MINISTERUL AGRICULTURII  Producătorii agricoli nu au nevoie de pomeni electorale, ci de măsuri concrete

Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 22 august 2005

Producătorii agricoli nu au nevoie de pomeni electorale, ci de măsuri concrete orientate înspre consolidarea şi sprijinul fermelor familiale, se precizează într-un comunicat al Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, în urma acuzaţiilor aduse de preşedintele Agrostar, Nicolae Ştefan, politicii agricole iniţiate sub conducerea ministrului Gheorghe Flutur. Potrivit MAPDR, pentru producţia de grîu a anului 2005, se acordă din bugetul MAPDR 400.000 lei/tonă de producţie marfă vîndută şi încasată (pentru 1,5 milioane tone grîu) precum şi 320 miliarde lei pentru acoperirea parţială a cheltuielilor de depozitare (pentru 1,5 milioane tone grîu, pe o perioadă de maximum 6 luni, dar nu mai tîrziu de 31 ianuarie 2006).

"Dorinţa clară a conducerii Ministerului Agriculturii de a normaliza piaţa produselor agricole şi agroalimentare s-a concretizat în Ordonanţa Guvernului nr. 45/2005, care creează cadrul instituţional, mecanismele si instrumentele de intervenţie pe piaţă", se arată în comunicatul MAPDR.

În ceea ce priveşte funcţionalitatea consiliilor pe produs, MAPDR precizează că reprezentanţii acestora - producători , procesatori, comercianţi, depozitari, consumatori - elaborează politicile sectoriale si de piaţă, propun proiecte de acte normative pentru reglementarea pieţelor şi identifică soluţiile de rezolvare a unor eventuale situaţii de criză.

"Pe termen lung, specificăm faptul că din suprafaţa de 2,4 milioane hectare ce se va însămînţa în toamna anului 2005, 75 % va beneficia de sprijin din partea statului. Nivelul sprijinului acoperă 30 la sută din cheltuielile aferente înfiinţării culturilor", se precizează în comunicat. Astfel, subvenţia de 400.000 lei/ha pentru motorina reprezintă 29 la sută din costul motorinei necesare pentru înfiinţarea unui hectar de cultură, iar subvenţia de 1,350 milioane lei/ha reprezintă 33 la sută din cheltuielile cu sămînţa, îngrăşămintele chimice şi pes-ticidele necesare unui hectar de cultură.

"Putem spune că este tendenţios şi nerealist să se tragă concluzii pripite referitoare la iniţiativele ministrului Gheorghe Flutur, în perioada în care acestea sunt în plină desfăşurare şi se vor concretiza în măsuri reale de sprijin pentru toţi producătorii agricoli. Trebuie menţionat faptul că pînă la instalarea actualei echipe de conducere a MAPDR, întreaga activitate în domeniul agricol era bazată pe amatorism şi o politică de "pomeni electorale" fără să fie susţinute de programe şi strategii concrete. Stă mărturie în acest sens chiar bugetul MAPDR pentru anul 2005, propus de vechea conducere a ministerului, în care din cele 22.000 de miliarde de lei, 15.000 miliarde lei se regăseau la poziţia "Transferuri neconsolidabile"- sprijin pentru producătorii agricoli, fără să fie specificate domeniile aferente - această sumă urmînd probabil să fie direcţionată în mod arbitrar către satisfacerea clientelei politice", se mai menţionează în comunicatul MAPDR. Aces-te precizări ale MAPDR vin în urma afirmaţiilor făcute de preşedintele Agrostar ai cărei reprezentanţi au afirmat că agricultura românească se confruntă în momentul de faţă cu probleme legate de condiţiile meteorologice nefavorabile, lipsa calităţii produselor, dar şi cu lipsa unei strategii pe termen scurt.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb