MINISTERUL DEZVOLTĂRII: "Nu există risc de dezangajare a fondurilor europene accesate prin POR"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 2 noiembrie 2015

"Nu există risc de dezangajare a fondurilor europene accesate prin POR"

La nivelul Programului Operaţional Regional (POR) 2007-2013, pentru anul 2015, nu există risc de dezangajare a fondurilor externe nerambursabile, ne-au declarat reprezentanţii Ministerului Dezvoltării, care este autoritatea de management a acestuii program.

Pentru POR gradul de absorbţie al fondurilor externe nerambursabile este de 69,83%, ne-au mai precizat aceştia.

Potrivit Ministerului Dezvoltării, primele apeluri de proiecte pentru accesarea fondurilor POR 2014-2020 vor fi lansate în funcţie de operaţionalizarea aplicaţiei MySMIS, gestionată de Ministerul Fondurilor Europene. Aplicaţia a fost lansată în dezbatere publică pe 7 octombrie de către ministrul fondurilor europene, Marius Nica, şi directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Marcel Opriş.

MySMIS2014 va fi utilizată de solicitanţii şi beneficiarii de fonduri europene în relaţia lor cu autorităţile, pentru a depune proiecte mai rapid şi mai simplu, utilizând mediul online, dar şi pentru a-şi implementa mai uşor proiectele, după cum susţin autorităţile noastre.

"Prin intermediul acestei aplicaţii, cei care doresc să acceseze fonduri europene pot să completeze electronic cererea de finanţare, însoţită de declaraţiile anexe, fără să mai fie nevoie de deplasarea la Autoritatea de Management sau Organismele Intermediare. În plus, după ce vor semna contractele de finanţare, beneficiarii vor utiliza această aplicaţie pe toată durata implementării proiectului pentru a completa rapoarte şi a primi informaţii despre stadiul cererilor de rambursare", se arată într-un comunicat recent al Ministerului Fondurilor Europene.

Ministerul Dezvoltării susţine că, până în prezent, pentru POR 2014-2020, au fost parcurse etapele consultării publice pentru următoarele ghiduri: "Condiţii generale de accesare a fondurilor în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020", "Condiţii specifice de accesare a fondurilor în cadrul axei 6. Îmbunătăţirea infrastructurii rutiere de importanţă regională", "Condiţii specifice de accesare a fondurilor în cadrul priorităţii de investiţie 2.1 - Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi şi prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri", "Prioritatea de investiţie 5.1. Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural" şi "Prioritatea de investiţie 3.1. Operaţiunea A. Clădiri rezidenţiale".

Oficialii ministerului ne-au menţionat că sunt în pregătire, în vederea lansării în consultare publică, alte trei Ghiduri Specifice pentru accesarea noului POR.

Iniţial, Ministerul Dezvoltării a estimat că primele apeluri de proiecte pentru POR vor fi lansate în septembrie. Întrebaţi de ce durează atât de mult lansarea acestora, reprezentanţii instituţiei ne-au răspuns: "Procesul de consultare publică a Ghidurilor durează cel puţin 30 de zile calendaristice, timp în care se primesc întrebări. Numărul solicitărilor de clarificare/propunerilor de modificare per Ghid depăşeşte 300 de poziţii. La acestea, formulăm propuneri de răspuns şi luăm în considerare propunerile relevante. Dorim ca odată cu lansarea Ghidurilor finale, să publicăm şi răspunsurile la întrebările provenite din etapa de consultare publică".

Pe de altă parte, forma finală a Ghidurilor depinde şi de agrearea cu Ministerul Fondurilor Europene, gestionarul aplicaţiei MySMIS, a unor forme finale de documente şi cerinţe, lucru ce se întâmplă încă prin discuţii în grupurile de lucru organizate de minister, ne-a mai declarat sursa citată.

De asemenea, în vederea lansării apelurilor de proiecte, Ministerul Dezvoltării depinde de finalizarea unor strategii elaborate de ministerele de linie, finalizarea şi aprobarea unor legislaţii specifice etc, mai afirmă reprezentanţii instituţiei.

Volumul de fonduri europene alocate Programului Operaţional Regional (POR) pentru perioada 2007 - 2013 a fost de 4,84 miliarde de euro. Pentru exerciţiul 2014 - 2020 ţara noastră beneficiază de 8,25 miliarde de euro, aproape duble faţă de perioada anterioară.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb