg în continuare ştirile legate de inundaţii şi mă tem ca telefonul să nu sune din nou!
1. APA SFINTITA...
(mesaj trimis de Theodor în data de 31.07.2014, 16:03)
de partidele politice aduce noroc celor nominalizati in guvern.Dar aceasta apa nu a ajuns niciodata la omul de rand.Si nici nu va ajunge,atata timp cat guvernele traiesc pe alta planeta si in alta tara decat oamenii de rand.
2. Norocu prostului
(mesaj trimis de Sararu în data de 31.07.2014, 18:54)
Norocu nostru cu ploaia sa-l dea Dumnezeu candidatului tontu. Acu se bate cu caramida in piept ca da, da pe dracu. Sa vedeti dupa alegeri daca mai vedeti vreun sfantz. Poate ii da lu socrusu ca si la el au venit apele. Da, la el sunt cu noroc si despagubiri , la noi cu foame si saracie.